Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 feb 2013 07:18

Linda Lindorff myser på magiska ön Malta

Här sitter Linda Lindorff med döttrarna Lykke och Wilhelmina på en kalkstensklippa på piratön Gozo. På Malta och Gozo kan man bada från april till november.

Här sitter Linda Lindorff med döttrarna Lykke och Wilhelmina på en kalkstensklippa på piratön Gozo. På Malta och Gozo kan man bada från april till november.

1/9

Foto: Jacob Lindorff

Linda Lindorff med döttrarna Lykke och Wilhelmina.

Linda Lindorff med döttrarna Lykke och Wilhelmina.

2/9

Foto: Jacob Lindorff

Hamnen i Marsaxlokk...

Hamnen i Marsaxlokk...

3/9

Foto: Jacob Lindorff

...och marknaden på samma ställe.

...och marknaden på samma ställe.

4/9

Foto: Jacob Lindorff

Med barnen i hamnen.

Med barnen i hamnen.

5/9

Foto: Jacob Lindorff

Här är St George's bay i St Julians. Halva stranden är privat och tillhör Hotel Intercontinetal, andra delen är allmän badplats.

Här är St George's bay i St Julians. Halva stranden är privat och tillhör Hotel Intercontinetal, andra delen är allmän badplats.

6/9

Foto: Jacob Lindorff

Linda och dottern Wilhelmina på hotel Intercontinentals privata strand i St Julians på Malta.

Linda och dottern Wilhelmina på hotel Intercontinentals privata strand i St Julians på Malta.

7/9

Foto: Jacob Lindorff

Den lilla hamnen i St Julians.

Den lilla hamnen i St Julians.

8/9

Foto: Jacob Lindorff

"Det blå fönstret" på Gozo, en stenformation skapad av havet under tusentals år.

"Det blå fönstret" på Gozo, en stenformation skapad av havet under tusentals år.

9/9

Foto: Jacob Lindorff

MALTA. Följ med programledaren Linda Lindorff till den vackra Medelhavsön Malta. Här finns något för hela familjen - kristallklart vatten, stränder, piratäventyr och så den goda maten.

Titta ett piratskepp! Lykke pekar ivrigt ut mot havet. Ett stort gammalt träskepp med hissade segel plöjer tungt genom vågorna. Hon tittar på mig.

- Vart är det på väg? Jag vill följa efter så vi kan hitta skatten!

Jag skrattar. Mina döttrar gillar verkligen pirater och här på Malta verkar de se dem lite överallt. Vi sitter på en uteservering i den lilla staden Sliema. Det är lunchtid och vi har precis fått in maten. Restaurangen ligger alldeles vid strandpromenaden och mina döttrar Lykke, 4, och Wilhelmina, 3, spanar för fullt ut mot havet.

Malta kallas ofta för Medelhavets hjärta då ögruppen ligger mitt i Medelhavet, drygt 9 mil söder om Sicilien och knappt 30 mil norr om den afrikanska kusten. Ögruppen består av de bebodda öarna Malta, Gozo och Comino samt de obebodda öarna Cominotto, Filfla och San Paulo.

Hit kommer våren tidigt och det är varmt långt in på hösten, även i vattnet. Min man Jacob har varit på Malta många gånger i jobbet, men för mig och flickorna är det första gången och vi är redan förtjusta. Malta är en perfekt blandning av sol, bad och storstadspuls. Här finns barer och nattklubbar, och för dem som önskar, ett stort utbud av butiker och bra restauranger.

 

Malta är bara en fjärdedel av Ölands storlek, men tack vare sin strategiska position mitt i Medelhavet finns här en historia fylld av dramatik med allt från mystiska tempelbyggare och riddare till elaka pirater.

Här finns spår efter de största civilisationerna runt Medelhavet och huvudstaden Valletta är som ett öppet museum.

När Lykke och Wilhelmina får höra att det på riktigt funnits pirater här blir de eld och lågor. Min man Jacob gillar historia och berättar om riddare till häst som slåss med svärd, om sjörövare med kanoner och om alla guldskatter som de ville lägga vantarna på. Barnen tittar trollbundet på sin pappa, de tror han berättar en saga.

Vi sitter i skuggan vid poolen uppe på takterrassen till vårt hotell. Vi bor på fyrstjärniga Hotel Intercontinental i St Julians, ett lite lyxigare charterhotell med pool och egen strand. Hotellet ligger mitt i centrum och tillhör fåtalet hotell med egen strand vilket var den stora anledningen till att vi valde det. Det är nämligen lite ont om just sandstränder här.

Vi har varit på Malta i tre dagar redan och vi har hunnit med mycket. Vi har gått guidad tur i vackra huvudstaden Valletta, shoppat i Sliema, ätit goda middagar i St Julians och besökt marknaden i lilla fiskebyn Marsaxlokk.

Marknaden är en kul och livlig tillställningen där man säljer allt från nyfångad fisk, frukt och rosa kakor till maltesiska dukar. Stånden står uppradade längs kajen och i vattnet kryllar det av de traditionella små fiskebåtar, luzzus, färggrannt målade i blått, rött och gult.

Under dagen hetaste timmar har vi njutit av sol och bad på takterrassen på vårt hotell och på den tillhörande privata stranden.

Gozo är lugnare och lantligare

Det är inga problem att tillbringa en vecka eller två på Malta utan att lämna huvudön, men ön Gozo lockar. Den ligger bara fem kilometer från Maltas norra spets och är känd för sin vackra natur och mysiga små byar.

Bilfärden från St Julians upp till färjelägret beräknas ta cirka 40 minuter. Vi lämnar stan strax efter halv nio och det dröjer inte länge förrän vi färdas genom öppet landskap. Vi passerar små byar och stundtals kör vi längs vatten. Ordet Malta kommer från grekiskans Melita som betyder honung och det är lätt att förstå varför, Malta består nämligen till större delen av just honungsgul kalksten. Ibland upplever jag att hela ön badar i ett slags gulaktigt skimmer.

Färjan över till Gozo går två gånger i timmen och tar inte mer än 20 minuter. Trots att det endast skiljer fem kilometer mellan Malta och Gozo så är öarna mycket olika.

Gozo är mycket lugnare och lantligare. Här lever man fortfarande på fiske och jordbruk, och landskapet är betydligt grönare. När det gäller historien så är den rätt lika, öarna var bebodda av samma folkslag vid samma tid, delaktiga i samma oroligheter och krig. Den stora skillnaden var att Malta hade naturliga hamnar och ett försvar som inte Gozo hade, så ön var ett lätt byte för pirater.

Vi låter pirater bli ett tema för de kommande dagarna och efter en halvdag och en natt på flotta Kimpinski hotel åker vi på en dagsutflykt för att leta piratskatten.

- Titta där är piratgrottan! Kanske finns skatten där, utbrister Lykke.

Båten vi sitter i är kornblå med gult och rött längs kanten, enligt maltesisk tradition. Min äldsta dotter Lykke, 4, sitter längst fram och pekar ivrigt mot det stora hålet som leder rakt in i kalkstensväggen. En grotta, en piratgrotta enligt henne, och vi är på väg in. I handen har hon en skattkarta som Jacob ritat och spänningen är enorm.

Skattjakt på stranden

Vi är i Dwerja på Gozo och tittar efter en skatt i en naturgrotta, men framför allt är vi där för att se klippan som kallas det blå fönstret. Ett naturfenomen där vind och vatten skapat ett stort fyrkantig hål rakt genom klippan.

I hålet syns bara hav och himmel vilket gör att det hela ser ut som just ett blått fönster. Vi åker vidare med piratskatten som ursäkt, och aldrig har väl barnen uppskattat en historisk sightseeing som denna gång.

Vi besöker staden Victoria och citadellet, en plats omringad av en stor mur som Johanniterriddarna byggde för skydd mot pirater. Vi äter lunch i byn Xaghra, som ligger högt uppe på en platå.

Vi får en underbart god lunch på uteserveringen till en liten restaurang vid torget och barnen säger att det är den bästa fisken någonsin. Efter maten är det dags för bad och Gozos bästa sandstrand, Ramla Bay, ligger bara två kilometer bort.

På barnens egenritade skattkarta finns ett rött kryss precis bredvid det blå vattnet med en segelbåt och barnen konstaterar att skatten måste vara begravd här på stranden. Jacob och jag har köpt en liten skatt bestående av halsband och små guldmynt och det gräver Jacob ner när barnen och jag känner på vattnet. Vi bygger sandslott av den röda sanden och går sedan på skattjakt med kartan i handen. Jacob har lagt ut stenar att följa och sedan gjort ett kryss av pinnar. Lyckan när de hittar den nedgrävda skatten är nästan obeskrivlig.

- Det här är världens bästa ställe! Lykke skiner som en sol och sätter på sig halsbandet hon precis hittat.

- Världens bästa! fyller Wilhelmina i och tar på sig sitt.

Malta är ett suveränt ställe att semestra på, framför allt är det en plats där man med lätthet har kul med barnen.

 

 

Text av: Linda Lindorff

ELISABETH MONTGOMERY