Bästa kryssning för priset får du på Costa Cruises.
1 av 10: Bästa kryssning för priset får du på Costa Cruises. Foto: Heidi Rovén
Bästa koncept har NCL Epic.
2 av 10: Bästa koncept har NCL Epic.
Bästa service får du på Seadream Yacht Club.
3 av 10: Bästa service får du på Seadream Yacht Club. Foto: Seadream Yacht Club
Bästa fartyg är "Allure of the Seas".
4 av 10: Bästa fartyg är "Allure of the Seas". Foto: Michel Verdure
Bästa utomhusdäck finns på "Royal Princess".
5 av 10: Bästa utomhusdäck finns på "Royal Princess". Foto: Steve Dunlop
Bästa lyxkryssningen får du med Silversea.
6 av 10: Bästa lyxkryssningen får du med Silversea. Foto: Bästa lyxkryssningen får du med Silversea.
Bästa rederi: Celebrity Cruises.
7 av 10: Bästa rederi: Celebrity Cruises. Foto: Simon Brooke-Webb
Bästa kanalkryssning: Göta kanal.
8 av 10: Bästa kanalkryssning: Göta kanal. Foto: Heidi Rovén
Bästa upplevelsen får du med Star Clippers.
9 av 10: Bästa upplevelsen får du med Star Clippers.
Bästa Atlantkryssningen med "Queen Mary 2".
10 av 10: Bästa Atlantkryssningen med "Queen Mary 2".

LISTA: Här är världens 10 bästa kryssningar

Det finns många fantastiska fartyg och rederier, även om en enda kryssning sällan kan få full pott på allt. Här är ­därför ett urval av de bästa, ur olika avseenden.

Hitta det som är ­viktigast för dig, kombinerat med prisangivelsen, och du har ökat möjligheterna betydligt för en kommande ­supersemester!

1. Bästa service

Seadream Yacht Club

Norskt rederi vars slogan lyder "It's yachting, not cruising". Flottan består av två lyxiga yachter med plats för 112 passagerare och nästan lika många i besättningen. Servicen är därefter, här behöver ingen lida av champagne som blivit ljummen av den karibiska värmen. Nytt glas kommer vid minsta vink och kostar dessutom inget extra, alla drycker ingår liksom dricks, små dagliga gåvor, vattensporter och lån av mountainbikes. Middagarna är något att längta till, maten håller gourmetnivå. Förutom flera restauranger finns spa och gym, butik, golfsimulator, barer, bibliotek, casino och spelrum. Soliga dagar väntar bad i pool och jacuzzi samt slappa timmar på madrasser breda nog för två. Under Champagne & Caviar Splash (i Karibien) blir gästerna serverade från en surfingbräda som får guppa i det turkosblå vattnet. Inget kvarstår att önska!

Prisexempel: Från cirka 3 500 kronor per person och dygn.

Var: Medelhavet, Atlanten, Karibien, Norra Europa, Costa Rica, Asien, Australien.

Här trivs: Par som gillar avslappnad lyx. Medpassagerarna kan visserligen vara rika amerikaner som shoppar flerkarats diamanter till frun i land, samtidigt finns inga formella klädkrav till middagen.

Mer info: www.seadream.com

2. Bästa koncept

NCL Epic

"Freestyle cruising" kallar Norwegian Cruise Line sitt kryssningskoncept där man äter när man vill, med vem man vill och klädd som man vill (inom rimliga gränser). Rederiet menar att gästerna får optimal semesterkänsla genom att inte behöva passa tider eller vara tvingad till ett visst bord (eller bordssällskap), samt att de inte har så kallade formal evenings då man förväntas klä upp sig. Ombord på deras nyaste fartyg "Epic" har man dessutom satsat på singelresenärer. För dem finns enmanshytter, så kallade studios, samlade i en egen del av fartyget med en särskild lounge, the livingroom, där den som vill kan få sällskap av andra soloresenärer. Utöver detta har de länge haft den fantastiska underhållningsensemblen The Blue Man Group ombord som kunnat bokas utan extra kostnad. Lägg därtill ett stort urval toppenfina restauranger, aktiviteter och annorlunda hyttdesign och Epic blir sammantaget ett fartyg man gärna åker med igen!

Prisexempel: Från cirka 700 kronor per person och dygn.

Var: Karibien, Medelhavet, Atlanten.

Här trivs: Yngre till medelålders par, kompisgäng och familjer som gillar en fartfylld semester full av roliga aktiviteter.

Mer info: www.ncl.eu

3. Bästa kryssning för priset

Costa Cruises

Spännande kryssningsdestinationer i sol och värme, utan att behöva flyga så långt, till ett lågt pris - det hittar man från/till Dubai med Costa Cruises. Fartyget (just nu "Costa Fortuna", rederiets äldsta fartyg byggt 1991) ligger i hamn en natt i början och i slutet av kryssningen så att man kan passa på att se och uppleva Dubai. Ett extra plus är att man inte behöver lämna fartyget förrän vid lunchtid sista dagen. Under kryssningen besöks Muscat (Oman), Khasab (Oman) och Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten). Välj mellan att följa med på rederiets utflykt eller ta taxi på egen hand och strosa runt i ett shoppingcenter, basarer eller marknader.

Prisexempel: Från cirka 550 kronor per person och dygn, dricks tillkommer (cirka 60 kronor per person och dag).

Var: Dubai (Förenade Arabemiraten).

Här trivs: Alla (barnfamiljer, singlar, par, jetsetare, kompisgäng) som gillar aktiviteter, shopping, vita stränder och konstgjorda upplevelser i megaformat i Dubai.

Mer info: www.costacruise.com

4. Bästa fartyg

"Allure of the Seas"

Royal Caribbeans nyaste fartyg är också världens största med nästintill oändligt många upplevelser. Fartyget är som en destination i sig. Flanera omkring i miniversionen av Central Park med en kaffe från världens första flytande Starbucks. Titta in i Romero Brittos galleri eller ta en tur i The Rising Tide Bar som rör sig mellan däcken. De 6 400 gästerna kan också roa sig med karusell, klätterväggar, minigolfbana och isrink, vågsurfing-simulatorer, bubbelpooler och en linbana som ger en fartfylld färd över fartygskropparna. Poolområden finns för såväl vattenlek, bebisplask, sport eller solbad. Coolast är beachpoolen som lutar ner i vattnet som en riktig strand. För barn finns klubbar och fina lekrum, även bebisar har egen avdelning. Kanske tittar de illgröna träsktrollen Shrek och Fiona förbi - rederiet samarbetar med Dreamworks. Maten är ett kapitel för sig, utbudet är så stort att du kan äta på nya ställen varje dag.

Prisexempel: Från cirka 800 kronor per person och dygn.

Var: Karibien.

Här tivs: Lekfulla vuxna och barnfamiljer, alla som gillar när det händer saker.

Mer info: www.royalcaribbean.se

5. Bästa utomhusdäck

"RoyalPrincess"

Princess Cruises nyaste fartyg, "Royal Princess" har många fina platser att vistas på ombord, men läckrast är utan tvekan toppdäck. Där hittar man, längst fram i fören, två fantastiska avkopplingsområden helt avsedda för vuxna. The Retreat Pool är ett poolområde kantat med bar, jacuzzis och vita hytter. Här får man en egen steward som passar upp och tar beställningar. Allra längst ut ligger det privata området The Sanctuary som känns som en förlängning av spat ombord. Här finns ingen pool men man kan få massage med utsikt över havet, koppla av i lyxiga solsängar (100 kronor för en halvdag), boka in sig i en privat VIP-hytt (520 kronor för en halvdag) där man har tv, soffa, dryck och kan hänga för en gardin om solen - eller insynen - blir för påträngande. The Sanctuary är som en egen avskild värld som är både romantisk och lite hemlig. Menyn innehåller allt från musik till spabehandlingar, champagne, drinkar och tilltugg.

Prisexempel: Från cirka 800 kronor per person och dygn, dricks tillkommer.

Var: Karibien, Atlantkryssning, Nordeuropa, Kanada & New England.

Här trivs: Vuxna livsnjutare som uppskattar bra service och en stunds avskildhet utan att gå miste om havsutsikten.

Mer info: www.princesscruises.se

6. Bästa lyxkryssning

Silversea

Lyxrederiet har sju fartyg som tar mellan 100 och 540 passagerare. Två gör expeditionskryssningar till destinationer som Grönland, Galapagos och Antarktis medan övriga besöker klassiska kryssningshamnar i resten av världen. De exklusiva fartygen är tillräckligt små för att nå hamnar som bjässarna inte klarar. Resultatet blir personliga resor till fantastiska destinationer, allt med en extra guldkant. Att besättningen är stor (ungefär 1,5 gäst per personal) ger en fingervisning om servicenivån. Det är också det lyxrederi vars sviter (det finns bara sviter) erbjuder störst utrymme per gäst. Många av gästerna är återvändande, en del stannar flera månader ombord. Stämningen är elegant och brittisk med afternoon tea samt smoking till middagen, som håller mycket hög nivå. Det går åt en hel del gåslever, hummer och champagne men eftersom rederiet är italienskt serverar de förstås också pasta och pizza, som går bra att skölja ned med champagne - den ingår!

Prisexempel: Från cirka 2 200 kronor per person och dygn. Champagne ingår.

Var: Europa, Sydamerika, Stilla havet, ­Karibien - och i princip hela världen.

Här trivs: Världsvana lyxlirare som gillar att leka James Bond.

