London har mycket att erbjuda, inte minst från några meter ovan mark.
London har mycket att erbjuda, inte minst från några meter ovan mark. Foto: SHUTTERSTOCK

Upplev London från ovan – här är 7 häftiga sätt

Till London åker vi för att del av kultur, nöjesliv, shopping, fotboll och publiv. Men det finns fler höjdarupplevelser att upptäcka i Storbritanniens huvudstad. Den som vill jobba vidare på höjdartemat har ett litet eldorado framför sig. Vad ska man välja? Vi hjälper till att sålla bland utbudet.

Jörgen Cardell

Ja, vad ska man välja? The Shard som är den högsta byggnaden eller The Walkie Talkie med sin Sky Garden som faktiskt är gratis och erbjuder en fantastisk utsikt? I City of London kan man fortfarande se mängder av byggkranar. Det byggs – och det byggs på höjden. Men generellt sett är det svårt att som privatperson komma in i dessa skyskrapor. Oftast utgör de kontor, som till exempelvis 30 St Mary Axe vilken går under smeknamnet Gurkan. Med sin rundade form är den ett landmärke som många känner igen. 

30 St Mary Axe och The Shard i all sin ståtliga prakt. Foto: SHUTTERSTOCKEtt sätt att ta sig in kan förstås vara om det finns någon restaurang i byggnaden eller om man väljer den tredje helgen i september. Då infaller evenemanget Open House London och mängder av hus och byggnader öppnar sina portar under två dagar. 

Vill man vara med om en spännande färd nedåt går det att ta en rutschbana som skruvar sig 12 gånger runt The Orbit


En höjdare har tråkigt nog försvunnit från topplistan. Fram till 2017 kunde man besöka Kensington Roof Gardens alldeles gratis. Det var en ljuvlig tropisk trädgård mitt uppe bland hustaken i Kensington. På dagarna kom turisterna och på kvällarna partyfolket som åt och drack i en härlig grön miljö. Ekonomiska bekymmer har gjort att ägarna inte driver verksamheten vidare. Men det finns fortfarande många takbarer att välja mellan. Radio Rooftop Bar är sober och minimalistisk. Den ligger på The Strand i centrala London. Letar du efter något mer trendigt och avspänt kan det vara värt att ta sig till Peckham och titta in på Frank's Cafe. Har du inte något emot en liten mer aktiv vistelse? Då kan det vara en höjdare att bestiga St Paul's Cathedral med sina 528 steg upp till The Golden Gallery där du erbjuds en milsvid utsikt. Den något mer bekväme tar 311 steg och kliver upp i The Monument som byggdes till minne av den stora branden 1666. Om du fortfarande inte är nöjd erbjuder vi här ytterligare sju sätt att uppleva London från ovan!

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London

1. Emirates Royal Docks

Emirates Airline Cable Car stod färdig alldeles innan OS i London invigdes 2012. Tanken var väl att den skulle bli ytterligare ett alternativ för pendlare, men så har det inte riktigt blivit. Linbanan trafikeras främst av turister som låter sig imponeras av häftiga vyer i östra London. Här ser du citys skyskrapor och finanskvarteren i Canary Wharf på samma gång. Och att se O2- Arena ur ett fågelperspektiv är också ganska häftigt. Resan över Themsen tar mellan fem och tio minuter beroende på trafik.  På- och avstigning sker på de båda stationerna Emirates Greenwich Peninsula terminal och Emirates Royal Docks terminal.
Hitta hit: 27 Western Gateway, Royal Docks

Ta en titt på östra London från ovan med Emirates Royal Docks.

2. The Orbit

The Orbit vann en tävling om att bli Storbritanniens högsta konstverk och du hittar den på OS-området från 2012. Den är verkligen spektakulär och kostade 190 miljoner kronor att bygga.  Affärsmannen Lakhsi Mittal tog fram 160 av dem och fick ge namn åt det som nu officiellt nu heter ArcelorMittal Orbit. Utsikten är milsvid då du har fri sikt åt alla håll. Vill man vara med om en spännande färd nedåt går det att ta en rutschbana som skruvar sig 12 gånger runt skulpturen under de cirka 40 sekunder som rutschen tar.
Hitta hit: Queen Elisabeth Olympic Park, Stratford som rekommenderad t-banestation eller Overground.

The Orbit, en skruvad höjdare där du kan ta rutschbanan ner, en färd på 40 sekunder! Foto: Jörgen Cardell/SHUTTERSTOCK

3. Sky Garden

Skyskraporna växer som svampar ur marken i London. The Walkie Talkie har flera gånger utsetts till en av Englands fulaste byggnader och kanske är det en charmoffensiv när du bjuds att gratis ta hissen upp till Sky Garden som ligger på 150 meters höjd. Här möts du av en utsikt över stora delar av London. Miljön är luftig och du hittar hela tiden nya detaljer ute i staden nedanför dig. I byggnaden finns fem olika barer och restauranger. Men glöm inte att boka ditt gratisbesök i förväg via hemsidan. 
Hitta hit: 20 Fenchurch Street

Byggnaden brukar kallas The Walkie Talkie och den ligger i stadens finanskvarter i city. Sky Garden är faktiskt gratis för den som bokar biljett i förväg. Foto: Jörgen Cardell

4. Primrose Hill

Om det engelska vädret tillåter kan det vara en höjdare att ta med en picknick korg till Primrose Hill. Kullen ligger alldeles norr om Regents Park. Det är inte högsta punkten i London som många tror, men däremot en riktigt fin och lugn och utsiktsplats i parkmiljö. Här möter du turister som tar selfies men också ambitiösa Londonmotionärer som gör sin backträning. Skulle du tycka att du känner igen dig beror det säkert på att platsen ofta används som miljö i filmer och tv-serier. Är det en klar dag har du utsikt över stora delar av innerstaden.
Hitta hit: Lämpligaste tunnelbanestationerna för att ta sig hit är Chalk Farm eller Swiss Cottage. 

Primrose Hill, norr om Regents park erbjuder riktiga höjdare som bakgrund till din selfie! Foto: Jörgen Cardell

5. The Royal Botanic Garden Kew 

I Kew Gardens söder om Themsen hittar du en höghöjdsbana uppe bland träden. Nja, det är inte så farligt som det låter. Det är rejäla staket som omger dig när du kliver runt bland trädtopparna. Banan kallas The Treetop Walkway och här är höjden beskedliga 18 meter, men du får ändå känslan av att vara en fågel inne i ett nytt ekosystem. 
Hitta hit: Ingång från Kew Road några hundra meters promenad från t-banestationen Kew Gardens

Det brukar infinna sig ett förnöjt leende hos de flesta som går The Treetop Walkway i Kew Gardens. Foto: Jörgen Cardell

LÄS MER: Guide: Londons 6 bästa hemliga trädgårdar

6. Zip Now London

Den som besöker London före 16 september kan ta del av denna mobila attraktion. Du tar på dig hjälm och en utrustning som liknar en klättrares. Framför dig har du då 225 meter i hög fart utmed en kraftig stålvajer. Anläggningen påstås vara den längsta i en stad. Man åker tre personer i varje omgång och skratten och de ilande tjuten är nästan obligatoriska. 
Hitta hit: Archbishops Park 10 minuters promenad söderut från Waterloo Station. 

225 meter hängande i luften i skaplig fart gör att det killar lite i magen. Foto: Jörgen Cardell

7. Rooftop Film Club

Har du lust att äta popcorn, hålla handen på kärestan och se på en nostalgisk film? Ja, då är Rooftop Film Club rätta stället. Här visas klassiker som "Tillbaka till framtiden" och "Dirty Dancing". Och tröttnar du på filmen har du en bra utsikt över Londons mer centrala delar. Enklaste sättet att ta sig till Peckham är nog faktiskt att ta tåget. Från Victoria Station tar det dryga kvarten att komma till den vibrerande och trendiga stadsdelen på Themsens södra sida. Det är ganska trixigt att hitta till biografen.
Hitta hit: Leta efter adressen 133 Rye Lane som bara är en mycket smal liten gränd alldels söder om tågspåren som går på de vanliga valvbågarna i London. 

Leta efter adressen 133 Rye Lane som bara är en mycket smal liten gränd alldels söder om tågspåren som går på de vanliga valvbågarna i London för att hitta hit. Foto: Jörgen Cardell

LÄS MER: Stor Londonguide med allt sevärt du inte ska missa