Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Lina och Robert Nygren med barnen Juni, Penny och Charlie är ute på en långresa.
Lina och Robert Nygren med barnen Juni, Penny och Charlie är ute på en långresa.
Lina och Robert Nygren med barnen Juni, Penny och Charlie är ute på en långresa.
Lina tillsammans med yngsta dottern Charlie.
Lina tillsammans med yngsta dottern Charlie.
Lina tillsammans med yngsta dottern Charlie.
Barnen Penny och Junie är ute på resa.
Barnen Penny och Junie är ute på resa.
Barnen Penny och Junie är ute på resa.
1 AV 4
Robert och Lina Nygren sålde huset och allt de ägde
2 AV 4
Lina och Robert Nygren med barnen Juni, Penny och Charlie är ute på en långresa.
Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT
3 AV 4
Lina tillsammans med yngsta dottern Charlie.
Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT
4 AV 4
Barnen Penny och Junie är ute på resa.
Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT

Lina och familjen sålde huset och alla saker – nu reser de runt i världen

Lina och Robert Nygren väntade sitt tredje barn när de bestämde sig för att byta vardagslivet mot något annat. 

Nu har de sålt sitt hus och alla saker för att kunna resa runt i världen tillsammans med barnen.

– Allt handlar om att våga, trots att det är skitläskigt att ändra liv, säger Lina Nygren. 

Victoria Petersson

Lina och Robert Nygren och deras tre barn; Juni, snart sex år, Penny, tre år och Charlie, sju månader, befinner sig just nu i Cairns i nordöstra Australien. Egentligen skulle de ha varit på Bali, men en jordbävning gjorde att det bara blev en vecka på Bali och i stället gick resan vidare mot Australien. Här ska de vara under september månad. 

– Sedan ska vi hyra en camper van, en blandning av husbil och bil, och köra längs östkusten ner till Sydney. Den resan ska vi göra under oktober månad. I november vet vi inte vad som händer, antagligen blir det Nya Zeeland, säger Lina Nygren. 

Familjens plan är att vara ute på resande fot fram tills i vår. 

– Vi vet inte hur länge vi ska vara borta, vi har inte bokat någon hembiljett än. Tanken är att vara borta i åtta månader. Men vi reser så länge vi tycker det är kul, säger Lina Nygren. 

Lina och Robert Nygren planerar att vara ute på resande fot fram tills i vår. Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT

Idén till resandet kom när Lina var gravid med tredje barnet

Det var i början av augusti som Lina och Robert lämnade vardagslivet i Sverige för att ge sig ut i världen, tillsammans med sina barn. Idén till resandet kom när Lina var gravid med parets tredje barn och de satt och pratade om hur livet skulle bli med ett till barn i familjen. 

 – Vi pratade om allt det praktiska, hur krångligt det kunde bli med olika lämningar och hämtningar och hur det skulle bli tuffare ekonomiskt och att vi skulle vara trötta. Men sen kom vi på att "herregud, vi sitter ju och pratar som att vi ska gå igenom ett krig",  säger Lina och fortsätter: 

– Då kände vi att det måste finnas något annat sätt att vara med barnen än att fastna i vardagslivet med långa dagar på jobb och förskola. Hur kan vi tillbringa så mycket tid tillsammans som möjligt när barnen är små, nu när de behöver oss som mest? Om vi tar bort alla kostnader vi har här i Sverige - hur lite kan vi leva på i ett annat land? 

LÄS MER: Emilia, 28, sålde allt – lever drömliv utomlands 

Sålde huset och alla saker: "Känts som en befrielse"

Sagt och gjort. Lina och Robert bestämmer sig för att göra det de drömt om. 

De säljer sitt hus och har loppis för att sälja alla sina prylar och saker i huset. Allt som finns kvar nu är runt 20 flyttkartonger med saker de har sparat i ett förråd tills de kommer tillbaka igen. 

–  Många har frågat oss om det inte var jobbigt att göra sig av med alla saker inför att vi skulle åka, men det har verkligen vart precis tvärtom. Det har känts som en befrielse att göra sig av med allt. Hela våren har vi fokuserat på att bli av med saker i stället för att köpa nya. Barnen fick varsinn flyttkartong att packa ner vad de ville spara i, och de tyckte också att det var kul att sälja sina saker och spara pengarna så att de kunde köpa nya till sitt nya rum när de kommer hem, säger Lina Nygren. 

Lina tillsammans med döttrarna Penny och Junie. Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT

Hur reagerade vänner och släkt när ni berättade om era planer? 

– Alla har varit positiva, och sagt att det är modigt gjort av oss. Folk säger att de har funderat på att göra samma sak, att de skulle vilja göra det vi gör, men att de tycker det verkar krångligt och att det alltid finns hinder på vägen. Men vi har ju också haft hinder och tvivel, men vi har tagit oss runt de hindren.  

Reser i Australien under september och oktober 

Hur har ni packat för en hel familj på resa? 

– Jag och min man har var sin ryggsäck, som en grund. Där ska i princip allt få plats. Han har packning till sig själv och två av barnen. Jag har en väska till mig och till ett barn. Klädmässigt har vi med oss kläder för en vecka; ungefär tre till fyra ombyten var och lite badkläder. Sen tvättar vi kläderna för att användas igen. Det har funkat bra. 

Familjens bästa tips för att resa med barn:

* Tänk på att det ofta är lång väntetid på flygplatser innan och efter man flyger, när man ska igenom passkontroll och tull. Då är det bra att ha lite leksaker och distraktioner på lager. 

* Planera in långflygningarna till natten, så somnar barnen förhoppningsvis på planet. 

* Investera i en liten och behändig resevagn som är lätt och smidig, om man reser med småbarn. 

* Köp packpåsar i olika färger och storlekar till alla i familjen. Lägg till exempel vardagskläder i den stora påsen, pyjamasar i den mindre och badkläder i den minsta för att snabbt hitta barnens kläder och för att hålla bra ordning. Då blir det mycket enklare när man ska leta efter barnens kläder, när man vet vilken påse de ligger inne i väskan. 

LÄS MER: Svenska Susanne ska paddla 110 mil 

Vad har ni lärt er hittills på resan? 

– Att det är enklare med barn än vi tänkte först. Planeringen är a och o. Det är ju inte lika lätt att vara spontan med barn. Det krävs att man hela tiden ligger steget före. Vi får sitta uppe på kvällarna och planera morgonen. Men det är ju helt fantastiskt att få umgås så mycket med våra barn. 

– Hänga med barnen det absolut bästa som finns, säger Lina Nygren. Foto: ROBERT NYGREN/PRIVAT

"Allt handlar om att våga – det är skitläskigt"

Vad är dina bästa tips till den som vill göra samma sak om ni? 

– Allt handlar om att våga. Det är a och o. Allt annat löser sig. Det är skitläskigt och vi har också ifrågasatt varför vi gör detta, det vore ju enklast att låta bli, säger Lina och skrattar.  

Ett tips som Lina vill ge är att ta sig an alla saker som små milstolpar innan resan. 

– Första milstolpen var att jag skulle föda barn, och må bra efteråt. Sedan när vår dotter kommit så ringde vi mäklaren och sålde huset. Sedan började vi fundera på vart vi skulle resa när vi visste vår budget. Vi tog hela tiden små steg i taget, då blir det inte lika läskigt.

Vad är det bästa med att vara ute på resa? 

– Hänga med barnen det absolut bästa som finns. Vi pratar mycket med vår stora tjej Juni om olika länder och flaggor. Att se när barnen upptäcker världen och se hur deras verklighet växer är fantastiskt, säger Lina Nygren. 

Familjen Nygren bloggar om sin resa på dayswellspent.se