Ett bryderi man som resenär näst intill alltid ställs inför på resan är frågan: Ska jag ge dricks eller inte?
1 av 3: Ett bryderi man som resenär näst intill alltid ställs inför på resan är frågan: Ska jag ge dricks eller inte? Foto: Thinkfoto.dk
<p>I Spanien är dricksandet på nedgång.<br></p>
2 av 3: <p>I Spanien är dricksandet på nedgång.<br></p> Foto: Helén Karlsson
<p>Medan man i Grekland gärna får ge en extra slant för god service. I ett krisande semesterland behövs varenda krona.</p>
3 av 3: <p>Medan man i Grekland gärna får ge en extra slant för god service. I ett krisande semesterland behövs varenda krona.</p> Foto: Jenny Unnegã Rd

Lär dig dricksa rätt på resan

När ska man ge dricks?

Och hur mycket?

Att dricksa rätt på resan är en smärre vetenskap.

I många fall räcker det med ett tack medan det i andra förväntas att man ger en slant.

Reseföretaget Ving reder ut begreppen.

Ett bryderi man som resenär näst intill alltid ställs inför på resan är frågan: Ska jag ge dricks eller inte?

– I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 1 200 kronor i lön per månad och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge för likvärdig service i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Riktlinjer i ny dricksmanual

Reseföretaget har låtit sina guider sammanställa en dricksmanual till sex populära semesterländer.

– De kan naturligtvis inte göra en hundraprocentigt säker manual, men det är bra riktlinjer. Sedan ska man även väga in den service man får, eller inte får, på semestern, fortsätter Magdalena Öhrn.

Guiden omfattar fem tillfällen då dricksfrågan ofta väcks: krogbesök, taxiresor, bagagehjälp på hotellet samt frisörbesök och eventuell dricks till hotellstäderskan.

I Spanien är dricksandet på nedgång medan man i Grekland gärna får ge en extra slant för god service. I ett krisande semesterland behövs varenda krona.

 

Spanien (valuta: euro)

Städerskan: Ca 5 EUR per person och vecka.

Piccolon: Ca 1 EUR per baggage.

Servitören: Har man bara druckit en kopp kaffe ger man ingenting, men på större restaurangnotor kan man ge några euro, beroende på storleken på notan.

Taxichauffören: Ingenting.

Frisören: 1-2 EUR.

Kommentarer: Man ger allt mindre dricks i Spanien.

 

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynnings 11 bästa tips på Ibiza

Kroatien (valuta: HRK, kroatiska kuna)

Städerskan: Ca 100 HRK per person och vecka (ca 130 kronor).

Piccolon: 10-20 HRK per väska/baggage (ca 13-26 kronor).

Servitören: 10 procent av notan.

Taxichauffören: Behövs ej.

Frisören: 10 HRK (ca 13 kronor).

Kommentarer: Kroatierna själva ger generellt inte dricks.

 

LÄS OCKSÅ: Kroatien i sommar – 13 bästa öarna för din resa

Grekland (valuta: euro)

Städerskan: ca 3 EUR per person och vecka.

Piccolon: Ca 1-2 EUR per bagage, det är dock ovanligt med piccoloservice utanför Aten.

Servitören: Ungefär 10 procent av restaurangnotan.

Taxichauffören: Få använder taxameter, gör därför upp om priset innan du kliver in i taxin. Föraren tar med max fyra passagerare. Det är dyrt med taxi i Grekland och därför bör man vid längre sträckor avrundda uppåt, i övrigt förväntar de sig ingen dricks.

Frisören: Ingen dricks.

Kommentarer: Det är, som alla vet, svåra tider i Grekland och är man nöjd med servicen så ska man såklart ge dricks, de behöver grekerna.

 

LÄS OCKSÅ: 18 oslagbara öar i den grekiska övärlden

Turkiet (valuta: turkisk lira)

Städerskan: Ungefär 10 TRY per person och vecka (ca 30 kr).

Piccolon: Ungefär 2-3 TRY per väska (ca 7-11 kr).

Servitören: Ungefär 10 procent av notan vid middag. Om man äter lunch på en enklare restaurang kan man bara avrunda uppåt.

Taxichauffören: Ungefär 2-3 TRY vid kortare sträckor. (ca 7-11 kr).

Frisören: Kan ges vid större behandlingar.

Kommentarer: Dricks ges inte per automatik, men exempelvis efter hur god maten var eller hur bra service man fått.

 

LÄS OCKSÅ: 12 bästa badorterna i Turkiet från väst till öst

Bulgarien (valuta: bulgarisk leva)

Städerskan: Ca 20 BGN (ca 100 kr) per person och vecka.

Piccolon: Ca 1 BGN per bagage (ca 5 kr).

Servitören: 10 procent om inte dricks är inräknat – annars rundar man av uppåt.

Taxichauffören: Ingenting – man ska istället pruta ordentligt för att få ett bra pris.

Frisören: Här rundar man uppåt.

Kommentarer: Bulgarien blir bättre och bättre då det gäller service – kanske tack vare att dricksen blivit en drivkraft för anställda i serviceföretag.

 

LÄS OCKSÅ: Kusliga skrytbygget övergivet i Bulgarien

Cypern (valuta: euro)

Städerskan: Ca 5-10 EUR per person och vecka

Piccolon: 1-2 EUR per bagage

Servitören: 10 procent av notan, men bara om man är nöjd med servicen.

Taxichauffören: Man betalar ett fast pris man kommit överens om innan resan, ingen dricks.

Frisören: Ingen dricks.

Kommentarer: Cypern är ett modernt EU-land, och de anställda i servicebranschen får rätt bra betalt. Men ingen säger ju nej till lite extra pengar om man gjort ett bra jobb.

 

LÄS OCKSÅ: Guide till Cyperns sköna stränder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande