Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Lanzarote – 14 tips som sätter guldkant på resan

LANZAROTE, KANARIEÖARNA. Lanzarote är kanske den mest karaktärsstarka av Kanarieöarna med sitt unika vulkanlandskap, välsmakande viner och byggnader signerade lokala arkitektgeniet César Manrique.

Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén återvänder hit gång på gång och här delar de med sig av sina favoriter.

Lavatunneln Jameos del Agua.

Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

1 av 14

1. Upptäck Jameos del Agua

Formgiven lavatunnel med damm och palmer.

Strax norr om Haría finns en enorm lavatunnel öppen för besökare på två platser. Öppningen närmast havet kallas Jameos del Agua och är designad av César Manrique. Här går du ner i ett stort hål via trappor och möts av en restaurang. Ojämna golv och väggar följer naturen, i taket hänger ankare och växter. Fortsätt vidare nedåt och du når en avlång underjordisk sjö. Det stilla vattnet speglar perfekt grottans välvda tak och öppningen på andra sidan. Vackert! I vattnet kryllar det av små vita kräftdjur, unika för denna plats. En smal gång sidan om sjön lider till uppgångshålet och en ny restaurang. Glöm inte att vända dig om, här är vyn ännu vackrare. När du klättrat upp kommer du ut till en bländvit mjukt formad pool med pittoreska palmer. I husen ovanför finns en vulkanutställning, souvenirbutik och ännu ett kafé. Bortom poolen, i fortsättningen av lavatunneln, har man byggt en stor konsertlokal. Kom tidigt eller sent för att njuta av stillheten utan turistbussarnas myller och trängsel.

Adress: Jameos del Agua. Längs kustvägen LZ-1, strax norr om Haría. turismolanzarote.com/en/centrosturisticos/jameos-del-agua/5102

1 av 14