New Dehli toppar listan över smutsiga städer. Rök och avgaser i denna mångmiljonstad gör den till den smutsigaste i världen.
1 av 4: New Dehli toppar listan över smutsiga städer. Rök och avgaser i denna mångmiljonstad gör den till den smutsigaste i världen. Foto: Thinkstock
Smogen över Kinas huvudstad Peking. Peking ligger tvåa på listan - men stadens luft håller på att bli bättre.
2 av 4: Smogen över Kinas huvudstad Peking. Peking ligger tvåa på listan - men stadens luft håller på att bli bättre. Foto: Thinkstock
Peshawar.
3 av 4: Peshawar. Foto: Madhur Verma
Ulan Bator i Mongoliet.
4 av 4: Ulan Bator i Mongoliet. Foto: Bigstock

LISTA: Här är världens sju smutsigaste städer

Känslig för smuts, rök och dålig luft i största allmänhet?
Undvik då för allt i världen att resa hit:
Här är listan på världens smutsigaste städer.

En ny studie visar att New Delhi, Indiens huvudstad, drar i från Peking när det gäller den föga ärorika positionen som världens mest luftförorenade storstad.

I den kinesiska huvudstaden har man på senare år gjort seriösa satsningar på att minska luftföroreningarna. Bland annat genom att begränsa försäljningen av bilar och ett system där bilar med ojämna respektive jämna slutsiffror i registreringsnumren förbjuds att köra i staden vissa dagar.

Värre och värre i New Dehli

Men i New Delhi går utvecklingen åt motsatt håll. Antalet bilar på stadens gator ökar med 1 400 om dagen, dåligt fungerande sophämtning gör att invånarna bränner massor av avfall varje dag och de många kolkraftverken gör inget bättre.

En rapport från det indiska Vetenskaps- och Miljöcentret (CSE) rapporterar att New Delhis luft i vinter uppmätt luftföroreningar som är 60 gånger högre än det som anses som godtagbart.

Två indiska städer på listan

Måttet för de allra farligaste luftföreoreningar kallas PM 2.5 och är i New Delhi 575 mikrogram per kubikmeter. Samma siffra för Peking är 400, för London 20 och för Stockholm 8,5 (gällande år 2012).

På listan över världens mest luftförorenade städer följs New Delhi och Peking i turordning av iranska oljestaden Ahvaz, Ulan Bator i Mongoliet, Ludhiana i Indien, Peshawar i Pakistan samt Botwanas huvudstad Gabarone.

 

Källa: CNN, The Times

Världens sju smutsigaste städer

1. New Delhi, Indien

2. Peking, Kina

3. Ahvaz, Iran

4. Ulan Bator, Mongoliet

5. Ludhiana, Indien

6. Peshawar, Pakistan

7. Gabarone, Bostwana

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!