Upptäck Kappadokien från ovan i en luftballong.
1 av 15: Upptäck Kappadokien från ovan i en luftballong. Foto: Colourbox
Luftballong är stort i Kappadokien. Det finns säkert 25 företag som lyfter turister mot skyarna i sina ballonger och låter dem sväva ljudlöst över det överjordiska vulkanlandskapet samtidigt som solen går upp över bergstopparna.
2 av 15: Luftballong är stort i Kappadokien. Det finns säkert 25 företag som lyfter turister mot skyarna i sina ballonger och låter dem sväva ljudlöst över det överjordiska vulkanlandskapet samtidigt som solen går upp över bergstopparna. Foto: Alexander Ishchenko
Ur den vulkaniska askan från de tre, numera utdöda vulkanerna Erciyes, Hasandag och Göllüdag i området, har dessa märkvärdiga formationer stigit fram.
3 av 15: Ur den vulkaniska askan från de tre, numera utdöda vulkanerna Erciyes, Hasandag och Göllüdag i området, har dessa märkvärdiga formationer stigit fram. Foto: Colourbox
För den som är intresserad av historia är Kappadokien en skattkammare.
4 av 15: För den som är intresserad av historia är Kappadokien en skattkammare. Foto: Colourbox
Första gången människor bosatte sig här var 5000 år före Kristus. På 200-talet högg kristna på flykt undan romarna ut grottor ur den porösa stenen.
5 av 15: Första gången människor bosatte sig här var 5000 år före Kristus. På 200-talet högg kristna på flykt undan romarna ut grottor ur den porösa stenen. Foto: Colourbox
De byggde bostäder, rum för djuren, oljepressar, kloster, kyrkor, ja hela städer som går tio våningar under jorden och rymde tiotusentals människor.
6 av 15: De byggde bostäder, rum för djuren, oljepressar, kloster, kyrkor, ja hela städer som går tio våningar under jorden och rymde tiotusentals människor. Foto: Colourbox
Sandstensformationer som liknar en kamel.
7 av 15: Sandstensformationer som liknar en kamel. Foto: Serghei Starus
Kappadokien är ett stort område mitt i Turkiet, på den anatoliska högplatån. Namnet sägs betyda "landet med de vackra hästarna" på fornpersiska.
8 av 15: Kappadokien är ett stort område mitt i Turkiet, på den anatoliska högplatån. Namnet sägs betyda "landet med de vackra hästarna" på fornpersiska. Foto: Valery Kraynov
Överallt i dalarna ses små kvadratiska hål i bergväggarna. Här bodde tusentals brevduvor. Nyttiga varelser som kunde varna för faror och dessutom gödsla den magra jorden.
9 av 15: Överallt i dalarna ses små kvadratiska hål i bergväggarna. Här bodde tusentals brevduvor. Nyttiga varelser som kunde varna för faror och dessutom gödsla den magra jorden. Foto: Marianne Broddesson
Sultans Ceramic
Alaattin Mah. För den dyraste pjäsen får du betala 145 000 kronor.
10 av 15: Sultans Ceramic Alaattin Mah. För den dyraste pjäsen får du betala 145 000 kronor. Foto: Marianne Broddesson
Prova på soppa, bönor grönsaker eller kött med "pide", pitabröd. Tillagas traditionellt i lergryta i ugnen och serveras på restaurang Kardesler (brödernas resturang) i Ürgüp.
11 av 15: Prova på soppa, bönor grönsaker eller kött med "pide", pitabröd. Tillagas traditionellt i lergryta i ugnen och serveras på restaurang Kardesler (brödernas resturang) i Ürgüp. Foto: Marianne Broddesson
Samma familj har tillverkat keramik i 200 år.
12 av 15: Samma familj har tillverkat keramik i 200 år. Foto: Marianne Broddesson
I mattaffären. Murat Güzelgöz börjar spela på sin långhalsade luta, saz, och när hans granne hör musiken ansluter han in med sin handtrumma, darbouka. Skön musik.
13 av 15: I mattaffären. Murat Güzelgöz börjar spela på sin långhalsade luta, saz, och när hans granne hör musiken ansluter han in med sin handtrumma, darbouka. Skön musik. Foto: Marianne Broddesson
Klippstaden Ürgüp.
14 av 15: Klippstaden Ürgüp. Foto: Marianne Broddesson
Lite överraskande är kanske att Turkiet har producerat vin sedan hittiterna bodde här, i 4000 år. Särskilt gynnsamt för vinodling är klimatet i Kappadokien, den näringsrika vulkaniska jorden och den varma solen.
15 av 15: Lite överraskande är kanske att Turkiet har producerat vin sedan hittiterna bodde här, i 4000 år. Särskilt gynnsamt för vinodling är klimatet i Kappadokien, den näringsrika vulkaniska jorden och den varma solen. Foto: Marianne Broddesson

Landskap som taget ur sagorna i Kappadokien

TURKIET. Ljudlösa ballongfärder över ett makalöst sagolandskap, skickliga hantverkare som gör traditionell keramik, lokala vinproducenter, ett vandrings- och mountainbikeparadis och en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden – det är Kappadokien.

Det hade hunnit bli mörkt när inrikesplanet landade på den lokala miniflygplatsen i Nevsehir i Kappadokien. Oktober, och det blåser kalla vindar när vi går över parkeringen mot minibussen som ska ta oss till vår hotell, Double Tree by Hilton i Avanos, en halvtimme bort. Chauffören startar bussen, vrider upp värmen och utmanar oss direkt:

– I morgon ses vi i gryningen. Det är en perfekt dag för ballongflygning. Ni har tur. Vi har inte kunnat flyga på flera dagar. Vädret. Men i morgon blir det fint.

Sväva över Kappadokien i en luftballong

Luftballong är stort i Kappadokien. Det finns säkert 25 företag som lyfter turister mot skyarna i sina ballonger och låter dem sväva ljudlöst över det överjordiska vulkanlandskapet samtidigt som solen går upp över bergstopparna. Så det var vi och närmare hundra ballonger till som steg mot skyn över Rose Valley och Kappadokiens sagolika månlandskap. Men att vi delade soluppgången med så många förminskade inte upplevelsen på något sätt, tvärtom. Det var magiskt.

Vår ballongförare Hazim Yaman på Voyager balloons skämtade med oss och sa att han tagit ballongkörkort i förra veckan när han lät ballongen sakta dala nedåt. Han imponerade stort på oss genom att landa korgen mitt på följebilens trailer! Det, och hela "once-in-a-lifetime"-upplevelsen, skålade vi för i turkisk champagne.

Utdöda vulkaner mitt i Turkiet

Kappadokien är ett stort område mitt i Turkiet, på den anatoliska högplatån. Namnet sägs betyda "landet med de vackra hästarna" på fornpersiska. Ur den vulkaniska askan från de tre, numera utdöda vulkanerna Erciyes, Hasandag och Göllüdag i området, har dessa märkvärdiga formationer stigit fram.

Första gången människor bosatte sig här var 5000 år före Kristus. På 200-talet högg kristna på flykt undan romarna ut grottor ur den porösa stenen. De byggde bostäder, rum för djuren, oljepressar, kloster, kyrkor, ja hela städer som går tio våningar under jorden och rymde tiotusentals människor.

För den som är intresserad av historia är Kappadokien en skattkammare, med världsarv som Göreme med en stor samling grottkyrkor och välbevarade väggmålningar från 400-talet. Andra historiska byar är Cavusin och Avanos, mest kända för keramiken som tillverkas av den röda leran från floden Kizilirmak, Röda floden. Kaymakli och Derinkuyu är de största underjordiska städerna.

Inspelningsplats för ”Star Wars”

Numera har turisterna också hittat hit. Över två och en halv miljoner människor från hela världen kommer hit varje år för att se det unika landskapet som tusentals år av erosion, vind och vatten har format. I Kappadokien har flera filmer spelats in, den mest kända är rymdäventyret "Star wars" och nu senast "Vinterdvala" av den store turkiske filmregissören Nuri Bilge Ceylan som vann Guldpalmen i Berlin i våras.

Det sägs att kejsar Marcus Aurelius (121-180 e Kr) byggde staden Avanos till sin dotter Vanessa. Må så vara, staden är också känd för sin keramiktillverkning. Ateljéerna ligger tätt, vi valde att titta in hos Sultans. Bakom den oansenliga entrén breder 4500 kvadratmeter verkstad och visningsrum ut sig i underjorden. Vi får tillfälle att beundra hantverksskickligheten och prova på att dreja. Varje tillverkare har egna avancerade mönster som är unika för dem.

Mattaffär och museum i ett

Eftersom jag inte kan motstå mattor måste jag smita in i den första mattaffären jag får syn på i Ürgüp. Murat Güzelgöz, vars efternamn betyder vackra ögon, är ägaren och han tar vänligt emot oss och visar oss sin samling av vackra sidenbroderier från Uzbekistan. Affären är nämligen också ett museum och Güzelgöz är inte bara samlare av ovanliga mattor, han har också ett hotell, Hazen Cave hotel, utanför stan. Han bjuder på te och vi småpratar en stund sen tar han ner sin långhalsade luta, saz, från väggen. När hans granne hör musiken ansluter han in med sin handtrumma, darbouka. Det heta teet och den melankoliska musiken sprider ett lugn i hela kroppen.

En weekend går fort och snart är det dags att lämna det här sagolandskapet. För den här gången. Nästa gång ska jag vandra genom landskapet längs med Röda floden.

 

LÄS OCKSÅ:

 10 måsten du inte vill missa i Turkiet
10 platser som tagna ur en sagovärld
 

Resfakta Kappadokien

Resa hit: Dagliga reguljärflyg med Turkish airlines till Nevsehir eller Kayseri via Istanbul för 2500-3500 kronor. Det går nattbuss från Istanbul eller Antalya. Från den turkiska sydkusten utgår guidade tvådagarsutflykter till Kappadokien. Från Skandinavien erbjuds rundresor som når Kappadokien av bland andra TTS Travel, Detur, Temaresor och Kinaresor. Turkiet­resor ordnar vandringsresor vår och höst.

Visum: behövs inte, men passet ska vara giltigt minst sex månader efter utresan.

Landsnummer: + 90.

Bästa tiden: Maj och september är skönast men det fungerar även på högsommaren då dagstemperaturen ligger på mellan 25 och 30 grader.

Restid: Drygt tre timmar till Istanbul och en timme till Nevsehir men man kan få vänta på anslutningsflyget. Räkna med en resdag.

Tidsskillnad: En timme före svensk tid året runt.

Språk: Turkiska och engelska.

Valuta: Turkisk lira (TRY), 1 lira = 3.20 kronor.

Prisnivå: Forex storstadsindex för Istanbul är 66, Stockholm 100. Priserna är cirka 50 procent lägre än i Stockholm.

Bra att veta: Internet finns generellt på hotell och restauranger, kaféer och "hotspots" men uppkopplingen är ibland sisådär. 

Läs mer: Om Göreme nationalpark whc.unesco.org/en/list/357.

Kappadokiens topp 5

1. Klippstaden

Ürgüp är en charmig liten klippstad med några boutiquehotell, nattliv, hamam, vingård Turasan – och ett mattmuseum – som drivs av Murat Güzelgöz som också har ett hotell en bit utanför staden. Muratbey har en fin samling av så kallade suzanis, traditionella broderade textilier från Centralasien. Här från Uzbekistan. Intrikata broderier på bomull eller siden.

2. Utomhusmuseum

Göreme friluftsmuseum står med på Unescos lista över världsarv sedan 1985 vilket betyder att Turkiet ska sörja för att världsarvet bevaras åt eftervärlden. Och den tanken kan en behöva ha i bakhuvudet eftersom över två och en halv miljoner människor besöker Kappadokien årligen.

3. Flyga ballong

Vi flög med Voyagerballons.com. De erbjuder en timmes flygtur, priset är cirka 1 700 kronor och korgarna tar mellan 8-28 passagerare.

4. Keramiktillverkning i Avanos

Sultans Ceramic

Alaattin Mah. Alaattin Camii Yani. No:1, Avanos

Samma familj har tillverkat keramik i 200 år. För den dyraste pjäsen får du betala 145 000 kronor.

5. Vandra & cykla

Argeus tours, argeus.com. är mountainbikespecialister och ordnar dagsturer eller skräddarsydda turer upp till tio dagar. Med www.goreme.com/cappadocia-hiking-tours kan du göra kortare dagsturer eller tvådagarsvandringar uppför berget Erciyes.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!