Mer info: www.silversea.com

7. Bästa rederi

Celebrity Cruises

En favorit sedan första bekantskapen. De äldre fartygen andas mer teak och klassisk kryssningskänsla men så 2008 kom "Solstice", nytt fartyg i ny klass. Succén var ett faktum och utöver de fem nyaste Solstice-fartygen har fyra äldre också genomgått en "solsticiering". Känslan liknar den på en trendig bar, restaurang eller nattklubb. Miljöerna är inbjudande, designen snygg och alltid med det lilla extra. Mys med din kära i en snygg solsängsalkov, kliv upp som Alice i underlandet i en jättestol och boka in lunchen i en privat trädgårdshörna. Den frostade disken i Martinibaren är populär liksom Solstice-fartygens glasblåsning och omtalade gräsmattor på utomhusdäck. Här kan man spela krocket, boccia eller slå sig ned för en picknick med ett glas vin. Andra plus än designen, spasviterna och vinbaren är personalen och servicen. Nivån är hög, enhetlig och ändå lättsam.

Prisexempel: Från cirka 700 kronor per person och dygn.

Var: Stilla havet, Panamakanalen, Karibien, Sydamerika, Atlanten, Galapagos, Kanada, Australien, Medelhavet, Asien och Alaska.

Här trivs: Både par, kompisgäng och ­familjer som vill ha klass men tycker de små lyxrederierna känns för intima.

Mer info: www.celebritycruises.se

8. Bästa kanalkryssning

Göta kanal

Rederiet med de tre klassiska ångfartygen "M/S Diana", "M/S Wilhelm Tham" och "M/S Juno" har varit verksamt i över 140 år. I dag är alla moderniserade och går på diesel, men sin klassiska stil med mycket ädelträ, mässing och medaljongtapeter har de fått behålla. En vanlig hytt rymmer endast en smal våningssäng och en tvättkommod. Som tur är det mest på däck man vistas. Här njuter man av landskapet som passerar i sakta mak. Även en svensk blir förundrad över de vackra vyerna över blomstrande ängar, charmiga kanalhus och små slussvaktarstugor. Vid slussningarna kan man kliva av och sträcka på benen. Själva kanalen, handgrävd och klar 1832, går mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön, en drygt 19 mil lång sträcka med 58 slussar. Tillsammans med Göta älv från Göteborg till Vänern sammanlänkar Göta kanal landets ost- och västkust.

Prisexempel: Från cirka 2 000 kronor per person och dygn, med helpension och ett antal utflykter med guide.

Var: Göta kanal.

Här trivs: Den som uppskattar ett stilla äventyr, svensk natur och historisk ­fartygsmiljö.

Mer info: www.gotacanal.se

9. Bästa upplevelse

Star Clippers

Svenskägt rederi med tre segelfartyg, så kallade fullriggare. "Star Flyer" och "Star Clipper" är systerfartyg och hör tillsammans med femmastade "Royal Clipper" till de högsta clipper-fartygen i världen. Ägaren Mikael Krafft är precis som många av gästerna inbiten seglare, men det är inget krav - det är en häftig resa även för landkrabbor. Det kan ta ett par dagar att "få sjöben", men det är det värt. Den som vill får vara med och hissa segel, klättra upp i masten eller sova på däck under stjärnhimmeln. Men tro inte att det är någon slitig luffarsemester det rör sig om, det här är segling på lyxnivå. Atmosfären är personlig, stämningen lättsam - men alltid med stil och elegans. Till middagarna sitter man vid vilket bord man vill, med vem man vill, och det finns inga strikta klädkoder. Det är bara att slå sig ned, ofta i sällskap av officerarna ombord, och njuta av de kulinariska läckerheterna.

Prisexempel: Från cirka 1 950 kronor per person och dygn, dricks tillkommer (cirka 70 kronor per dag och person).

Var: Karibien, Medelhavet, världsseglingar, Atlanten, Panamakanalen, Costa Rica, Kuba.

Här trivs: Seglare och alla som är öppna för en annorlunda, havsnära semester.

Mer info: www.starclippers.com

10. Bästa Atlantkryssning

"Queen Mary 2"

Att anlända till New York från havet anser många vara det mest storslagna sättet. En atlantkryssning är dessutom en historisk resa. Lyckligtvis åker alla idag förstaklass. Rederiet Cunard har kryssat mellan England och USA i över 170 år och kombinerar lyx med en känsla av svunna tider. "Queen Mary 2" är specialbyggt för att korsa Atlanten och har gjort resan över 200 gånger. Det femstjärniga lyxfartyget är en destination i sig själv; ombord finns allt från golfsimulator till spa, teater, gym, kurser och föreläsningar. Här finns till och med ett eget planetarium. Resan tar sju eller åtta dagar och kan göras från Southampton till New York eller vice versa. Undvik april och november då risken för storm är större.

Prisexempel: Från 7 085 kronor/person för hela resan, dricks (cirka 80 kronor/person och dag) tillkommer.

Var: Över Atlanten.

Här trivs: Den som förstått att ett transatlantiskt kryssningsäventyr hör till de där once-in-a-lifetime-resorna.

Mer info: www.cunard.com, www.wondercruises.se, www.globetrotter.se

PRISINFO

Alla priser är per dygn och person när två delar en hytt. Anges inget annat ingår del i hytt, måltider (ej dryck) och underhållning, dricks, skatter och avgifter. Flyg och transfer tillkommer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande