ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

9 irriterande saker som svenskar gör

För mycket kaffe och inget koffeinfritt alternativ, det är svenskar det.

För mycket kaffe och inget koffeinfritt alternativ, det är svenskar det.

1/3

Foto: GEBER86

Svenskar är besatta av ketchup, menar undersökningen.

Svenskar är besatta av ketchup, menar undersökningen.

2/3

Foto: TOMASWORKS

Svenskarna ska vara dåliga på att skapa smidigt flytande trafik.

Svenskarna ska vara dåliga på att skapa smidigt flytande trafik.

3/3

Foto: ANDERSBOMAN

9 irriterande saker som svenskar gör

Vi är dåliga bilförare, håller veckans tvätt-tid helig och har ketchup på allt.

Det är några av de saker som deras utländska partners som flyttat till Sverige retar sig mest på.

Här är de nio mest störande sakerna med svenskarna, enligt en undersökning bland inflyttade av tidningen thelocal.se

 1. Ketchup på...allt!

Svenskar är besatta av ketchup. De har den på allt, pasta, lasagne, potatismos, och ingen liten klick heller utan rena duschen. Konstigt eller hur? De häller väl inte sylt på sina köttbullar? Oops, det är precis vad de gör.

2. Passiv-aggressiva lappar

Svenskar försöker undvika konflikter, men bara av den verbala sorten. Om du lämnar lite ludd efter dig i torktumlarens filter eller en kaffekopp i kontorets diskho så var beredd på en nås av en passiv-aggressiv lapp dagen därpå. 

3. För mycket kaffe och inget koffeinfritt alternativ

I ett land där man troligen dricker mer kaffe än vatten tillhör du en mycket liten minoritet om du föredrar koffeinfritt. Och om du inte tycker om kaffe som klargör det redan från början. Annars kommer du att behöva förklara dig fjorton gånger om dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Fika i Stockholm – 45 kaféer värda ett besök 

4. Tradition framför spontanitet, alla gånger!

"Du kommer väl hit nästan jul också" kommer din svärmor att fråga så fort sista paketet öppnats på julafton. Traditionen regerar och spontaniteten är död, det är ett faktum i Sverige.  Vänta dig höjda ögonbryn om du inte engagerar dig fullt ut i födelsedagar, kräftskivor, påskfirande eller (förstås) julen. Du kommer att vara där och du kommer att tycka om det. Och våga dig inte på att försöka boka en helg borta med vänner i stället!

 

LÄS OCKSÅ: Spontant sex på flygtoan? Så gör du om du blir påkommen

  

5. Tvätt-tiden kommer först…

Svenskar använder ibland tvätt-tiden som en ursäkt. "Det hade varit jättekul att träffa dig ikväll men jag har en tvätt-tid bokad." I alla fall i Stockholm där så många bor i lägenheter med gemensam tvättstuga. Att lyckas boka en bra tvätt-tid betraktas av vissa som en av vardagsveckans stora bragder.

6. Klarade du verkligen uppkörningen?

Många klagar på svenskarnas ovilliga att använda blinkers i rondeller och vid svängningar. Och att vi är dåliga på att skapa smidigt flytande trafik på våra motorvägar.

7. Låt mig få dricka!

En vanligt hört klagomål på svenskar är att de ofta tittar ogillande på en om du vill ta en drink en vanlig vardagskväll. "Ett glas vin? På en tisdag?!". Att dricka alkohol är för många svenskar något man bara gör på veckosluten.

8. För mycket snus

Snus är en liten tepåse med tobak som svensken stoppar innanför överläppen. Sedan kan den ses dingla medan de pratar innan den spottas ut på marken eller i toaletten.

Snus.

Foto: BLAZER76

9. "Jag kan inte hitta en svensk att dejta (och sedan klaga på)"

Det kan vara knepigt att träffa och lära känna svenskar (om du inte vill använda dejtingtjänster). Då måste du hoppas på en klassisk "Hollywoodromans" vilket inte precis är lätt att åstadkomma i ett land som knappast är känt för sina öppna och utåtriktade medborgare. Lycka till!

Källa: thelocal.se 

Annons

ELISABETH MONTGOMERY