Meg Ryans berömda orgasmscen i "When Harry Met Sally" filmades här på Katz Delicatessen i New York.
Meg Ryans berömda orgasmscen i "When Harry Met Sally" filmades här på Katz Delicatessen i New York. Foto: Ivarsson Måns

LISTA: Här är världens tjugofyra bästa barer

Barer i världen som du måste besöka.

Från klassiska barer i Havanna, Venedig och San Francisco till kultställen i Barcelona, London och New York.
Miljonärslyx i Dubai, sunkbar för knuttar i Miami, viktoriansk gentlemannaelegans i Edinburgh - världen är full av spännande barer.

Fokus för vår lista är inte den perfekt blandade cocktailen. Nej, för oss utmärks den riktig bra baren av sin unika atmosfär, sin historia och förmåga att sticka ut.

Alltså föredrar vi ett enkelt knegarsjapp på Manhattan i stället för senaste designbaren eller en bakåtlutad flodbar i Berlin i ställer för lyxstället med prisbelönta bartendrar.

Men visst finns det en del världsberömda barer som trots sina drag av turistfällor ändå är oemotståndliga: som Sloopy Joe's i Key West, Abaco i Palma de Mallorca eller skybaren på Burj Al Arab i Dubai.

Det världens 24 bästa barer har gemensamt är att de var och en i sig är väldigt speciella - och oförglömliga - upplevelser.

 

1 La Floridita, Havanna

Vid bardisken på La Floridita sitter Nobelprisvinnande författaren Ernest Hemingway - i form av en bronsstaty i naturlig storlek. Inget att förundras över - det är Hemingway som gjort att den här inrättningen blivit en av världens mest berömda barer. Egentligen är Floridita mer än en cocktailbar, bakom baren öppnar sig en vacker rund lokal där fiskrestaurangen serverar. Här har det drivits krog sedan 1817, men den stora berömmelsen nåddes först sedan ägaren på 30-talet uppfann drinken frozen daiquiri och Hemingway börjat prisa den (författaren bodde på ett näraliggande hotell 1932-39).

Lokalerna är stora, vackra och pampigt inredda (mycket röd sammet och mörkbruna trädetaljer). La Floridita är känd för sina mästerliga bartendrar och bjuder ofta på medryckande, lokal livemusik.

Adress: Calle Obispo 557, Havanna, Kuba.

Läs mer: www.floridita-cuba.com

2 The Phil, Liverpool

Denna klassiker kallas ofta "Englands mest ornamenterade pub" och är ett makalöst konstverk i sig. Den byggdes 1898-1900 och inga kostnader tycks ha sparats: från de snidade art-nouveu-grindarna förs besökaren över ett vackert mosaikgolv till den stora runda träbaren med utsökta mosaikinläggningar. Runt om möts vi av korintiska pelare, vackert kakel och mosaikfönster. De glänsande toaletterna är en magisk upplevelse i sig. Till höger om baren ligger en stor, fin matsal där det också går bra at bara slinka ned med en öl. Ställets fulla namn är The Philharmonic Dining Rooms efter det filharmoniska konserthuset tvärs över gatan. Strax intill ligger konstskolan som John Lennon gick på som ung. När Lennon en gång tillfrågades om vad som var jobbigast med all framgång svarade han: "att inte kunna ta en drink på The Phil".

Adress: 36 Hope Street, Liverpool.

Läs mer: www.nicholsonspubs.co.uk/thephilharmonicdiningroomsliverpool

3 Katz's Delicatessen, New York

Manhattan har ett överdåd av läckra barer - varav många är betydligt trendigare, påkostade och exklusiva än denna ålderstigna gamla snabbmatsinrättning på Lower East Side. Jag är svag för vackra, gammaldags barer, men Katz's älskar jag för dess äkthet och väl insuttna atmosfär av arbetarklass och immigrantanda. Det är väl ingen egentlig bar, men det går utmärkt att konsumera öl i den stora, rektangulära lokalen modell enklare matsal. Vid disken med den ena långväggen går det att beställa det mesta i snabbmatsväg: varmkorv, pastramimackor, hamburgare, sallader, soppor, frukost och mycket mer. Väggarna är dekorerade med foton på kända besökare genom åren och stämningen fin på lite kärvt New York-vis. Meg Ryans berömda orgasmscen i "When Harry Met Sally" filmades här.

Adress: 205 East Houston Street, New York.

Läs mer: katzdelicatessen.com

4 The Skyview Bar, Burj Al Arab, Dubai City

Dubai rymmer världens tre högsta hotell, varav detta lyxhotell är det näst högsta. Men höjden är inte allt: Burj Al Arab har en interiör som slår det mesta vi sett i hotellprakt. Fontäner, akvarier, guld, praktfulla mattor, bar med fantastisk utsikt högst upp och en lobby med nära 300 meters takhöjd. Man behöver inte vara kund för att gå in och ta sig en titt (att äta frukost eller ta något i baren går också bra). Högst upp i skybaren sitter plaketten från Guinness rekordbok som intygar att världens dyraste drink sålts här, en whiskycocktail à 27 000 kronor glaset. Men du kommer undan med 130 kronor för ett glas vin eller 180 för en cocktail. En helt okej entréavgift: utsikten och inredningen är oförglömlig.

Adress: Jumeirah Beach Strip, Dubai.

Läs mer: www.burjalarab.com1

5 Abaco, Palma de Mallorca

Ett begrepp i stan och något av en turistfälla. Men ändå måste detta fantastiska palats till jättebar upplevas. Överlastat med frukt- och blomsterarrangemang, operamusik, burfåglar, kandelabrar och vräkiga möbler och med en armé av uniformsklädda kypare. Jättedrinkarna som är standard går på 16 euro, men inträdet är ju gratis. Dold bakom en anonym port så det är lätt att missa härligheten.

Adress: Carrer Sant Joan 1.

Läs mer: www.bar-abaco.com

6 Biblioteksbaren, Hotell Plaza, Köpenhamn

Här tar vi en underbart fridfull paus under jäktiga dagar i den danska huvudstaden. Hotell Plaza ligger vid Centralstationen ett stenkast från Tivoli, Rådhusplatsen och Ströget. Som namnet berättar är baren inredd som ett elegant litet bibliotek efter brittisk modell. Vackra bokhyllor, antika porträtt, läckra lädermöbler, stora jordglobar och ett litet innertak som ger perfekt, dämpat ljus. Det är elegant, vackert och gudomligt rofyllt. Jag har älskat Plazas bar sedan 70-talet. Det var hit man begav sig för att intervjua rockstjärnor på besök. Här har jag haft många intressanta stunder med folk som Bryan Ferry, Tom Petty, Sex Pistols (1977!) och många, många fler. Tidningen Forbes rankar Plaza som en av världens fem bästa hotellbarer.

Adress: Bernstorffsgade 4, Köpenhamn.

Mejla: copenhagenplaza@profilhotels.dk

7 Sloppy Joe's, Key West

En av världens mest kända barer och visst är den turistexploaterad till max med sin överlastade souvenirbutik och ständiga Hemingwayreferenser (när författaren hängde på baren låg den i en annan lokal). De stora klungorna med överförfriskade amerikaner i fåniga t-tröjor kan också vara jobbiga. Men läget är ju så härligt, drinkarna så goda och framför allt är livemusiken oftast en upplevelse. Av den enkla anledning att även enklare amerikanska coverband måste vara sylvassa för att få jobb på barer som denna. Bra musik, högt tryck och ljumma karibiska brisar genom de öppna dörrarna - vad mer kan man begära?

Adress: 201 Duval St Key West. Läs mer: www.sloppyjoes.com

8 Can Paixano, Barcelona

Du har aldrig riktigt trängts i en bar tills du besökt den här extremt pittoreska vin- och köttmacke-baren. Ett hål i väggen på en bakgata, ständigt maximalt fullpackat med allt från ryggsäcksluffare till eleganta pensionärspar. Förklaringen är enkel: huset serverar sin egen förnämliga rosé-cava (mousserande, enklare champagnevariant) till priser som är direkt löjeväckande (cirka fyra kronor glaset). Till detta bjuds små kötträtter i bröd, till exempel olika korvar - men höjdaren är mackan med rökt kotlett och roquefortost. Ett oförglömligt hak.

Adress: Carrer de la Reina Cristina 7, Barcelona.

Läs mer: www.canpaixano.com

9 Tosca Café, San Francisco

En klassiker mitt i North Beach, "beatgenerationens" favoritort på 50-talet. Trots namnet är Tosca främst en bar även om två italienska bröder startade den som kafé på 20-talet. Till charmen hör att större delen av interiören är den ursprungliga, med sittbås i rött konstläder, tavlor med Venedigmotiv och en jukebox full med Sinatra och opera. Mängder av kändisar har hängt här, bland andra Marilyn Monroe, Jack Nicholson och Sean Penn. Trots detta är stället okonstlat och priserna jämförelsevis låga. Toscas specialitet är "husets cappuccino" (spetsad med en rejäl dos likör).

Adress: 242 Columbus Avenue, San Francisco.

Läs mer: www.toscacafesf.com

10 Casa Del Guardia, Malaga

Oj, vad det här känns gammalt och genuint. Casa del Guardia är en avlång och grottliknande lokal nära Saluhallen i Malaga. Mycket enkelt, mycket klassiskt: en lång planka till bardisk framför en vägg av tjugo gigantiska vintunnor med kran. Varje tunna har sin etikett som anger vinsorten (det handlar om lokala viner av sherrytyp). Äldre dämpade servitörer i vita rockar serverar de söta vinerna för runt en tia glaset. Även tilltugg.

Adress: Alameda Principal 18.

Läs mer: www.antiguacasadeguardia.net

11 Cafe Royal Circle Bar, Edinburgh

År 1886 var Edinburgh värd för en världsutställning på industriellt tema. Där blev pubägaren J McIntyre Henry så tagen av en serie väggpaneler i fajans att han köpte dem för att pryda sin pub. Panelerna avbildar en serie berömda uppfinnare, som James Watt och Benjamin Franklin, i stunden då de gör sina stora upptäckter. Keramiktavlorna sitter på hedersplats på underbart mysiga Café Royal i centrala Edinburgh.

Stället är en dröm i rött, guld och gräddvitt. En orgie i viktoriansk prakt, från marmorgolvet via glänsande kandelabrar och röda lädersoffor till innertakets bladguldsprydda stuckatur. Etablissemanget delas i två av en skärm i valnötsträ. Till höger ligger ostronbaren, till vänster cirkelbaren. Det är i den senare vi helst hänger. Miljön är sofistikerad och elegant, men några näsor i vädret syns varken på gäster eller på personal. En sittning behöver inte kosta mer än en kopp kaffe.

Adress: 19 West Register Street, Edinburgh.

Läs mer: www.caferoyal.org.uk

12 Caffè Florian, Venedig

Harry's Bar är den mest berömda baren i Venedig, men den är småtrist och överdrivet turistig. Vi föredrar att sitta mitt i stadens hjärta, i den långsmala arkad som löper utmed Sankt Markusplatsens södra sida. Här, från en bekväm soffa klädd i röd sammet, ses hela Venedigs intensiva folkliv passera revy. Här jagade självaste Casanova damsällskap på 1740-talet.

Caffé Florian är som att kliva rakt in i ett konstverk. Alla de sex salarna glimmar av guld och milt lampsken som reflekteras i glasskivorna som täcker de överdådiga utsmyckningarna. Dekorativa målade blomsteruppsättningar varvas med porträtt av berömda Venedigbor. Salarna har olika teman, man kan välja mellan att sitta i Senatssalen, Kinasalen, Spegelsalen och så vidare. Servicen är perfekt från uniformsklädda servitörer.

En öl kostar nio euro men då ingår gratis tilltugg och - förstås - underverket Venedig från första parkett.

Adress: Piazza San Marco, 56, Venedig.

Läs mer: www.caffeflorian.com

 

LÄS OCKSÅ: 20 måsten i London som du inte vill missa!

13 The Ship, London

London har massor av trevliga barer, men ju mer tiden går ju djupare fäster sig The Ship på klassiska Sohoadressen Wardour Street i mitt hjärta. Det här är ett av de sista fästena för den brittiska 70-talsrocken som jag upplevde den på plats (från Pink Floyd via Bowie till Sex Pistols). En gemytlig om än inte överdådig pub där rocken fortfarande dunkar på. Och trots en tuff rockattityd finns värmen och hjärtligheten strax under ytan. Jag har sett Lemmy här, men Hendrix, Lennon och The Who hör till de många som också tagit en pint här.

Adress: 116 Wardour Street, London.

Läs mer: www.ship.soho@fullers.co.uk

14 Gretel & Alfons, Hamburg

En osannolik oas mitt i stökiga och brusande Reeperbahn, dess sexklubbar och diskotek. Lugnet som möter känns nästan overkligt och den mysiga stämningen smittar av sig direkt. Baren, med sin långa disk och sina sittbås ger känsla av kajuta med sina träpaneler och många sjöfartsrelaterade prydnadssaker. Här känns Reeperbahns råa kommers långt, långt borta. Här hängde Beatles och deras musikkollegor mellan klubbspelningarna i staden 1960-62 och det påstås att Paul McCartney suttit här och skrivit tidiga Beatleslåtar.

Adress: Grosse Freiheit 29, Hamburg.

Läs mer: gretelundalfons.de

15 Cafe Reynders, Amsterdam

Leidseplein är det barkantade nöjes­torget som ligger i södra änden av det gågatestråk som ringlar igenom centrala Amsterdam. Runt hörnet ligger musikställena Paradiso och Melkweg och såväl Vondelpark som stadens berömda museer är nära. Sommarnätter på 70-talet dunkade hela torget av de senaste rockplattorna. I dag är Amsterdam prydligare och barlivet något mer behärskat, men för det mesta händer det kul saker när man hänger här. Jag kunde ha valt någon av ett halvdussin barer runt torget, men det råkar vara vid den långa bardisken på Reynders jag har haft roligast. Stället är en korsning av klassiskt, holländskt "brunt kafé" och irländsk pub. Trevligt klientel som det är lätt att komma i slang med - och stort nog även för den som bara vill vara i fred och läsa tidningen.

Adress: Leidseplein 6, Amsterdam.

Läs mer: www.cafereynders.nl

16 Club Deuce Bar, South Beach, Miami

Miamis South Beach har massor av mycket flottare och mer sevärda barer än det här sunkhaket - kanske vänder ni direkt i dörren. Det här är en ruffig dygnet-runt-bar med biljarden i centrum och befolkad av allehanda udda figurer. Det är mer jeansjackor och tatueringar än Armanikostymer och paraplydrinkar. Ändå hade vi mycket roligare här i ett bakkvarter än på någon av de flotta nattklubbsbarerna vid stranden. Det tog noll tid att bli inbjuden på ett parti biljard av en australier och snart hade vi blivit bästa polare. Deuce är South Beachs äldsta bar, figurerade i tv-serien "Miami Vice" och har gästats av Quentin Tarantino och Keith Richards.

Adress: 222 14th Street, Miami Beach, Miami (saknar hemsida)

17 Freischwimmer, Berlin

Det här är långt ifrån lyxigt utan mer ett bohemiskt slapparställe. Men läget är fantastiskt på en gammal husbåt utmed kanten av floden Speer just nedanför Schlesische Tor i hippa Kreuzberg. Stället brukade vara en båtuthyrning men är nu en krog för "internationell mat". Men förvänta er inga kulinariska fullträffar. Grejen är flodläget och den trevliga atmosfären. Här finns 140 sittplatser utmed vattnet och 60 inomhus. Mitt emot ligger en liknande men mer högljudd inrättning. Underbar om sommaren (och med badmöjligheter nära intill).

Adress: Vor dem Schlesischen Tor 2a, Berlin.

Läs mer: www.freischwimmer-berlin.de

18 Bar de la Marine, Marseille

En urtypisk gammal sjömansbar på östra kajen i Marseilles gamla hamn och en institution i staden. Tämligen oansenligt inredd men läget utmed kajkanten (och med många intilliggande krogar och barer) garanterar en strid ström av besökare. En lång bardisk i zink möter innanför den stora glasade entrén och den avlånga lokalen med högt i tak pryds förutom av sjömansprylar av en lång rad foton av allehanda franska celebriteter som passerat här sen tidigt 30-tal. Då var den franske författaren Pagnol stammis här. Baren har på senare tid synts i filmen "Love, Actually" (2003).

Adress: 15 Quai de Rive Neuve, Marseille (hemsida saknas).

19 The Crown Liquor Salon, Belfast

Nord-Irlands finaste och mest kända pub ägs sen över 30 år av statliga National Trust som renoverat denna viktorianska pärla för över tio miljoner kronor. The Crown är ett under av prakt. Den makalösa interiören med konstfullt kakel, mosaikfönster och träsmide skapades av italienska hantverkare som på 1880-talet var i stan för att renovera kyrkor och extraknäckte med pubbygget. Bardisken är i röd granit och prydd med uppvärmda fotstöd och gaslyktor. De tio sittbåsen har metallplattor att tända tändstickor på och ringklockor att tillkalla personalen med. Superfint och med sansade priser.

Adress: 46, Great Victoria Street, Belfast.

Läs mer: www.crownbar.com

20 Villa Ammende, Pärnu, Estland

Estländska Pärnu är en fin gammal kurort med vibbar från tidigt 1900-tal. Och ståtligast av många byggen är Villa Ammende. Numera ett hotell utöver det vanliga. Den slottsliknande praktvillan byggdes 1905 åt regionens rikaste man, Herman Ammende. Jättevillan är som ett museum över det tidiga 1900-talets stiltrend art noveau. Restaurangen och salongerna i entréplanet är fyrverkerier i tidig 1900-talsprakt överträffade bara av herr Ammandes egna, magnifika svit (som går att hyra). En romantisk weekend når sin absoluta topp i villans tornrum som kan reserveras för en privat middag. Ta ett glas i hotellbaren och få en fantastiskt vacker upplevelse.

Adress: Mere pst 7, Pärnu.

Läs mer: www.ammende.ee

21 Hotell Paris Las Vegas, Las Vegas

Kasinostaden har många tokroliga hotellupplevelser att bjuda på - Caesars Palace och Venedigkopian The Venetian är bara två exempel. Men det blev Paris Las Vegas som fick vår barnsliga, blinda kärlek. Upplevelsen här kräver nog romantiskt sällskap. Vi avverkade ställets krogar, barer och sevärdheter som par och trots att vi vet att allt bara är fejk charmades vi av den klarblå aftonhimlen och kopian av Eiffeltornet (som trots bara halva originalets storlek bjuder mycket fina vyer). Vitsiga skyltar skriker sånt som "parlez-vous poker?" och "Seine City" (en vits med Vegas smeknamn "Sin City") stör, men det går faktiskt att känna sig som flanör i Paris för 150 år sen.

Adress: 3655 Las Vegas Boulevard South, Las Vegas.

Läs mer: www.parislasvegas.com

22 Palkin, Sankt Petersburg

Mer en krog än en bar kanske, men stadens äldsta restaurang (1785) är en upplevelse där den ligger mitt på Nevskij Prospekt. Vita dukar, pianist, kristallkronor och ett hov av extremt servicemedvetna unga servitörer. Andas klassisk gammeldags restaurang men priserna är högst överkomliga (165 kronor för en utmärkt biff Stroganoff). Här kan allehanda ryskt högvilt förväntas dyka upp - till och med Vladimir Putin har skådats bland borden. Trots detta - och eget vinmärke och annan lyx - har man ingen klädkod och vem som helst är välkommen. Mycket trevligt.

Adress: 37 Nevskij Prospekt, Sankt Petersburg.

23 Café Riche, Kairo

Café Riche, bara två kvarter från Tahrirtorget, har tjänat som en mötesplats inom Egyptens politiska och intellektuella liv i över hundra år. 1919 överlevde dåvarande premiärministern ett bombattentat precis utanför Riches dörr, 1952 planerade general Nasser sin kupp här och även under senaste revolutionen var krogen en samlingspunkt för intellektuella. Nobelsprismottagaren i litteratur, Naquib Mahfouz, var stammis här och arrangerade litterär salong varje fredag. Det vimlar inte av ställen i centrala Kairo där västerlänningar kan dricka alkohol i intressanta, avspända miljöer så många med kulturell läggning flockas här. Här serveras mat också, allt till rimliga priser. Servitörerna är nubier i eleganta uniformer och i ett sidorum står ett minnesmärke över stammisen, Nobelpristagaren.

Adress: 29 Talaat Harb Street; Kairo (hemsida saknas).

24 Taverna Arsenal, Dubrovnik, Kroatien

Grejen här är läget - uteserveringen med fantastisk vy över Dubrovniks gamla stad (speciellt vid solnedgången på kvällen). En alldeles förtrollande syn som får en att dröja kvar.

Tanken att sitta här och titta på hamnlivet ett par vackra kvällstimmar känns nästan oemotståndlig. Maten är ojämn och läget gör att man kan ta höga priser, men vinsortimentet är stort och bra. En härlig plats.

Adress: Gorica Svetoga Vlaha 77, Dubrovnik.

Läs mer: www.mea-culpa.hr

 

LÄS OCKSÅ: 14 platser i världen du måste se innan du dör