Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lanzarote – 14 tips som sätter guldkant på resan

LANZAROTE, KANARIEÖARNA. Lanzarote är kanske den mest karaktärsstarka av Kanarieöarna med sitt unika vulkanlandskap, välsmakande viner och byggnader signerade lokala arkitektgeniet César Manrique.

Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén återvänder hit gång på gång och här delar de med sig av sina favoriter.

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson
Lavatunneln Jameos del Agua. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

1. Upptäck Jameos del Agua 

Formgiven lavatunnel med damm och palmer.

Strax norr om Haría finns en enorm lavatunnel öppen för besökare på två platser. Öppningen närmast havet kallas Jameos del Agua och är designad av César Manrique. Här går du ner i ett stort hål via trappor och möts av en restaurang. Ojämna golv och väggar följer naturen, i taket hänger ankare och växter. Fortsätt vidare nedåt och du når en avlång underjordisk sjö. Det stilla vattnet speglar perfekt grottans välvda tak och öppningen på andra sidan. Vackert! I vattnet kryllar det av små vita kräftdjur, unika för denna plats. En smal gång sidan om sjön lider till uppgångshålet och en ny restaurang. Glöm inte att vända dig om, här är vyn ännu vackrare. När du klättrat upp kommer du ut till en bländvit mjukt formad pool med pittoreska palmer. I husen ovanför finns en vulkanutställning, souvenirbutik och ännu ett kafé. Bortom poolen, i fortsättningen av lavatunneln, har man byggt en stor konsertlokal. Kom tidigt eller sent för att njuta av stillheten utan turistbussarnas myller och trängsel. 

Adress: Jameos del Agua. Längs kustvägen LZ-1, strax norr om Haría. turismolanzarote.com/en/centrosturisticos/jameos-del-agua/5102 

 

Vin och tapas på La Bodega de Santiago. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Ät på La Bodega de Santiago 

Finkrog i 1800-talshus.

Under en enorm fikus i utkanten av de svarta vinodlingarna sitter vi utomordentligt bra. Kvällssolen förgyller allt med sitt varma ljus, hundskall ekar i fjärran och man förväntar sig nästan att en tjusig adelsman på häst ska svänga runt hörnet på sin välryktade springare. Restaurangen är inhyst i ett 1800-talshus omgivet av små palmdungar och välväxta kaktusklungor. Vinlistan är omfattande och givetvis lokal, maten är finkrog hela vägen och efter ett par fina tapas får vi vår bästa bienmesabe (mandelsås) till vaniljglassen. 

Adress: Calle Montañas de Fuego 27, Yaiza. labodegadesantiago.es 

 

Timanfaya nationalpark. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

3. Utforska Timanfaya nationalpark

Dramatisk natur.

 

Bara att köra till Timanfaya är vidunderligt. Kolsvarta, brända kraterberg klädda i mjukrött varvas med uppsprängd svart lavasten på båda sidor vägen. Känslan av vår planets ursprung och dess våldsamma inre humör är påtaglig. Centret för nationalparken ligger uppe på en krater som fortfarande är varm. Restaurangen har en lavastensgrill som öppnar rakt ner mot hettan, snacka om stabil glöd! I själva parken får man inte köra ensam, det är en cirka 45 minuter lång busstur som gäller. 

Adress: Timanfaya, Yaiza. lanzarote.com/es/timanfaya 

 

Restaurante El Caleton i byn El Golfo. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

4. Njut av havets läckerheter i El Golfo

Lunch i fiskeby. 

Direkt vid stenstranden på västsidan, nära den kända vulkansjön Lago Verde, ligger pyttebyn El Golfo. På söndagarna samlas Lanzarotebor på de många fiskrestaurangerna här för lång familjelunch, men det går så klart bra att åka hit alla dagar. Alla ställen här är bra, de vi har som favoriter är Restaurante de Mar som ligger precis i början av byn och som har en fin terrass, och El Caleton längst bort i andra änden med bord nära stenstranden. 

Adress: Norrut mot El Golfo och LZ-703 i stora rondellen längs huvudvägen LZ-2 vid La Hoya. 

 

Dykning från svarta stranden nära hamnen i Playa del Carmen med Frank på Island Watersport. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

5. Dyk på östkusten

Utflykt i Puerto del Carmen.

I området utanför badorten Puerto del Carmen finns det riktigt bra dykning för den som vill upptäcka undervattensvärlden. En sandig platå övergår i en klippvägg med flera grottor. Inne i grottorna bor vackra havsanemoner och färgglada svampar och längs klippväggen blixtrar fiskstim förbi medan havsabborrar ligger på lur. Men håll också ögonen öppna när du simmar över sanden - här finns stora kolonier med trädgårdsålar, vi ser flera arter med bläckfisk, små söta plattfiskar som plirar med sina sneda ögon och en stor stingrocka. Det finns många dykcenter i området. Vi gillar Island Watersport som ligger nere i hamnen, nära havet. De har varit med länge, är trevliga och pratar engelska. 

Adress: El Varadero 36, hamnen i Puerto del Carmen. divelanzarote.com 

 

Playa Papagayo. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

6. Bada vid Playa del Papagayo 

Strand med stor karaktär.

Den här stranden är känd som Lanzarotes vackraste, så ligger den också mitt i naturreservatet Los Ajaches, omgiven av ett avskalat ödsligt landskap. Inklämd mellan branta klippor och grönturkost badvatten lever den också upp till sitt rykte. Hit kommer du bara med bil och det dammar rejält på grusvägen ut mot stranden. Reser du under högsäsong är du inte ensam, men det finns ytterligare en strand vid sidan av som är mindre frekventerad. Tänk på att handla vatten och mat innan, visserligen finns det en förtjusande strandbar på klipporna men det är också allt. 

Adress: Följ grusvägen som börjar till höger i stora rondellen strax utanför Playa Blanca (om man kommer från Playa Blanca).

 

Telamon skeppsvrak nordost om hamnen i Arrecife. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

7. Fota fartyget Telamon

Skeppsvrak i Tintinstil. 

I en vik strax nordost om Lanzarotes huvudstad Arrecife, mellan hamnen och de stora gas- och oljecisternerna, vilar vraket av det 136 meter långa lastfartyget Telamon. Fartyget byggdes 1954, så det ser ut som tagit direkt ur ett Tintin-album. Den 31 oktober 1981 härjade en kraftig storm i Atlanten utanför Afrikas västkust. Telamon sprang läck och sökte nödhamn i Arrecife, men det gamla lastfartyget var så skadat att det inte ansågs värt att reparera, utan bogserades ut ur hamnen och lämnades som vrak. I dag står den bakre halvan kvar på grunt vatten, resten har slitits av och plattats till av stormar. Vraket är en smått spöklik, men också vacker, och har blivit ett populärt fotomotiv. 

Adress: Carretera las Caletas, Los Marmóles, Arrecife.

 

Fundación César Manrique. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

8. Utforska Fundación César Manriques

César Manriques konstnärshem.

Konstnären César Manriques eget hem norr om Arrecife drivs i dag i stiftelseform och är öppet för allmänheten. Byggnadens kritvita rundade former ligger omgiven av svart lavastensknaggel överväxt med kaktusar. Inomhus växer en stilig palm upp genom taket, lekfullt och tjusigt. Det känns som att det inte finns en rät linje i hela hemmet, som är fullt av mystiska upp- och nergångar byggda efter naturens egna förutsättningar. Favoritställen är loungerummen på nedre botten, inredda i två naturliga bubblor i den stelnade lavan, perfekta att svalka sig i när solen steker ovanför. 

Adress: Calle Jorge Luis Borges 10, Tahiche. fcmanrique.org 

 

Cantina i Teguise. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

9. Ät hippa tapas på La Cantina

Gourmetmat i hipsterstil. 

I fina Teguise landar vi på La Cantina, som stolt utlovar stadens bredaste sortiment av tapas. Menyn lockar också med större rätter med gourmetmat i hipsterstil baserade på lokala råvaror. En utsökt mör secreto ibérico kommer i sällskap med sötsalta ugnsbakade färska fikon och (väldigt överraskande) dillkokt potatis. Det vegetariska alternativet, ugnsbakad aubergine med getost, sitter lika fint det. Vackert för ögat, magiskt för gommen och allt med äkta passion för vällagad mat. La Cantina är systerkrog till Tabla, som öppnade 2015 i Arrecife. 

Adress: Calle León y Castillo 8, Teguise. cantinateguise.com 

 

Vindistriktet kring La Geria på Lanzarote. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

10. Testa lokala viner i Yaiza

Vingårdar med provsmakning. 

En biltur mellan vingårdarna för provsmakning blir en vacker upplevelse. Följ vinvägen LZ-30 som sträcker sig mellan San Bartolomé och Uga, så kommer du förbi de flesta av gårdarna. Våra favoriter är pampiga Bodegas Rubicón och fina Bodega La Gería, de båda ligger praktiskt nog också mitt emot varandra precis vid LZ-30. 

På Lanzarotes odlas vinet på ett annorlunda sätt. Varje vinranka är planterad i en tre-fem meter vid och två-tre meter djup grop, omgiven av en lavastenmur. Muren skyddar mot den heta och torra vinden och gropen samlar dagg och regn för bevattning. På håll ser vinfälten ut som en modern konstinstallation, där groparna bildar symmetriska mönster över de svarta sluttningarna. Dessutom sker allt arbete helt för hand. 

Adress: Bodega La Gería Carretera La Gería Km. 19, Yaiza . lageria.com 

Bodegas Rubicón Carretera Teguise La Gería 2, Yaiza. bodegasrubicon.com 

 

Mountainbike på La Graciosa. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

11. Utflykt till La Graciosa

Mountainbike på grannön.

Stillsamma ön La Graciosa lämpar sig utmärkt för vandring men ännu bättre för en tur på cykel. Jag börjar nere i hamnen vid cykeluthyrningen (det finns flera på ön) och trampar uppåt i torr och grusig vildmark mot öns enda berg. I början möter jag några enstaka Land Rovers men efter 15-20 minuter är jag helt ensam. Ingen civilisation inom synhåll. Fågelkvitter, svaga vindar och havsutsikt gör att detta blir en av favoriterna på Kanarieöarna. Efter en liten paus på bedårande kritvita Playa Las Conchas är det dags att runda norra delen av ön och styra hemåt, medan terrängen skiftar till sandunderlag och grön låg växtlighet. Det är ingen stor ö, så hela turen inklusive pauser tar ungefär två timmar. Här känns det som att man får en glimt av hur ögruppen såg ut före massturismen, ett rent naturparadis. 

Adress: Hamnen, La Graciosa.

 

Lördagsmarknaden i Haria. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

12. Gå på marknad i Haría

Lokalt hantverk på lördagsmarknad.

Varje lördag mellan nio och halv tre är det marknad i Haría. Den är precis lagom stor att lugnt strosa runt på under en lördagsförmiddag och är behagligt placerad i skuggan av en lummig allé. I stånden finns det mestadels lokalt hantverk och jordbruksprodukter. Vi provar ost, hembakat och marmelad och allt smakar utmärkt. Även konsthantverket är fint och välgjort, så för en gångs skull är det inte mat som får följa med hem. Det blir ett halsband med en handmålad keramikpärla formad som en rosa pussfisk. Roligt och annorlunda. När du är här, passa samtidigt på att ta en tapa på Bar Centro Socio-Cultural La Tegala. 

Adress: Plaza León y Castillo, Haría.

 

Taberna del Puerto i Puerto Calero. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

13. Drick te i Puerto Calero 

Lyxig marina med tesalong. 

Lilla Puerto Calero hyser en marina av det lyxigare slaget. Yachter trängs i hamnen med segelbåtar, alla av större modell. En rad restauranger kantar hamnbassängen, vi äter gärna på Taberna del Puerto. På våra tallrikar hamnar frasigt avokadobröd med sting och grillade fiskfiléer - jättegott! Puerto Calero är ett fint ställe för den båtintresserade och för dig som kanske behöver en paus från charterhotellen, med buss eller bil är det bara tio minuter från Puerto del Carmen. 

I Puerto Calero springer vi också på något så ovanligt som en engelsk tesalong av det bättre slaget. Mjuka, hembakade kakor och scones serveras på superblommig finservis tillsammans med flera sorters te (fattas bara annat) och finkaffe. 

Adress: Taberna del Puerto Calle el Granillo, Puerto Calero. tabernadepuertocalero.com 

Adress: Café de la Plaza Local 8, Puerto Calero. caleromarinas.com/en/cafe-de-laplaza 

 

Chacho Fresh Burger. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

14. Ät dig mätt på Chaco Fresh Burger

Bra burgare och mikroöl.

Med sin lite udda placering vid busstationen är det lätt att missa det här knallgröna haket med gigantiska burgare, döpta efter amerikanska storfilmer. Prova till exempel en smarrig "Fast and Furious". Till vår stora glädje serveras även kanarisk mikroöl som passar finfint till. Extra plus också för apelsinjuicen som kommer färskpressad i stort glas. Allt till rimligt pris och med glad, pigg servering - ett snabbmatsfynd av bästa klass i annars exploaterade Playa Blanca!

Adress: Calle la Corriquia, 5, 35580 Playa Blanca, Las Palmas. chachofreshburger.com

LÄS MER: Vilken av Kanarieöarna passar dig bäst?