<p>Thailand är tillbaka – bokningarna till landet har gått upp med 26 procent.</p>
1 av 4: <p>Thailand är tillbaka – bokningarna till landet har gått upp med 26 procent.</p> Foto: Iakov Kalinin
<p>Många vill se Kuba madan det fortfarande är som en tidsmaskin tillbaka till 50-talet.<br></p>
2 av 4: <p>Många vill se Kuba madan det fortfarande är som en tidsmaskin tillbaka till 50-talet.<br></p> Foto: Thomas Jahn
<p>Kryssningar blir allt mer populära och tar sig för första gången in på tio-i-topp-listan.<br></p>
3 av 4: <p>Kryssningar blir allt mer populära och tar sig för första gången in på tio-i-topp-listan.<br></p> Foto: Wavebreakmedia Ltd
<p>Prins Carl-Philip och Sofias smekmånad på Fiji har fått oss att längta efter paradisöar.</p>
4 av 4: <p>Prins Carl-Philip och Sofias smekmånad på Fiji har fått oss att längta efter paradisöar.</p> Foto: Peter Hanneberg

Länderna som toppar vinterns restrender

TICKET. Thailand är tillbaka. Bokningarna ökar brant i vinter.

Andra länder i Asien hänger med. Allt fler vill resa till Dubai, Sri Lanka och Vietnam.

Och så har Carl-Philip och Sofia fått oss att längta efter paradisöar.

Resebyrån Ticket konstaterar i sin återkommande trendspaning Ticket Collection att bokningarna av resor till Asien i vinter har ökat med 20 procent. Populärast är som alltid Thailand där bokningarna gått upp med 26 procent från en redan hög nivå. Det är största ökningen i antal resande, men procentuellt ökar Vietnam och Sri Lanka mest.

– Det är Mellanösternbolagen som driver utvecklingen till Thailand, kommenterar Karin Starkman Ahlstedt, informationsansvarig på Ticket.

Det är förstås Emirates satsning på Norden som ligger bakom även ökningen till Dubai, medan de allt fler resorna till Sri Lanka och Vietnam snarare förklaras av chartersatsningar. Apollo och Solresor ökar stort på Sri Lanka medan Apollo och Fritidsresor satsar på Vietnam.

Fiji och Kuba eftertraktat

Den stora boomen för resor till Karibien verkar däremot avta. Ticket noterar ingen minskning av resor, men inte heller någon ökning. Undantaget är Kuba dit flera charterbolag satsar. Antalet bokningar till landet har fördubblats. Som så många andra tror Karin Starkman Ahlstedt att det beror på att man vill resa dit innan landet kanske förändras:

– Många vill se Kuba medan det fortfarande är som en tidsmaskin till 50-talet.

Allt fler vill också resa till öar i Indiska oceanen. Bokningarna till Zanzibar har ökat med 87 procent, till Mauritius ökar de med 53 och till Maldiverna med 33 procent. Karin Starkman Ahlstedt ser en ”prinseffekt”.

–Carl-Philip och Sofia reste till Fiji och vad hände då? Helt plötsligt vill svenskarna åka till paradisöar. Vi såg samma sak efter Victorias och Madeleines bröllop.

Att resa till Fiji är i dyraste laget för oss utan apanage, men charter till Maldiverna och Mauritius gör de öarna mer tillgängliga enligt Ticket.

 

FLER TRENDER ENLIGT TICKET:

1. Vi struntar i oron i världen

Ticket ser inte att resorna till Thailand har minskat efter oroligheter i Bangkok och bara en liten minskning till Turkiet. De grekiska öarna har också hållit ställningarna trots flyktingkatastrofen. Däremot verkar Egypten inte komma igen. Före arabiska våren låg landet trea bland vinterbokningarna, nu ligger det bara på 15:e plats.

2. Gran Canaria populärast

Vad som än händer ligger Gran Canaria i topp. I vinter är ön det överlägset mest bokade resmålet. Många bra hotell, gärna med olika koncept, aktiviteter för alla åldrar och överströmning av resenärer som tidigare skulle ha rest till Egypten är några av förklaringarna.

3. Kryssningar har blivit en stor resform

I många år har det rapporterats om att kryssningar ökar. Men det har varit på låga nivåer. I vinter går kryssningarna för första gången upp på tio-i-topp. Räknar man ”kryssning” som ett resmål hamnar det på tionde plats på resmålstoppen, före Dubai.

 

Gran Canaria är vinterns mest bokade resmål.

Vinterns mest bokade resmål

1. Gran Canaria (1)

2. Bangkok (2)

3. Phuket (3)

4. Teneriffa (4)

5. Krabi (7)

6. Miami (6)

7. Cancun (8)

8. New York (5)

9. London (9)

10. Dubai (ny)

Källa: Ticket

Vinterns mest bokade länder

1. Spanien (1)

2. Thailand (2)

3. USA (3)

4. Mexiko (5)

5. Tyskland (6)

6. Storbritannien (4)

7. Förenade Arabemiraten (8)

8. Kap Verde (ny)

9. Italien (ny)

10. Portugal (10)

Källa: Ticket

Fotnot: Statistiken bygger på bokningar gjorda på Ticket fram till 24 september 2015 med avresor 1 november 2015 till 30 april 2016.

 

LÄS OCKSÅ:

Här hittar du Kanarieöarnas 12 vackraste platser

13 dyra misstag du gör när du bokar flygresan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande