Vattnet utanför Queensland vid Australiens östkust är inte att leka med. Speciellt i området runt ön Fraser Island kryllar det av livsfarliga vattendjur.
1 av 6: Vattnet utanför Queensland vid Australiens östkust är inte att leka med. Speciellt i området runt ön Fraser Island kryllar det av livsfarliga vattendjur. Foto: Fotolia
Vattnen utanför staden Gansbaai i Sydafrika är vithajens territorium.
2 av 6: Vattnen utanför staden Gansbaai i Sydafrika är vithajens territorium. Foto: Pacificcoastnews
Nilen, Egypten.
3 av 6: Nilen, Egypten. Foto: Cornelia Nordström
Kilauea, Hawaii.
4 av 6: Kilauea, Hawaii. Foto: AP
Nationalparken Khao Sok, Thailand.
5 av 6: Nationalparken Khao Sok, Thailand. Foto: Håkan Boström
Se upp för flodhästarna i Krugerparken i Sydafrika.
6 av 6: Se upp för flodhästarna i Krugerparken i Sydafrika. Foto: Shutterstock

LISTA: Här är världens 14 farligaste stränder

Hajar, maneter och krokodiler.
Den ouppmärksamme badaren lever farligt på många håll i världen.
Här är listan på världens 14 farligaste stränder.

1. Queensland, Australien

Vattnet utanför Queensland vid Australiens östkust är inte att leka med. Speciellt i området runt ön Fraser Island kryllar det av livsfarliga vattendjur. Hajar, giftig bläckfisk men framför allt allehanda giftiga maneter. Mellan oktober och april drabbar maneterna kusterna utmed hela norra Australien och Queensland och många stränder spärras av.  Stingen är så plågsamma att många drabbade dör i hjärtattacker innan de når upp på land.

2. Gansbaai, Sydafrika

Vattnen utanför staden Gansbaai är vithajens territorium. Shark Alley kallas den lilla kanalen mellan Dyer Island och Geyser Rock ett par kilometer från land. Här bor en koloni om 60 000 sälar vilket drar till sig stor svärmar av vithaj.

3. Hanakapiaistranden, Kauai, Hawaii

Starka strömmar, kraftfulla vågor och lömskt tidvatten gör att simma här till en mycket farlig sysselsättning. Till och med folk som paddlat stilla intill strandkanten har svepts ut och dränkts. Minst 83 personer har drunknat när genom åren.

Hanakapiaistranden, Kauai, Hawaii.

4. Praia de Boa Viagem, Brasilien

Över femtio hajattacker har inträffat här de senaste tjugo åren, varav nitton med dödlig utgång. Det ökande antalet attacker sägs bry på tilltagande skador på kustens ekosystem. Förutom av hajar plågas området också av omfattande våldsbrottslighet.

5. Nilen, Egypten

Gömda i vattnen här ligger otroligt uthålliga krokodiler och spanar in sitt byte. Den ibland nära fem meter långa Nilkrokodilen ser människor som ett byte och dödar hundratals varje år.

LÄS MER: 5 paradisstränder för dig som älskar rosa

6. Smyrna Beach, Florida

Den kilometerlånga stranden i östra Florida lockar mängder av besökare, men är en av världens mest hajdrabbade.

7. Bikini-atollen, Marshall-öarna (USA)

Mellan 1946 och 1958 utfördes över tjugo tester med atombomber här med radioaktivitet som följd. Att äta närodlat är inget som uppmuntras. Eftersom det heller inte fiskats här på nära 70 år är fiskelivet enorm och inkluderar massor av hajar.

Mellan 1946 och 1958 utfördes över tjugo tester med atombomber vid Bikini-atollen med radioaktivitet som följd. Foto: Digital Vision

8. Kilauea, Hawaii

Här skrider besökaren mycket varsamt fram. Den svarta sandstranden här ligger intill en av världens mest aktiva vulkaner som med längre eller kortare uppehåll regelbundet kastat ur sig lava de senaste trettio åren. 2013 blev dessutom rekordår för hajattacker på Hawaii – 14 stycken varav två med dödlig utgång. Dessbättre har bara en person hajdödats sedan dess.

9. Nationalparken Khao Sok, Thailand

Ett område fullt av farliga djur av allehanda typ. Som skorpioner, giftiga spindlar och tusenfotingar. Dammar och sjöar kryllar av blodiglar.

10. "Röda triangeln", Kalifornien

Avsnitten mellan Big Sur och Bodega Bay utmed norra delen av Kaliforniens kust rymmer stora kolonier av sälar, uttrar och sjölejon vilket lockar hit vithajar som attackerat ett stort antal badande här genom åren.

LÄS MER: Redaktionen väljer Sveriges 21 bästa stränder

11. Playa Zipolite, Mexiko

Namnet lär betyda "de dödas strand" på ett gammalt infödingsspråk. Stranden som är populär bland ryggsäcksresande och nudister är ökänd för sina starka strömmar och kraftiga vågor som lett till många drunknade genom åren.

12. Amazonflodens stränder, Brasilien

Håll dig på land – den stora floden är full av pirayor, iglar, krokodiler, elektrisk ål och allehanda annat livsfarligt djurliv. En enda droppe blod i floden kan dra till sig ett helt stim pirayor på nolltid.

Håll dig på land - Amazonasfloden är full av pirayor, iglar, krokodiler, elektrisk ål och allehanda annat livsfarligt djurliv. Foto: Discovery

13. Gulfkusten, USA

Här härjar giftiga ormar som vattenmockasinen, vars bett ger förskräckliga smärtor och kan leda till  döden. Undvik att simma under grenar som hänger ut mot vattnet, vattenmockasinen hoppar ner i vattnet när de märker rörelse.

14. Krugerparken, Sydfrika

En av världens djurrikaste nationalparker – men se upp för flodhästarna. Gå inte nära dem och gå inte ned i vattnet. Flodhästen attackerar ofta människor helt oprovocerat och är Afrikas farligaste däggdjur. Den är inte köttätare men dödar ändå hundratals människor årligen.

Källor: The Telegraph, AOL Travel News

Aktuellt just nu