Lantligt landskap. En tur ut ur staden Lecce och söderut på den italienska klacken bjuder på lugna och härliga vyer. Fårflockar som vallas av sina herdar och små badvikar med turkosblå vatten.
1 av 11: Lantligt landskap. En tur ut ur staden Lecce och söderut på den italienska klacken bjuder på lugna och härliga vyer. Fårflockar som vallas av sina herdar och små badvikar med turkosblå vatten. Foto: Marko Wramén
Amore!
2 av 11: Amore! Foto: Marko Wramén
Glass!
3 av 11: Glass! Foto: Marko Wramén
Pizzeria Ciro il PizzaIolo.
4 av 11: Pizzeria Ciro il PizzaIolo. Foto: Marko Wramén
Mums! En bruschetta med lite ost eller goda charkuterier och ett glas av det lokala vinet på Mamma Elvira sitter fint innan middagen.
5 av 11: Mums! En bruschetta med lite ost eller goda charkuterier och ett glas av det lokala vinet på Mamma Elvira sitter fint innan middagen. Foto: Marko Wramén
Avio bar har en god variant på iskaffe.
6 av 11: Avio bar har en god variant på iskaffe. Foto: Marko Wramén
Dekorerat. Kyrkofasaderna pryds av utsirade konstverk i mjuk sandsten från trakten.
7 av 11: Dekorerat. Kyrkofasaderna pryds av utsirade konstverk i mjuk sandsten från trakten. Foto: Marko Wramén
Mamma Elvira café/bar.
8 av 11: Mamma Elvira café/bar. Foto: Marko Wramén
Helgonmakeri. Helig konst - arte sacra - tillverkas av tidningspapper och ståltråd i en verkstad. Religionen svävar på många sätt över staden Lecce.
9 av 11: Helgonmakeri. Helig konst - arte sacra - tillverkas av tidningspapper och ståltråd i en verkstad. Religionen svävar på många sätt över staden Lecce. Foto: Marko Wramén
Enkelt. Ta dig runt lätt med vespa eller hyrd bil.
10 av 11: Enkelt. Ta dig runt lätt med vespa eller hyrd bil. Foto: Marko Wramén
Mamma Elvira café/bar.
11 av 11: Mamma Elvira café/bar. Foto: Marko Wramén

Lecce i Italien – njut av det goda i livet här

Lecce i Italien. Vi är på besök i ett sensommarvarmt Syditalien. Här njuter man av livets goda på ett avspänt sätt, med maten och vinet som självklara nummer ett och till bättre priser än i till exempel Toscana.

En tur ut ur staden mot havet bjuder på fantastiska och lantliga vyer.

Min första promenad i Lecce speglar ett land i fritt fall rent ekonomiskt men fast förankrat i gamla traditioner. Det här är extra tydligt i södra Italien. Folk har låga löner och det är knapra tider men här är lägre priser på mat och dryck jämfört med det något rikare norr (tänk Rom och Toscana). Samtidigt finns här gott om stämningsfulla miljöer och vackra traditioner. Lecce har mer än tvåtusenåriga anor och är huvudstad i sin lilla region som är en del av halvön Salento, som i sin tur är en del av Apulien i Italien.

Jag börjar semestern i den vackra historiska stadskärnan. Här vindlar gränderna förvirrande oregelbundet. Vissa är förfallna och halvt övergivna, många är vackra och en del kantade av ståtliga palats. Flanera planlöst och tillåt dig själv gå vilse. Förr eller senare kommer du ut på en större gata och kan orientera dig igen, på vägen upptäcker du alltid något nytt. Som verkstaden jag stöter på vid ett litet stilla torg - "Statuaria arte sacra e d'arredo-cartapesta restauri ditta M di Donfrancesco". Bara namnet!

Gudfruktigt folk

Inne i svalkan står en samling fingerfärdiga män och böjer till ståltrådar, klär dem med limfuktigt tidningspapper och målar konstfärdigt. Det är helt enkelt en verkstad för helgon! Italienarna är ett gudfruktigt folk och staden är full av kyrkor, den ena pampigare än den andra, några å andra sidan romantiskt små. Här finns också flera aktiva kloster. Ett av dem (Monastero di San Giovanni Evangelista) är känt för sina marsipanfigurer som nunnorna säljer via en liten lucka i väggen. Mycket traditionellt, mycket sött.

Kyrkofasaderna frossar i dekorationer, mycket tack vare den ytterst mjuka sandsten som finns i området vilket gjort det lätt att bearbeta stenen. Den vackra stilen har kommit att kallas Leccebarock. Missa heller inte att titta in i kyrkorna. Här är det latin och rökelse som gäller för hela slanten - bring on the Holy Ghost!

Gudomlig pasta

Promenerande och kyrkspanande är krävande idrottsgrenar vilka tarvar rejält med kolhydrater. Ställ in siktet på enkla och gemytliga Osteria da Angiulino på Via Principi di Savoia 24. Här sitter Lecceborna och trycker i sig gudomlig pasta från trakten så som nonna (mormor) lagar den. Själv provar jag sagne 'ncannulate con ricotta forte, en lokal ganska grov pasta med en smakrik och faktiskt ganska vass tomatsås. Andrarätt (jodå, här kommer du inte undan med bara en rätt) blir pezzetti di cavallo, en mustig köttgryta, också det en lokal specialitet. Men var beredd på stora portioner! Jag är en matglad skåning men får ändå be om små portioner för att jag ska orka igenom hela måltiden.

Mätt famlar jag mig hemåt till en välförtjänt siesta på rummet i 1600-talspalatset Palazzo Rollo mitt i stan. Först tidig kväll orkar jag mig ut igen. Styr stegen mot gränden Via Umberto och populära vinbaren/delikatessbutiken Mamma Elvira. Det blir perfekt med ett glas svalkande rosé på uteserveringen.

Märkligt nog anar jag en viss aptit igen, hur kan det vara möjligt? Minnet av en matrekommendation kommer till mig som en helgonuppenbarelse. Pizza! Stans bästa! Glad i hågen struttar jag fram genom en nu mycket livligare stad. Jag sätter mig till bords på Pizzeria Ciro il Pizzaiolos (Ciro pizzabagarens) enkla uteservering på Piazetta Giorgio Bagliui. Den låga kvällssolen målar fasaderna med guldfärg. Frossar gör jag, i den godaste pizza jag serverats. Gudagott är vad det är! Ett glas eller två av lokalt negroamaro-vin slinker också ner och jag mår som en renässansfurste.

Vacker landsbygd

Många svenskar finner inte ro i en stad, de måste till havet och stranden. Fair enough, låt oss göra ett äventyr av det! Roligast är att hyra en vespa. Håll dig på småvägar för en lugnare och vackrare upplevelse. Eller hyr en bil i stället. Så fort du lämnar staden tar den vackra landsbygden vid. Olivlundarna böljar fram i landskapet och här och där står lustiga koniska små stenhus. Sikta österut och söderut mot Otranto, en befäst hamnstad med strand i centrum. Badet är helt okej, fästningen imponerande och martyrkapellet i katedralen fascinerande läskigt med sina hundratals skelettdelar och dödskallar i glasmontrar. Martyrerna dödades 1480 och blev nyligen helgonförklarade av påven.

När du fortsätter längs kusten söder om Otranto blir landskapet än vackrare. Uråldriga stentorn vaktar på klippor, fårflockar vallas av sina herdar och små badvikar lockar med turkosblå vatten. Bellissimo! Jag kan inte motstå att kliva av vespan i Porto Badisco för ett svalkande dopp och en glass i en perfekt vik med klippor på sidorna och en grund strand längst in. Med ett brett leende styr jag sen vespan tillbaka mot Lecce för ett glas svalt och alldeles underbart Calafuria-rosé.

Lecce, Italien

Resa hit: Ryanair flyger direkt från Skavsta till Brindisi.

Bästa tiden: Mest behagligt i april-maj samt i september-oktober. Då är temperaturen lagom och det är inte alltför trångt. På sommaren blir det väldigt varmt och fullt av turister.

Restid: 3 timmar och 5 minuter. Transfer Brindisi-Lecce cirka 30 minuter.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska. Alla kan inte engelska, men det löser sig.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Billigare än i Sverige. En kopp kaffe kostar allt från 4,50 till 18 kronor, en öl 14-28 kronor.

 

Bo:

Palazzo Rollo B&B: Ett 1600-talspalats mitt i gamla stan som gjorts om till bed & breakfast. Gudomlig takterrass. Dubbelrum från 80 euro.

Adress: Via Vittorio Emanuele II nr 14, palazzorollo.it.

Arco Vecchio B&B: Ett fräscht litet hotell/B&B i ljus modern design undangömt i en tyst gränd i gamla stan. Dubbelrum från 80 euro.

Adress: Via Quinto Fabio Balbo 5, arcovecchio.com.

 

Äta:

Osteria da Angiulino: Lokala pasta- och kötträtter till låga priser.

Adress: Via Principi di Savoia 24.

Pizzeria Ciro il Pizzaiolo: Lecces bästa pizza på sött torg, och det säger jag utan minsta antydan till överdrift.

Adress: Piazetta Giorgio Bagliui.

 

Se: Kyrkor smyckade i överdådig Leccebarock, pittoreska torg och svalkande gränder. På stans stortorg finns en delvis renoverad romersk amfiteater.

 

Göra: Tågutflykt till Otranto. Otranto är en befäst kuststad. Hit kan du ta lokaltåget för ett dopp i böljan den blå. Ta också en titt på skeletten i katedralens martyrkapell. Hyr en bil eller ännu hellre en vespa och upptäck den vackra landsbygden. Bland ändlösa olivlundar gömmer sig uråldriga byar och märkliga runda stenhus. Kusten söder om Otranto är svindlande vacker med små söta badvikar.

 

Shopping: Cartoleria Pantheon. En vacker liten pappershandel mitt i stan som har de mest förtjusande anteckningsböcker, presentpapper och annat. Italienarna kan det här.

Adress: Via Libertini 69/Piazza Duomo, pantheon-lecce.com.

 

Kaffe: Italienskt kaffe är gott och i Lecce dricker man Avio. Köp det direkt på Avio Bar eller i systerbutiken Avio Selezione.

Varm men ändå kaffesugen? Prova en variant på iskaffe, caffè in ghiaccio med mandelmjölk.

Adress: Viale XXV Luglio/ Via V Fazzi 35, Avioselezione.it.

 

Bra att veta: Det finns flygbuss från Brindisi flygplats till Lecce för 6 euro men den går inte så ofta. Man kan också boka en shuttle direkt till hotellet för 20 euro.

Läs mer: Viaggiare-inpuglia.it och Italian- touristoffice.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande