Leran dränkte byarna – så spöklikt ser det ut nu
För tio år sedan förlorade 40 000 människor sina hem när en lervulkan fick ett utbrott i Sidoarjo-provinsen i Indonesien.
Nu har de begravda byarna fått nytt liv som turistattraktion.
Bilderna visar den tragiska verkligheten för de som fortfarande lever i Sidoarjo-provinsen i Indonesien. För tio år sedan förlorade de sina hem i ett lervulkanutbrott där 40 000 människor blev hemlösa och ett dussin människor dog.
Lusi, som den kallas, är den största lervulkanen i världen och i början vällde det ut 180 000 kubikmeter lera per dag. Och utbrottet fortsätter än i dag, tio år senare, med 10 000 kubikmeter om dagen. För att hedra offren har man placerat ut statyer där de förolyckades. Dessa sjunker nu sakta ner i leran och ger ett spöklikt och gripande intryck.
LÄS OCKSÅ: 17 drömresmål för din resa till Asien
Turismen tar fart i Indonesien
Ett litet hopp för de som ännu bor kvar är att turismen börjat ta fart i regionen. De lerdränkta byarna lockar busslaster med nyfikna som vill uppleva det märkliga naturfenomenet.
Ett annat hopp är att företaget PT Lapindo Brantas i domstol har förklarats delvis skyldiga till utbrottet, som skedde i samband med att bolaget borrade efter naturgas. Olje- och gasbolaget jobbar nu på att försöka hålla vägar öppna, men eftersom utbrottet fortfarande pågår, verkar det vara ett hopplöst företag.
LÄS OCKSÅ: Åtta städer som havet har slukat
Inte ovanligt
Lervulkaner är inget ovanligt fenomen. Till skillnad från vanliga vulkaner så spyr de ut lera i stället för lava. Fenomenet uppstår när vatten värms upp djup under jorden så det skapas ett tryck. När vattnet sedan pressas uppåt av trycket så blandas mineraler och sediment till en het sörja som till sist börjar pulsera upp ur marken.
LÄS OCKSÅ: Övergivna platser som är kittlande häftiga
Källa: DailyMail