Efter 30 års hemligstämpling har Bletchley Park utanför London omvandlats till museum.
1 av 7: Efter 30 års hemligstämpling har Bletchley Park utanför London omvandlats till museum. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Topphemliga kodknäckarcentralen har öppnats för allmänheten.
2 av 7: Topphemliga kodknäckarcentralen har öppnats för allmänheten. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Benedict Cumberbatch spelar matematikern Alan Turing som såg till att andra världskriget förkortades.
3 av 7: Benedict Cumberbatch spelar matematikern Alan Turing som såg till att andra världskriget förkortades. Foto: Jack English
Här i lokalerna knäckte Alan Turing tyska koder.
4 av 7: Här i lokalerna knäckte Alan Turing tyska koder. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Enligt historiker kan Turings insats ha förkortat kriget med två år.
5 av 7: Enligt historiker kan Turings insats ha förkortat kriget med två år. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Men i stället för tacksamhet fick den öppet homosexuelle matematikern polisen på sig och tvingades undergå en kemisk kastration.
6 av 7: Men i stället för tacksamhet fick den öppet homosexuelle matematikern polisen på sig och tvingades undergå en kemisk kastration. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
"The Imitation Game" har premiär 16 januari.
7 av 7: "The Imitation Game" har premiär 16 januari. Foto: Jack English

London öppnar upp hemliga Bletchley Park<br />

LONDON. I dag har "The Imitation Game" premiär och där spelar Benedict Cumberbatch matematikern Alan Turingsåg att andra världskriget förkortades. Nu har hans topphemliga kodknäckarcentral öppnats för allmänheten. Efter 30 års hemligstämpling har Bletchley Park utanför London omvandlats till museum.

I lokalerna där Alan Turing och hans team knäckte koder står ett tvättäkta exemplar av den batteridrivna tyska Enigma-maskinen, som användes till att sända och motta krypterade meddelanden från Nazitysklands översta ledning till ubåtar i Atlanten.

– Titta här! Trycker du på en av knapparna så lyser en annan upp på en display. Medan du trycker så vrider skivorna på insidan sig så att en annan bokstav lyser upp direkt efteråt, förklarar museivakten Peter Webster, som låter oss testa maskinen på egen hand.

Beroende på inställningarna kunde Enigma omvandla en bokstav till en annan i 158 miljoners miljoners miljoner olika kombinationer, förklarar Webster.

–Tyskarna trodde att Enigma var bombsäker, säger han.

Bletchley Park vigs åt Alan Turing

Men tyskarna skulle visa sig ha grundligt fel. En stor del av museet är vigt åt Alan Turing, hjälten som kom med idén till britternas kanske viktigaste motvapen, nämligen the Bombe. Maskinen automatiserade stora delar av de matematiska uträkningarna och begränsade drastiskt antalet möjliga bokstavkombinationer från Enigma.

Bland utställningens montrar stöter vi på en besökare, krigsveteranen Fred Terretta (92). Som 19-åring var han soldat i den engelska marinen och plockade upp morsekoder från tyska ubåtar. Nu har han tagit med fru och familj till Bletchley Park för att se vad det blev av alla de där meddelandena han inte förstod sig på.

–Vi förstod ju att kodmeddelandena skickades någonstans, men vi fick aldrig veta vart. Allt vi kunde göra var att gissa. Du förstår, på den tiden var allt det här topphemligt. Det är helt otroligt att tänka sig vilket arbete som lades ner här, säger Terretta.

Ursäkten till Alan Turing 60 år för sent

Enligt historiker kan Turings insats ha förkortat kriget med två år. Men i stället för tacksamhet fick den öppet homosexuelle matematikern polisen på sig och tvingades undergå en kemisk kastration. 1954 tog han livet av sig genom att bita i ett äpple insprutat med cyanid. Insatsen för England fick Turing aldrig något erkännande för under sin livstid.

På väggen i museet hänger ursäkten som kom 60 år senare, signerad före detta statsministern Gordon Brown.

 

Text av:

 

LÄS OCKSÅ: 20 måsten i London – det här får du inte missa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande