Milslånga stränder och stekande sol i Los Angeles.
1 av 6: Milslånga stränder och stekande sol i Los Angeles. Foto: Shutterstock
Hollywood Boulevard.
2 av 6: Hollywood Boulevard. Foto: Shutterstock
Glutta på det glittriga Hollywood - satsa på en lunch eller middag i Beverly Hills.
3 av 6: Glutta på det glittriga Hollywood - satsa på en lunch eller middag i Beverly Hills. Foto: Shutterstock
Venice by night. Vacker solnedgång över strandpromenaden.
4 av 6: Venice by night. Vacker solnedgång över strandpromenaden.
Åk till Universal Studios och testa berg- och dalbanorna.
5 av 6: Åk till Universal Studios och testa berg- och dalbanorna. Foto: Bigstock
Hollywood Hills. Missa inte att vandra i bergen.
6 av 6: Hollywood Hills. Missa inte att vandra i bergen. Foto: Bigstock

Los Angeles – hetaste tipsen i änglarnas stad

Milslånga stränder och stekande sol. Storstadspuls och natur. Shopping och restauranger.
I nya lågprisdestinationen Los Angeles finns något för alla.

Amerikanska västkustens huvudstad har fått mycket uppmärksamhet i svensk tv de senaste åren. Den har ofta porträtterats som ett paradis för rika. Bilden stämmer – om du befinner dig i Beverly Hills, men inte alls lika mycket i hipstertäta Venice där Birkinväskor och märkesskor fått vika för hattar och vintageklänningar.

”Vem skulle vilja bo i en stad där den enda kulturella fördelen är att man kan svänga höger på rött ljus?” sa New York-romantikern Woody Allen om Hollywood en gång. Men det stämmer inte. Los Angeles är en smältdegel av kreativitet – och av olika kulturer. Inom loppet av några kilometer kan man besöka Koreatown, Little Armenia och Thai Town. Kvarter som är så säregna att ibland inte ens gatskyltarna är på engelska – och som dessutom erbjuder några av LA:s bästa restauranger. Det är trångsynt att enbart se Los Angeles som den ”ytliga” nöjesindustrins hemvist.

Glutta på glittriga Hollywood

Bil är ett måste för den som vill utforska den vidsträckta staden. Och det vill man. Man vill kunna strosa runt på bohemgatan Abbot Kinney i Venice ena dagen med en kopp kaffe från hippa Intelligentsia i näven, för att nästa dag åka till Staples Center i Downtown för att se det lokala basketlaget Lakers slå Dallas Mavericks i en svettig match.

Att sitta på läktaren med en footlong – de extra långa varmkorvarna – är fasligt trevligt oavsett om man är en inbiten basketfantast, eller bara en enkel entusiast.

Man vill äta supersize-hamburgare på Paradise Cove med tårna i Malibus vattenbryn en dag, för att den andra åka Simpson-attraktionen på Universal Studios. Och shoppa vintagetröjor på Melrose Avenue ena dagen och åka skidor i Big Bears snötäckta backar den andra.

Något många missar är att Los Angeles har naturen runt hörnet. En av lokalbornas mest uppskattade aktiviteter är att vandra i bergen. Hollywood Hills stigar erbjuder en ypperlig chans till återhämtning från storstadshetsen och erbjuder samtidigt oslagbar utsikt över staden.

Och vill man verkligen lyfta på locket och glutta på det glittriga Hollywood kan man göra det över en lunch på klassikern Grill on the Alley, där agenter och producenter sitter och gör upp filmaffärer. Eller äta middag på Mr Chow, en annan Beverly Hills-favorit, där klientelet är nästan lika spännande som maten.

Los Angeles, USA

Resa dit: Reguljärflyg med ett byte, antingen i Europa eller USA. Sedan i mars har Norwegian lågprisflyg direkt från Stockholm till Los Angeles. Prisexempel en vecka med avresa 6 juni: 5 570 kr.

Bästa tiden: Det är varmt från april till och med oktober (ibland även i november). Augusti och september kan temperaturen stiga till 35–40 grader.

Valuta: Amerikanska dollar.

Prisnivå: Något billigare än i Sverige.

Bo: Det finns gott om hotell i olika prisklasser. Man kan bo på bra hotell för cirka 1 300 kronor natten.

Äta: Stort utbud. Prova gärna mexikansk mat, som är en specialitet. Eller peruansk, det trendigaste köket just nu. Picca är ett förslag. piccaperu.com

Shopping: 3rd Street Promenade i Santa Monica stillar shoppingsuget. Här finns varuhuset Barney's, den populära krimskramsbutiken Kitson, Victoria's Secret och Levi's. Bland andra.

Bra att veta: Bil är bra att ha, och går att hyra billigt på nätet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande