ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Ljuva livet i Costa Rica

Publicerad 8 dec 2008 08.44
Missa inte att göra en dagsutflykt till fina snorklingsön Tortuga Island i Costa Rica.

Missa inte att göra en dagsutflykt till fina snorklingsön Tortuga Island i Costa Rica.

På ett par timmar tar du dig från den djupaste regnskogen till de milslånga
vita sandstränderna. Mellanamerikas pärla Costa Rica är det ultimata resmålet
för den resenär som vill ha det bästa av två världar.

I Costa Rica kan man ta sig runt med en liten summa pengar och egentligen en enda fras - pura vida. Orden, som är lika mycket hälsningsfras som livsmotto i landet, betyder "det ljuva livet", och blir snabbt till verklighet under mitt besök i Costa Rica.
Jag landar i San José, en stökig huvudstad med marknader, dofter, folkmyller, bilar och onödiga souvenirer. Jag stannar inte länge, utan hoppar på en buss (biljetten kostar runt 20 kronor) upp till bergsbyn La Fortuna.

Idylliskt drömland

Costa Rica, som trots sina bråkiga landsgrannar inte ens har en egen armé, är vykortets drömland och idyllen blir aldrig tydligare än i La Fortuna. Den lilla bergsbyn lockar årligen tusentals turister, inte minst efter vulkanen Arenals kraftiga utbrott 1968. Folk vallfärdade till platsen och de närliggande byarna kunde därför snabbt byggas upp igen av turisternas pengar. I dag livnär sig invånarna på att erbjuda turisterna Kolmården Deluxe. Landet har ett helt fantastiskt, och tack vare omfattande miljöprogram, bevarat djurliv.
En sak lär jag mig snabbt i Costa Rica - att ställa klockan är inte nödvändigt.
Varje morgon vid fem vaknar jag i tron om att jag befinner mig på ett mentalsjukhus för djur. Apornas öronbedövande brölande på morgonkvisten går inte att ignorera ens av den bästa sjusovaren.
Men eftersom dagarna är så varma, är det skönt att komma upp och promenera under de svala morgnarna. De skyskrapehöga träden, aporna som hoppar i trädkronorna, det plötsliga regnet - det är helt enkelt förbluffande.

På lina genom djungeln

En av dagarna provar jag "ziplines", där man åker på långa linor spända mellan trädtopparna. Det krävs ett visst mod att kasta sig ut och jag försöker att inte tänka på hur dumdristigt det är att åka på lina hundratals meter över marken - i 50 km/h. Men efter ett par gånger går det till och med att njuta och det visar sig vara ett vansinnigt vackert sätt att uppleva naturen på.
Min resa fortsätter i minibuss till omtalade Tamarindo på västkusten. Byn har ett antal uteställen där det smakrika lokala ölet, Imperial, konsumeras i massor. Tamarindo är ett paradis för nybörjarsurfare och lockar kanske främst en yngre målgrupp.

Skrönor om skräckfiskar

Nästa stopp på min resa blir den hippieinfluerade byn Montezuma. Atmosfären här är så avkopplande att det enda rätta är att parkera sig i en av de många hängmattor som finns på stranden. En av dagarna åker jag till Tortuga Island för att snorkla. Fiskarna går i färgskalor jag aldrig förr sett på fiskar och snorklingen avrundas av en fantastisk grillning på land, och till knastret från lägerelden drar guiden skrönor om alla skräckfiskar som fångats runt ön.
Sista dagen får jag äntligen uppleva min gamla dröm - att galoppera på gyllene sandstränder.
Den fyra timmar långa ridturen längs helt tomma stränder, med ljudet av vågorna från ena sidan och rasslande palmer från den andra, förstärker känslan av att Costa Rica är en fristad från alla tunga tankar. För när jag åter står på flygplatsen i San José är det allt jag kan tänka - pura vida.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat