Sentiero Azzurro i Ligurien räknas som en av Italiens vackraste vandringsleder.
1 av 8: Sentiero Azzurro i Ligurien räknas som en av Italiens vackraste vandringsleder. Foto: Andreas Pihl
Den mäktiga stranden vid Monterosso i Cinque Terre.
2 av 8: Den mäktiga stranden vid Monterosso i Cinque Terre. Foto: Andreas Pihl
Staden Manarola i Cinque Terre hänger på en klippa ovanför Medelhavet.
3 av 8: Staden Manarola i Cinque Terre hänger på en klippa ovanför Medelhavet. Foto: Andreas Pihl
Förförisk pasta på Il Marin, Genua.
4 av 8: Förförisk pasta på Il Marin, Genua. Foto: Andreas Pihl
Soliga palmer i Alassio.
5 av 8: Soliga palmer i Alassio. Foto: Andreas Pihl
Mysig gränd i Corniglia, en av Cinque Terres fem små städer.
6 av 8: Mysig gränd i Corniglia, en av Cinque Terres fem små städer. Foto: Andreas Pihl
Smaka pasta med skaldjur.
7 av 8: Smaka pasta med skaldjur. Foto: Andreas Pihl
8 av 8

Ligurien – få smak för Italiens turistparadis

Italienska Ligurien är ett mat­paradis där varje by har sina egna, stolta, kulinariska traditioner. I regionens mäktiga kustlandskap förenas mat, vin, historia och stränder till en lockande helhet.

Går det att få det bättre? Solen tar sig förbi palmkronorna och flödar in genom panoramafönstren på de vita dukarna i restaurangen Il Marin i Genua. Det eleganta, gyllengula lunaevinet porlar när servitrisen häller upp i glasen och de första aptitretarna ställs in, lyxiga tapas-versioner av liguriska favoriter, som pannkakan farinata.

Il Marin delar sina lokaler med ­Eataly, en ny, modern delikatess­marknad i Genuas historiska hamn Porto Antico. Chefskocken Enrico Panero framhåller fördelarna med konceptet:

- Eataly har Liguriens bredaste ­samling av delikatesser och ger oss ­kontakter med regionens främsta ­leverantörer. Därför kan vi hela tiden välja ut de bästa råvarorna.

Snart börjar fler rätter presenteras, som rostbiff med grillad paprika, pasta med musslor och tomater och cappon magro, den liguriska fisk- och skaldjurssalladen.

Efter femte rätten börjar vi protestera. Vi förmår inte mer. Men Enrico Panero visar ingen nåd och från köket kommer ett antal efterrätter att välja mellan, som glassparfait med rostade pinjenötter och hallonpanacotta. Sedan visar sig Enrico med ett leende:

- Vad sägs om några ostar på det här? Vi är mycket stolta över vårt sortiment. Ni måste pröva vår saffranspecorino!

Liguriens dramatiska kust

Proppmätta och med samma grace som havande sjökor vankar vi slutligen ut i Genua, Italiens största hamnstad. Här finns massor att se, som den praktfulla San Lorenzo-katedralen och Aquaria, världens näst största undervattensvärld med 5 000 arter av havslevande djur.

Inte minst är det en upplevelse att bara vandra i den gamla stadens ­gränder, kallade caruggi. Många affärer och kaféer skyltar med inramade förgyllda bokstäver och haft samma utbud och kundkrets längre än någon kan minnas.

Det är trångt, ruffigt och inte ­tråkigt en sekund. På en gata har man klämt in en färgglad kyrka man når via en hög trappa. Strax bredvid rullar en Fiat oändligt långsamt fram ur en gränd som är endast drygt en centimeter bredare än bilen själv. Chauffören ler lyckligt när Fiaten kommit ut utan skrapmärken.

- È stato facile, hojtar han. "Det var lätt".

Genua i all ära, men de verkligt oemotståndliga skälen till att åka till Ligurien finner man ändå i omgivningarna. Liguriens smala kustremsa inbjuder till en färd genom dramatiska bergslandskap som växlar mellan små bysamhällen och den italienska rivierans mondäna badorter. Vill man kan man också lätt göra Ligurien till en svårslagen kulinarisk resa.

Varje by har sin egen matkultur

Dagen efter vårt skrovmål i Genua åker vi bil för att jaga fler liguriska smaker ute i byarna. Vägen sväljs ständigt av tunnlar - det finns 150 stycken i Ligurien - och fortsätter på broar över dalarna. Bergväggarna är räfflade av terrasser där det växer vin och oliver. Olivoljan från Ligurien har mycket gott rykte i hela Italien. Många menar att den till och med är bättre än i grann­regionen Toscana.

I lilla Dolcedo strax innanför bad­orten Imperia besöker vi Frantoio ­Ghiglione, ett familjeföretag som odlat oliver i tre generationer. Familjen ­Ghliglione äger 2000 olivträd och ­använder enbart sina lokala oliver. Ägaren Anna Ghiglione visar oss de ­avancerande maskiner som ska ­säkerställa kvaliteten och säger:

- Oljans smak varierar lite från år till år, det beror på vädret. Men annars är det alltid samma perfekta olja i våra flaskor.

Varje by har sin egen matkultur. Ett par dalar bort från Dolcedo ligger Dolceaqua, en om möjligt ännu mer bedårande ort. Byns eleganta, medeltida stenbro måste ses med egna ögon och beträdas med egna fötter. I Dolceaqua finns företaget Maixei som producerar grappa och viner, särskilt från vita vermentinodruvor.

- Titta upp mot bergen så ser ni nästan alla våra odlingar samtidigt, säger Sergio, som tar emot oss.

Både vinerna och grappan är ­förföriskt trevliga och det blir ett par spontana inköp. Maixeis olivolja slår däremot inte Ghigliones. Men det säger vi givetvis inte. Man bör ju aldrig inom hörhåll rangordna mat eller andra specialiteter i Italien. Ingen italiensk by tycker att grannbyn har något särskilt att komma med jämfört med vad man själv gör.

Denna grundläggande patriotism, som i Italien alltid går ner på mikronivå, är givetvis bra för oss besökare som åker runt och smakar oss fram, eftersom varje by så stolt erbjuder det bästa de har.

Cinque Terre

I samma stil fortsätter vår rundresa. Det är svårt att hamna fel när allt man behöver göra är att ställa en enkel fråga om den lokala stoltheten. Ligurien är en mosaik av smaker och att i dessa trakter kombinera all god mat med regionens övriga attraktioner räcker som reseidé.

Besöker man Cinque Terre, de ­berömda fem städerna vid havet, ­missar man inte gärna traktens sciacchetràvin. Åker man till Alassio för att vila ut på de sköna stränderna, bjuds man snart nog på stadens omtalade ­ansjovis. Listan kan göras ett par meter lång.

I Ligurien tycks en välvillig gud ha satt samman en egen värld som förenar de mäktigaste av landskap med mat, vin, historia och stränder. Kanske för att ha någonstans att själv åka på ­semester. Det tackar vi dödliga för.

Guide: Ligurien, Italien

Bo bra

1. Hotel Colombo

Döpt efter stadens mest kände son lockar detta snygga hotell med fint och prisvärt läge i den historiska kärnan av Genua.

Adress: Via Porta Soprana 27, Genua.

www.hotelcolombo.it

2. Grand Hotel Alassio

Kombinerar toppmoderna rum med ‧charmen hos ett historiskt anrikt grand hotel vid Rivieran. Lyxigt spa ingår.

Adress: Via Antonio Gramsci 2, Alassio.

www.grandhotelalassio.it

3. Hotel Palme

Erbjuder fyrstjärnigt lugn under palmerna i Monterosso, den största och mest badortsliknande av Cinque Terres fem städer.

Adress: Via 4 Novembre, Monterosso.

www.hotelpalme.it

4. La Terrazza dei Pelargoni

Detta lilla pensionat med hög mysighetsfaktor utgör ett klockrent budgetfynd i  trevliga Ventimiglia på Rivieran.

Adress: Via Giuseppe Garibaldi 24, ‧Ventimiglia.

www.laterrazzadeipelargoni.it

Äta gott

5. Il Marin

På nya delikatessvaruhuset Eataly i Genuas gamla hamn finns denna förstklassiga restaurang, öppen för både lunch och middag.

6. Lupo

Hemlagat italienskt i ordet bästa ‧bemärkelse. Missa inte den läckra raviolin med valnötssås.

Adress: Via delle Monachette 20, Genua.

7. Antica Trattoria del Porto Maria

Klassisk, liten trattoria med en lång meny av excellenta pastarätter, exempelvis ‧linguine med scampi i konjak.

Adress: Piazza Caricamento 22, Genua.

8. Taverna al 29

Denna taverna sätter en ära i att kunna presentera genuina liguriska specialiteter, även mindre kända sådana.

Adress: Piazza Cassini 5, San Remo.

www.tavernaal29.com

Uppleva mer

9. Grottorna Balzi Rossi

De äldsta fynden i grottorna är 350 000 år gamla, och härrör från några av Europas första människor. Platsen utgör en av knutpunkterna för forskning om Medelhavsländernas förhistoria.

10. Portofino

Mycket vatten har kluckat vid bildsköna Portofinos kajer sedan Greta Garbo och Frank Sinatra hängde här. Men det färgstarka fiskeläget är fortfarande ett paradis för både rika kändisar och oss dagsbesökare.

Festa loss

11. Mako

Ligurien är ett resmål som framför allt lämpar sig för stilla kvällar på vinbarer, men den som vill festa bör söka sig till storstaden Genua med ett antal klubbar, som Mako.

Adress: Via Podgora 17, Genua.

www.makogenova.com

Shoppa smart

12. Eataly

På nyöppnade gourmetvaruhuset Eataly i Genuas gamla hamn hittar du massor av lokala delikatesser på ett och samma ställe, till ‧exempel viner och fantastisk pesto, saffransost och vildsvinskorv.

www.genova.eataly.it

Ta dig runt

Hyrbil är smidigast, särskilt om man vill besöka byar i bergen. Längs kusten har Ligurien bra och täta tågförbindelser. Ett antal regionala bussbolag trafikerar var sin del av Ligurien. Under sommarhalvåret går dessutom båttrafik från Genua till de mest populära turistmålen, som till exempel Cinque Terre och Portofino.

Resfakta Ligurien

Resa hit: Norwegian flyger från Stockholm och Köpenhamn till Nice, en timme från Ligurien, prisexempel 2 198 kronor. Ska man till Cinque Terre är Pisa närmare, dit Ryanair flyger från Stockholm, Göteborg och Malmö, prisex: 1 372 kronor. Även flyg direkt till Genua med Air France. Svenska paketresor erbjuds av till exempel Sembo.

Flygtid: Cirka 3 timmar.

Bästa tiden: Badsäsong från juni-oktober, trängselvarning i juli-augusti. April-juni samt september-oktober är populära tider för vandringar och matresor.

Språk: Italienska och liguriska (liknar italienskan men tillräckligt olikt för att räknas som språk och inte som dialekt). Engelska fungerar bra.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Enklare lunchrätt 70-100 kronor, tvårättersmiddag med vin 210 kronor, Öl 15-28 kronor, Dubbelrum på trestjärnigt hotell under högsäsong 700 kronor, Fyrstjärnigt 1 100 kronor.

Bra att veta: En lokal turistskatt infördes i Italien 2012. Denna varierar mellan 2-5 EUR/person/natt beroende på vilken klassificering det valda boendet har. Skatten betalas direkt till hotellet vid avresan.

Läs mer: www.turismoinliguria.it

Bonusfakta: Ligurien är ett av Italiens populäraste turistmål, särskilt under juli och augusti då italienarna själva har semester. Undvik eller var beredd på att köa.

Bonusfakta: Dyraste solstolen i Italien går att hyra för 70 euro per dag på stranden Paraggi vid Liguriens kändisidyll Portofino.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!