Ditt pass giltighetstid är viktigt att kolla upp när du reser utomlands, speciellt till länder utanför Europa.
1 av 2: Ditt pass giltighetstid är viktigt att kolla upp när du reser utomlands, speciellt till länder utanför Europa. Foto: SHUTTERSTOCK
När du åker till New York behöver ditt pass vara giltigt minst sex månader efter att du rest iväg.
2 av 2: När du åker till New York behöver ditt pass vara giltigt minst sex månader efter att du rest iväg. Foto: FOTOLIA / RSPHOTOGRAPHY - STOCK.ADOBE.COM 168213249

Länder som kräver pass med sex månaders giltighet

Hur länge är passet giltigt? Det är en fråga som du behöver ställa dig när du reser till flera länder utanför Europa. Men vilka länder det gäller är inte helt enkelt att ge ett snabbt svar på.

Passet är givet i packningen när du reser utomlands. Om du håller dig inom Europa och det så kallade Schengenområdet är det inte lika krångligt, om det är så att du skulle glömma ditt pass. Schengenavtalet är i kraft mellan de flesta länder som är med i EU. Då räcker det med att visa upp ett nationellt ID-kort.

Däremot rekommenderar resebyråer att man ändå alltid tar med sitt pass på resan.

Giltighetstid pass USA

Om du däremot planerar att resa till ett land utanför Europa kan det vara hög tid att kolla upp ditt pass giltighetstid. Det är nämligen så att många länder kräver att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter att du påbörjat din resa. 

Några av dessa länder är Vietnam, Mexiko, Thailand och Sri Lanka. Om du ska resa till USA krävs det dock inte att ditt pass är giltigt i minst sex månader efter att du åkt iväg från Sverige. Däremot måste passet vara giltigt under hela vistelsen i landet, enligt den amerikanska ambassaden i Sverige.

Sedan finns det flera länder bland våra mest populära resmål som har andra giltighetsregler. Ett av dem är Turkiet, där det räcker med att ditt pass är giltigt minst 150 dagar efter inresedatum.

LÄS MER: Hon reste utomlands på dotterns pass 

Passregler Spanien

Passregler för Spanien och Grekland, två av våra mest populära semesterresmål i Europa, ingår båda i det så kallade Schengenområdet. När du reser till dessa länder kan du därför ibland ändå behöva kunna uppvisa en giltig ID-handling så som ett ID-kort eller körkort som styrker din identitet, enligt polisen. 

Inom Norden är det passfrihet och därför behövs inget pass alls när du reser mellan de nordiska länderna.

Hur länge måste ditt pass vara giltigt?

Schengenländer

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

 

Pass giltigt minst 3 månader

Montenegro

 

Pass giltigt minst 6 månader

Dominikanska Republiken, Dubai, Egypten, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Indien, Kap Verde, Malaysia, Maldiverna, Mexiko, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Vietnam

 

Övrigt

Turkiet kräver att ditt pass är giltigt minst 150 dagar efter inresedatum.

På resor utanför EU/Schengen bör man alltid ha med sig ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemresan.

 

Källa: TUI och Sveriges riksdag

LÄS MER: Nya regler: Svårare få pass i sista stund 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande