Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 jun 2015 15:06

Lissabon – guide till stadens 7 bästa tips

Lissabon är huvudstaden som lockar med både stad och hav.

Lissabon är huvudstaden som lockar med både stad och hav.

1/4

Foto: Joã O Almeida

<span>Tapada das Necessidades är en före detta klosterträdgård.</span>

Tapada das Necessidades är en före detta klosterträdgård.

2/4

Foto: Tomas Tranaeus

By the Wine är producenten José Maria de Fonsecas nyöppnade vinvalv i hjärtat av Lissabon.

By the Wine är producenten José Maria de Fonsecas nyöppnade vinvalv i hjärtat av Lissabon.

3/4

Foto: Tomas Tranaeus

<span>Hitta rätt i Lissabon.</span>

Hitta rätt i Lissabon.

4/4

Lissabon är huvudstaden som lockar med både stad och hav.

Ny statistik visar att svenskarnas resor till Lissabon i sommar har trefaldigts i antal jämfört med i fjol.

Är du också nyfiken på Portugals huvudstad? Då vet vi vad du ska se och göra, var du ska äta och hur du bor bäst. Kolla in vår miniguide till favoriterna i Lissabon.

SE & GÖRA

1. Cykla utmed Tejo

Cyklar går att hyra på ett antal ställen utmed floden, där det är lätt att trampa på. I andra delar av staden är det mera motlut, men även sköna utförsåk förstås. En karta över Lissabons cykelbanor finns på ­cicloviaslx.com.

Doca de Santo Amaro, Alcântara.

slowfastcycles.com/en

Belém, intill Elektricitetsmuseet .

belembike.com/en

Largo do Corpo Santo, Cais do Sodré.bikeiberia.com/rentals

2. Tapada das Necessidades

Före detta klosterträdgård, kungligt jakthägn och sedermera lustgård åt picknickande prinsar är denna 250-åriga park i dag en smått förfallen men skön plats att söka lugnet bland träd och buskar. Öppen 08-19 ­veckodagar, 10-19 helger.

Largo das Necessidades (ingång finns även i norra änden, från Rua do Borja).

ÄTA & DRICKA

3. Synligt god fisk på Sea me

Den lite larviga ordleken till trots är detta en av Lissabons bästa fisk- och skaldjurskrogar i den samtida skolan. Eller två av Lissabons bästa, eftersom moderkrogen har filial i Mercado da Ribeira, den framgångsrika kroghallen vid Cais do Sodré. Salladen på havsabborre, alger och kimchi till exempel, är mästerlig.

Rua do Loreto 21; Avenida 24 de Julho 50.

4. À Margen

Snyggt formgiven med flexibilitet i åtanke är denna låda i stål och glas på kajkanten i Belém. Från att vara helt öppen, med en stor uteservering på sommaren, kan ­glasväggarna skjutas igen på vintern. Små rätter, drinkar och desserter serveras medan solen sjunker mot flodens mynning.

Doca do Bom Sucesso.

5 Enoteca de Belém och By the wine

I många år fanns det bara en vinbar värd namnet i Lissabon. Denna svårbegripliga skevhet har äntligen rättats till, och för att fira klämmer jag in två ställen här: Enoteca de Belém är en av de anonymaste adresserna i turistgrälla Belém, med stort vin­urval och välgjorda smårätter i en mirakulöst lugn gränd två minuter från Pastéis de Belém. By the Wine är producenten José Maria de Fonsecas nyöppnade vinvalv i hjärtat av Lissabon, med hela paletten från skaparna av Periquita, och bra tilltugg.

Travessa do Marta Pinto 10; Rua das Flores 43.

SHOPPING & NÖJEN

6. Embaixada

I ett av Lissabons snyggaste nymoriska privat­palats från 1800-talet - som stått tomt och förfallet i decennier - öppnade för något år sedan denna avspända galleria med inriktning på portugisiska prylar. Från robusta ylleplagg till modetrådar, skor, bijouterier, smink och gamla vinylplattor med fado, finns här ett tvärsnitt av hur Portugal definierar sig genom shopping i dag. Plus en snygg bar - och en köttkrog med trädgård!

Praça do Príncipe Real 26.

BO BRA

7. O Independente

Denna unga institution med praktläge är både hostel med billigt (delat) boende och hotell med retroinredda rum. Allt i ett ­vackert gammalt palats som även rymmer två krogar och en bar. Priser från 250 till drygt 2 000 kr.

Rua São Pedro de Alcântara 81.

 

LÄS OCKSÅ:

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat