Vi frågar om jobbet på tefälten är tungt. "Nej det är lätt" svarar kvinnorna, men vi tror de inte. Lönen är cirka 30 kronor om dagen.
Vi frågar om jobbet på tefälten är tungt. "Nej det är lätt" svarar kvinnorna, men vi tror de inte. Lönen är cirka 30 kronor om dagen. Foto: Ronny Johannesson

Lev plantageägarliv i gröna Sri Lanka

Afternoon tea, egen butler och framrullad drinkvagn. 

Vi förflyttar oss minst 70 år tillbaka i tiden och lever plantageägarliv i Sri Lanka.

En butler tar emot när vi kommer till Norwich estate i den intensivt gröna teodlardalen Bogawantalawa i Sri Lankas Hill Country. Jag får rummet Trevaldwyn som har två himmelssängar, äkta matta och badrum med tassbadkar. På nattduksbordet ligger passande litteratur: "History of Ceylon" från 1933 och "A Ceylon sportsman's diary" från 1921.

 Ingen möda har sparats för att förflytta gästerna till tiden då britterna fortfarande styrde över dåvarande Ceylon. Ännu tydligare blir det när vi ombeds att komma till biblioteket för att diskutera middagen med kocken. Ordinarie meny är en fyrarätters brittisk middag, men vi har inte vant oss vid plantageägarlivet än så vi ber att få lankesisk mat i stället, ris och curry.

 Men först blir det lunch och den är traditionellt engelsk: blomkålssoppa till förrätt, fisk till huvudrätt och jelly som dessert. Lunchen serveras i mat-salen med utsikt mot den välklippta gräsmattan med krocketbågar och pool.

 Ute faller ett stilla regn som bara är svalt och skönt. Vi hör musik i fjärran, från ett närliggande hindutempel tror vi. När regnet slutat tar vi en promenad bland tebuskarna. Det är vackert så man tappar andan. De gröna mjuka kullarna skiftar allt mer i grått ju längre bort de ligger. Vi går mot musiken och kommer snart fram till en by med ett litet tempel. 

"Känsla av den gamla världen"

 Många tearbetare har sina rötter i Tamil Nadu i Indien och är hinduer. Deras förfäder togs hit av britterna för att arbeta på tefälten. I dag hör de till de fattigaste i Sri Lanka med en lön på kanske 30 kronor om dagen. Barn som ser oss kommer springande och ställer upp sig för att bli fotograferade. Det gör några vuxna också, men bara barnen vill ha betalt. 

 Det är med blandande känslor vi går på stigen. För hundra år sedan var det kolonialherrar och -damer som gick här med parasoll. Nu är det vi, men jag besöker hellre i Sri Lanka som gäst än som kolonialist.

 - Idén är att skapa en känsla av den gamla världen. Vi låter gästerna uppleva plantageägarens liv, säger hotelldirektören Asela Wavita.

 - De levde här runt sin egendom. De träffades på Planters club där männen drack drinkar och damerna te. Sedan brukade de rida eller promenera.

 Plantageägarna förvandlade hela landskapet här omkring med sina tebuskar. Te är ingen traditionell gröda i Sri Lanka och lankeserna själva är inga stora tekonsumenter. Teet började odlas här först på 1860-talet när en svampsjukdom gjorde slut på britternas kaffeodlingar. Hundra år senare var dåvarande Ceylon världens största teexportör. 

 Bogawantalawa ligger mitt i tedistriktet och Tea Trails fyra bungalower befinner sig på promenadavstånd från varandra. Alla har varit bostäder åt plantageägare men hör numera till teproducenten Dilmah som fortfarande odlar här. Bungalowerna har varit öppna för gäster sedan 2005.

 - I början kom mest engelsmän, men nu har vi gäster från hela världen, berättar Asela.

 När vi kom checkade en lankesisk familj just ut och vid lunchen hade vi sällskap av ett ungt internationellt gäng som jobbade i Dubai och var här på en weekendtripp. 

 Nu är det dags för afternoon tea och då får vi sällskap av ett brittiskt äldre par. Teet serveras i biblioteket. Jag avstår från kakor och sandwich och koncentrerar mig på sconesen för att få plats med middagen om några timmar.

 Däremellan rullas drinkvagnen fram. Hur ska vi hinna med all mat och dryck? Här skulle man lätt gå upp några kilo om man stannade för länge. Tur att vi valde kalorisnål ris and curry till middag.

FAKTA

RESA DIT: Inget reguljärt direktflyg från Sverige. Flera bolag flyger via olika destinationer i Europa eller Asien med priser från cirka 7 500 kronor tur och retur. Qatar Airways har bra flygtider via Doha. Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor till Sri Lanka.
BO: Tea Trails Bungalows består av de fyra plantageägarbungalowerna Norwood, Summerville, Castlereagh och Tientsin. De ligger på cirka 1 300 meters höjd runt Castlereaghdammen cirka tolv mil från huvudstaden Colombo. Dubbelrum med butler, alla måltider, drinkar och afternoon tea kostar från cirka 3 000 kronor per natt.www.teatrails.com

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!