Ödsliga badvikar, höga klippor, grönska och mysiga byar - Leros är perfekt för dig som vill upptäcka "riktiga Grekland".
1 av 5: Ödsliga badvikar, höga klippor, grönska och mysiga byar - Leros är perfekt för dig som vill upptäcka "riktiga Grekland". Foto: Anna Wahlgren
Gröna ön Leros ligger i Egeiska havet, strax utanför den turkiska kusten, och inte ens ett par timmars båtresa från charterön Kos.
2 av 5: Gröna ön Leros ligger i Egeiska havet, strax utanför den turkiska kusten, och inte ens ett par timmars båtresa från charterön Kos. Foto: Anna Wahlgren
lugna favoritstranden Blefouti.
3 av 5: lugna favoritstranden Blefouti. Foto: Anna Wahlgren
Den som trots allt vill göra något annat än att hänga vid badvikar besöker förslagsvis det välbevarade slottet Castro - öns mesta sevärdhet.
4 av 5: Den som trots allt vill göra något annat än att hänga vid badvikar besöker förslagsvis det välbevarade slottet Castro - öns mesta sevärdhet. Foto: Anna Wahlgren
Fiskebåtarna lägger till i hamnen med färsk fångst.
5 av 5: Fiskebåtarna lägger till i hamnen med färsk fångst. Foto: Anna Wahlgren

Leros – orörd öpärla
som Grekland var förr

Lilla Leros är själva sinnebilden av den grekiska övärlden. Turkost vatten, ödsliga badvikar, pittoreska fiskehamnar och tavernor vid vattenbrynet.

Första restipset är: åk hit innan alla andra gör det.

Flippfloppsen åker av och fötterna ner i sanden. Två fiskebåtar lägger till vid den lilla hamnen. Katterna stryker runt middagsbordet och väntar förhoppningsfullt på rester. In på bordet kommer färsk, grillad fisk, som har marinerats i rosmarin, små pajer med bönfyllning och osten "myzithra" - lokala specialiteter alltihop.

Vi är på restaurang Patimenos i fiskebyn Panteli, men restaurangens namn spelar egentligen ingen roll. De flesta strandtavernor serverar ungefär samma mat. Det är den underbara miljön som är huvudnumret. Det är väl ungefär så här man föreställer sig Grekland när man drömmer om sommarsemester?

Gröna ön Leros ligger i Egeiska havet, strax utanför den turkiska kusten, och inte ens ett par timmars båtresa från charterön Kos.

Vi hör det gång på gång under resan: "Leros är som många andra grekiska öar var för ett par decennier sedan". Här har turismen skyndat långsamt - framför allt för att den aldrig har varit öns viktigaste inkomstkälla. I stället har fiske och jordbruk sysselsatt befolkningen. Dessutom spelar ett stort mentalsjukhus en avgörande roll - sjukhuset är nämligen öns största arbetsgivare.

Leros för livsnjutare

Leros historia är dramatisk, och har på sätt och vis solkat ner öns rykte. Ön ockuperades av italienarna under första världskriget, bombades sönder och samman under andra världskriget, och användes som dumpningsplats av oliktänkande under grekiska militärjuntan.

Kanske är det Leros omvälvande förflutna som gör att ön ändå har de mest hängivna beundrare - riktiga hardcore-fans. Såväl konstnärer som författare har lockats hit, däribland svenska Sun Axelsson. Ett boktips är för övrigt hennes "Evighetens stränder", som skildrar livet på Leros.

Det är inte sevärdheter som är grejen med Leros. Hit söker sig i stället naturälskare och livsnjutare, som tycker att vacker natur, bra stränder och ett pålitligt kök är vad som gör en semester fulländad.

Här vimlar av pittoreska badvikar och fina stränder. Alindastranden är långgrund och antagligen öns mest populära. Gounaviken är ett insidertips - här är lugnare och här finns en av öns bästa restauranger. Den som har mött restaurangägaren - och filosofen - Fotis, glömmer honom aldrig. På hans enkla fiskrestaurang äter vi grillad bläckfisk och nyfångad fisk och njuter av solnedgången.

- Man kan nästan se när människor går ner i varv. De kommer till Leros med axlarna vid öronen, men två veckor senare har de frid i blicken och verkar mycket gladare, säger Fotis, som har bestämt sig för att bo kvar i hembyn och ta över familjens restaurang.

Leros mysigaste by

Den som trots allt vill göra något annat än att hänga vid badvikar besöker förslagsvis det välbevarade slottet Castro - öns mesta sevärdhet, eller går på krigsmuseum i en av tunnlarna som italienarna lät bygga.

Platanos är öns huvudstad, med mysiga gränder, affärer och tavernor och den förtjänar också ett besök. Liksom Lakki där den italienska futuristiska arkitekturen bryter av mot den lågmälda grekiska byggnadsstilen.

Vi återvänder till Fotis strandrestaurang. Och här blir vi gärna sittande ett tag.

Fiskebyn Panteli, en av Leros mysigare byar, här finns alla restauranger.

vy. Utsikten från det välbevarade slottet Castro - öns mesta sevärdhet.

Resfakta Leros

Resa dit: Charter med Apollo. Knappt fyra timmars flygresa från Stockholm till Kos. Reser du på egen hand är det enklast att flyga till Kos eller Samos och vidare med färja till Leros. Från Kos tar snabbfärjan en och en halv timme.

Resa runt: Hyr bil, skoter eller cykel i Lakki, Pandeli och Alinda. Buss trafikerar större delen av ön, dock väldigt sporadiskt.

Bästa tiden: Behagligt sommarklimat, och därmed högsäsong, från maj till september. Också april och oktober brukar vara fina månader.

Tidsskillnad: Grekland ligger en timme före Sverige.

Språk: Grekiska.

Valuta: Euro. Bankomat finns i Agia Marina, se till att alltid ha kontanter, små tavernor och butiker tar inte alltid kort.

Prisnivå: Billigare än i Sverige. En öl kostar cirka 25 kronor, en vattenflaska cirka 10 kronor, och en tvårätters middag cirka 100 kronor.

Äta: Mysiga strandrestauranger i Pandeli. Fish Restaurant, i byn Gourna, är enkel - såväl inredning som mat - men i den vackraste av miljöer.

Bra att veta: Den partysugne har hamnat på fel ö. I Agia Marina finns ett par barer - that's it. Tavernor och ouzerior finns det däremot dock gott om.

Aktuellt just nu