Las Canteras är mer än en strand - den är stadens hjärta, lunga och nav.
1 av 6: Las Canteras är mer än en strand - den är stadens hjärta, lunga och nav. Foto: Binge Eliasson
Gamla staden har en genuin atmosfär. Här synd katedralen Santa Ana som tog drygt 100 år att bygga.
2 av 6: Gamla staden har en genuin atmosfär. Här synd katedralen Santa Ana som tog drygt 100 år att bygga. Foto: Binge Eliasson
Missa inte torsdagarnas tapasrundor i Vegueta-kvarteren.
3 av 6: Missa inte torsdagarnas tapasrundor i Vegueta-kvarteren. Foto: Elisabet Garcia Dahlbäck
I Triana ligger moderna fusionkrogar med hålligång framåt småtimmarna.
4 av 6: I Triana ligger moderna fusionkrogar med hålligång framåt småtimmarna. Foto: Binge Eliasson
Ät makalöst gott - allt från tapas till prisvärda avsmakningsmenyer.
5 av 6: Ät makalöst gott - allt från tapas till prisvärda avsmakningsmenyer. Foto: Binge Eliasson
Reportern Elisabet Garcia Dahlbäck, en sann Las Palmas-kännare, delar med sig av sina bästa tips.
6 av 6: Reportern Elisabet Garcia Dahlbäck, en sann Las Palmas-kännare, delar med sig av sina bästa tips.

Las Palmas - ultimat stad för en weekend

LAS PALMAS, GRAN CANARIA. Latinska rytmer, egen cigarr- och romtillverkning samt ett lättsamt gatuliv där man umgås oberoende ålder är en stor del av Las Palmas charm.

Lägg till chica stadsdelar och en av världens bästa stadsstränder så har du allt som krävs för en skön weekendresa.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Las Palmas är den ultimata kombinationen av storstadspuls och strandliv. Visserligen ter sig Gran Canarias huvudstad rätt ful vid första anblicken, hon saknar en enhetlig stadsplanering och arkitekturen omfattar allt från vackra kolonialbyggnader till nybrutalistiska betongbyggnader med spruckna fasader. Men ger man henne en chans och ser bortom den till synes råddiga ytan öppnar sig en livskraftig charmig stad som innehåller allt man kan önska sig av en weekendsemester.

Las Palmas har en av världens största hamnar

Hennes läge mitt emellan Europa, Afrika och Sydamerika ger staden en skön, kosmopolitisk atmosfär. Hon har en av världens största hamnar, är Spaniens sjunde största stad och hon hamnar, enligt spanska resetidningen Viajar, på tredje plats när det gäller listan över spanska städer som har ett mest varierat utbud av olika restaurangkök: Kanariskt, spanskt, peruanskt, italienskt, ryskt, japanskt, kinesiskt, indiskt, koreanskt ... Men det är den latinska känslan som dominerar, nästan alla kanariska familjer har en eller flera släktingar på andra sidan Atlanten, framför allt i Venezuela och på Kuba.

Shopping och makalös mat i Las Palmas

Stadsbornas behov skiljer sig inte från andra storstäder.

Shoppingen omfattar allt från det enkla till det trendigt exklusiva med det senaste inom mode och design. Och när det gäller mat finns inget övrigt att önska. Man kan tillbringa timmar med att äta makalöst gott! Oavsett om det är färsk fisk i småbåtshamnen, saftiga oxfiléer på någon argentinsk grillkrog eller vällagade tapasrätter på en enkel barservering. Barer, kaféer och krogar är stadsbornas vardagsrum, det spelar ingen roll vilken ålder eller social klass man har och hög ljudnivå med lysrörsbelysning hör till. Och när middagen är avklarad, oftast vid midnatt, tar ett hett nattliv över med musik- och salsaklubbar och sköna chillout-lounger.

Copacabanas syster

Egentligen är Las  Palmas två städer med helt skilda världar. En värld återfinns i själva Las Palmas stad, med de gamla kvarteren Vegueta. Den andra världen är där turismen fick sitt stora genomslag för drygt 40 år sedan, i stadsdelen Puerto de la Luz där Las Canteras ligger. Den drygt fyra kilometer långa sandstranden, Copacabanas europeiska syster, ger en bra motionspromenad längs med vattenbrynet eller längs med strandpromenaden. Turisterna är numera rätt få till antalet, majoriteten är återkommande gäster varav många är pensionärer. Den höga medelåldern sänks dock under helgerna då stadens invånare promenerar längs strandpromenaden och äter långlunch medan solkatterna glittrar i kapp i havet.

Las Palmas namngavs efter alla palmer

En taxiresa söderut, det kostar sällan mer än mellan två till sex euro inom staden, ligger Vegueta. Det var dit majoren Juan Rejó tog sina trupper när spanjorerna landsteg på ön 1478. Namnet Las Palmas gav han staden efter alla palmer som växte på sluttningarna. De smala gatorna och torgen i kvarteren kantas av varsamt renoverade hus vars arkitektur är en härlig mix av gotisk, renässans, barock och nyklassicistisk stil. Gågatorna i Vegueta och väster om affärsgatan Triana har Las Palmas absolut mysigaste kvarter. Där ligger klassiska tapasbarer vägg i vägg med moderna fusionkrogar och små kläd- och skobutiker. Att strosa bland dessa gränder när mörkret faller är en av anledningarna till att jag får abstinensbesvär om jag inte regelbundet reser dit.

 

 

Läs fler artiklar från Gran Canaria HÄR!

Insidertips

Las Palmas-kännaren Elisabet Garcia Dahlbäck väljer...

Min tre bästa ställen

1. Storstadsplaya: Las Canteras. Mina favoritplatser ligger på strandens båda ända: längst upp i kvarteren La Puntilla med färgglada fiskebåtar, kanariska husmödrar som spelar kort och på strandens södra ände, utanför auditoriet, där surfarna och surfskolorna håller till.

 

2. Krog med havsparkett: Restaurante El Embarcadero, Muelle Deportivo, Las Palmas. Restaurangen som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, erbjuder en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.

 

3. Avsmakningsmeny: Perdomo 28 Calle Perdomo 28, Las Palmas. Den gamla krogen Bernarda har förvandlats till ett av de senaste tillskottet på den kanariska gourmethimlen. En av öarnas bästa kockar, Mario Hernandez Lagerblad, lagar lokalt betonade rätter med råvaror sprängfyllda av smaksensationer! 3

Mina tre hemliga ställen

1. Saluhall med tapas & vin: Mercado del Puerto Calle Eduardo Benot, Las Palmas. Champagne- och cavabar, sushi, skaldjur, kanariska och skandinaviska tapas är några av nytillskotten bland de klassiska stånden i den gamla saluhallen som stadens borgmästare vill förvandla till en kopia av Madrids Mercado Miquel.

 

2. Torsdagsrunda: Tapas i Vegueta. Veguetas bar- och krogägares senaste initiativ för att kicka i gång ruljansen i krisens Spanien är torsdagarnas tapasrunda som börjar runt 20.00. För 18 kronor får man en valfri montadito med tillhörande dryck, öl eller vin. Variationen på montaditos, små vita brödbitar med pålägg, är stor - varje bar har sin egen specialitet. Att tapasrundan är populär råder det ingen tvekan om, gatorna är fyllda och sorlet och stämningen är hög.

 

3. Champagne & cocktail: La azotea de Benito cocktail bar C.C. Monopol 2ª Planta, Las Palmas. På taket till huset Monopol, vid Plaza de la Rana, ligger stället som lyser klarast på stadens natthimmel. Cocktailbaren har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.

Resfakta - Las Palmas

Resa dit: Reguljärflyg året runt, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. Alla stora charterbolag har resor under vinterhalvåret, en chartervecka från 4 500 kronor per person del i dubbelrum, reguljärflyg från 3 200 kronor tur och retur (2013). Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong då det annonseras ut sista-minuten-priser.


Bästa tiden: Året runt.


Valuta: Euro.


Prisnivå: Något lägre än hemma. Att äta på restaurang har blivit mycket billigare. En trerättersmiddag inklusive vin, cirka 300 kronor.


Bra att veta: Använd ditt sunda förnuft, undvik hamnkvarter och skumma, tomma gator när mörkret faller. Ficktjuvar finns i alla storstäder, även i Las Palmas.


Bo bra: Variationen är stor, från enkla pensionat till femstjärniga hotell.