Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Lissabon

Foto: Colourbox

Lissabon är byggd på sju kullar intill Atlanten med ett behagligt klimat. Den portugisiska huvudstaden har ett brett utbud av shopping samt nöjes-, restaurang- och kulturliv.

Dessutom erbjuds magnifik utsikt över floden Tejo och den vackra 25 April-bron, vilken är en kopia av den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco, USA.Ett annat imponerande byggnadsverk är statyn Santuario do Christo Rei som är en kopia av den kända Jesusstatyn i Rio de Janerio, Brasilien.

 

I den pittoreska stadsdelen Alfama finns flera ställen där det framförs traditionell och själfull fadomusik, den portugisiska folkmusiken. Andra historiska stadsdelar i Lissabon är Bairro Alto, Avenida, Estrela, Baixa, Belém och Chiado.Ett bra sätt att utforska de gamla delarna av Lissabon är att ta en tur med spårvagnslinjen 28.

 

Det portugisiska köket innehåller mycket fisk och skaldjur och har influenser från forna portugisiska kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien.
Bra stränder och havsbad finns i Estoril och Cascais, strax utanför Lissabon.

 

GUIDE – KÄNDA SEVÄRDHETER I LISSABON
25 April-bron
Statyn Santuario do Christo Rei
Bergets Sintras flora och byggnader
Kastellet Castelo de Sao Jorge
Tornet Torre de Belém
Sjöfararmonumentet
Akvariet Oceanario de Lisboa
Klostret Mosteiro dos Jeronimos
Gulbenkianmuseet

 

LISSABON VÄDER
Lissabons klimat är milt under vintern med temperaturer mellan fem och 15 grader. På sommaren kan medeltempraturen stiga en bit över 25 grader, men det blir sällan kvalmig värme tack vare svalkande vindar från den närbelägna Atlanten.

 

TEMPERATURER/REGNDAGAR PER MÅNAD
Lissabon: Mars 18/3 Juli 28/2 Oktober 23/10

 

FAKTA LISSABON
ALLMÄNNA FAKTA: Lissabon fick sina stadsprivilegier 1179 och blev Portugals huvudstad 1255. Stora delar av staden förstördes i en jordbävning och tsunami 1755. Idag har Lissabon cirka 560 000 invånare, i storstadsområdet bor 2,8 miljoner invånare.
SPRÅK: Portugisiska.
VALUTA: Euro.
TIDSSKILLNAD: Minus en timme.