Harrods.
Minnesmonumentet över ­prinsessan Diana och Dodi al-Fayed.
Harvey Nichols har en champagnebar i varuhuset.
Selfridges på Oxford Street.
Statyn över entrén till Selfridges på Oxford Street.
Liberty ligger i en gammal byggnad i tudor-stil.
Marks & Spencer är folkligare än de andra varuhusen.
1 AV 7
Harrods.
Foto: Shutterstock
2 AV 7
Minnesmonumentet över ­prinsessan Diana och Dodi al-Fayed.
Foto: Shutterstock
3 AV 7
Harvey Nichols har en champagnebar i varuhuset.
Foto: Martin Brent
4 AV 7
Selfridges på Oxford Street.
Foto: Bigstock
5 AV 7
Statyn över entrén till Selfridges på Oxford Street.
Foto: Bigstock
6 AV 7
Liberty ligger i en gammal byggnad i tudor-stil.
Foto: Bigstock
7 AV 7
Marks & Spencer är folkligare än de andra varuhusen.
Foto: Shutterstock

London – shopping i 5 legendariska varuhus

London – här finns varuhusen som är mer än bara shoppingcenter. Njut av design och mode i kombination med vacker arkitektur, intressant historia och konstfull ­utsmyckning.

Här är fem legendariska varuhus att förlora sig i.

1. Harrods – Inspireras i lyxigt shoppingmecka

Antagligen världens mest kända varuhus. Många turister lämnar inte London utan den karakteristiska, gröna plastpåsen med Harrods-logga. Men i de flesta påsar ligger nog bara en burk te - här är dyrt, exklusivt och elegant, och kanske inte platsen för storhandling, varuhuset lämpar sig bättre för inspiration. Harrods är Londonbornas NK, men här finns förstås mer av allt. Harrods slog upp portarna i Knightsbridge 1849 - med fokus på livsmedel.

I dag är varuhuset ett sofistikerat ­shoppingmecka med 5 000 anställda, 92 000 kvadratmeter säljyta och ett sortiment som spänner från hårnålar till hästar. En promenad genom våningarna andas brittisk överklass och tradition, även om här numera både är turistiskt och trångt.

Missa inte minnesmonumentet av ­prinsessan Diana och pojkvännen Dodi Fayed, som pappa Mohamed al-Fayed, affärsman och tidigare ägare till Harrods, lät uppföra. Smådjursavdelningen, med gulliga hundar och kaniner är, liksom den gigantiska och eleganta matavdelningen Harrods-måsten. Pausar gör man på ­något av varuhusets trettiotal ­restauranger och kaféer.

Var? Brompton Road 87-135.

T-bana: Knightsbridge.

www.harrods.com

2. Harvey Nichols – Helt hysteriskt trendigt

Ett stenkast från Harrods ­ligger det något mindre kända varuhuset Harvey Nichols. Modernare och trendigare än sin snobbiga granne, men ändå förnämligt och påkostat. Flaggskeppsbutiken i Knightsbridge öppnade på 1880-talet. I dag finns här åtta våningar mode, inredning och skönhetsprodukter att gå loss på. Den som vill ta en paus i shoppingen kan passa på att få naglarna gjorda. Manikyr - med ­champagne inkluderat - görs dagarna i ända i varuhusets skönhetsavdelning.

Femte våningen är vikt för restauranger och barer, och den är värd ett besök inte minst för utsiktens skull. En favorit är den nyinredda champagnebaren. Den som är bekant med tv-serien "Helt hysteriskt" ­känner antagligen igen sig. Ja, det är på Harvey Nichols som Patsy och Edina ­shoppar, fikar och skvallrar.

Var? Knightsbridge 109-125.

T-bana: Knightsbridge.

www.harveynichols.com

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för en helgresa i London

3. Selfridges & Co – Mode för kändisar

En modeälskarens dröm. Varuhusets målsättning är att ta shoppingen in i framtiden, och är på god väg. Redan i dag kan vännerna som befinner sig på andra sidan stan vara smakråd och följa med in i det digitala provrummet. Selfridges är estetiskt och tillgängligt på samma gång: här finns såväl konstinstallationer som världens största skoavdelning. Och när vi ändå pratar rekord: Selfridges är det varuhus i världen som säljer flest skönhetsprodukter, och det har dessutom världens största jeansavdelning. Varuhusets sortiment är en skön blandning av billiga basplagg och lyx.

En helt vanlig dag har varuhuset 50 000 besökare, och under mellan­dagsrean upp till 120 000 kunder. Varuhuset gillas också av kändisar - både Kate Middleton och Madonna är stamkunder. "Det är lättare att säga vilka kändisar som inte handlar här, än vilka som gör det", påpekar PR-representanten. Och slutligen kan vi avliva två Selfridgesmyter: nej, det rinner ingen flod under varuhuset. Och nej, tv-serien "Mr Selfridge" är inte filmad på varuhuset - däremot är rekvisitan hämtad härifrån. Besök Selfridges och du kommer garanterat att lämna butiken med en knallgul påse.

Var? Oxford Street 400.

T-bana: Bond Street.

www.selfridges.com

4. Liberty – Klassiker för hem­inredning

Man behöver inte tillbringa lång tid i varuhuset för att kunna konstatera: varje avdelning har gjort det perfekta produkturvalet. Här behöver du inte nödvändigtvis handla, det duger gott att bara gå runt och njuta av alla mattor, tyger och inte minst själva byggnaden i vacker Tudorstil (korsvirke i svartvitt). Varuhuset grundades 1875, och sålde på den tiden främst tyger och prydnadsföremål från Fjärran östern. Än i dag är heminredning ett trumfkort. Men här finns också en vintageavdelning med Chanel­handväskor, Hermès­scarves och klassiska Célineklänningar, samt en vacker blomsteravdelning med blommor som man knappt visste fanns, många i ­varuhusets signaturfärg - lila.

På bottenvåningen huserar en klassisk barberare - den hugade kan alltså få skägget ansat med avancerad rakteknik. Liberty ska också få en guldstjärna för sina designsamarbeten. Förr om åren var William Morris en partner, och på senare år har både Yves Saint Laurent och Vivienne Westwood jobbat med varuhuset.

Var? Regent Street.

T-bana: Oxford Circus, Piccadilly Circus.

www.liberty.co.uk

5. Marks & Spencer – Londons Åhléns

De engelska varuhusens Sloggytrosa. Eller Londons Åhléns. Här finns med andra ord basgrejerna. Pålitligt och bra kvalitet. Men oglammigt och präktigt. Brittisk storsäljare av vardagsprodukter - här shoppar den engelska medelklassen sina skol­uniformer, hushållsprodukter, nattsärkar, men också mat och vin. Första Marks & Spencer-butiken öppnade i Manchester. I dag finns cirka 800 butiker spridda över Storbritannien, och varuhuset på Oxford Street tillhör de större. Här finns i princip allt någon kan tänkas behöva.

Klart folkligast av de fem varuhusen, men värt ett besök. Ta en titt på basplaggen, och styr sedan stegen mot matavdelningen. Här finns picknickmaten som både håller bra kvalitet och rimligt pris.

Var? Finns överallt, flaggskeppsbutik på 458 Oxford Street.

T-bana: Marble Arch, Bond Street.

www.marksandspencer.com

 

LÄS OCKSÅ: 20 måsten du inte får missa i London