Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Täta kvarter. I Village St Paul står 1600-talshusen tätt.
Täta kvarter. I Village St Paul står 1600-talshusen tätt.
Täta kvarter. I Village St Paul står 1600-talshusen tätt.
Täta kvarter. I Village St Paul står 1600-talshusen tätt. Foto: Niklas Nyberg

Kvarteren i Paris som aldrig sover

Det finns stadsdelar där man kan tillbringa en hel semester utan att tröttna. En sån är Marais i Paris.

FAKTA

Allmänt: Marais-kvarteren bjuder på en upplivande blandning av sköna byggnader, museer, medeltida gator, restauranger, hippa barer, små butiker och färgstarkt folkliv. Räknas sedan länge till ett av Paris trendigaste områden. Dessutom är de flesta butiker, kaféer och restauranger öppna på söndagar (vanligen klockan 14–18) – vilket inte är så vanligt i huvudstaden.
Resa dit: Stockholm/Skavsta–Paris med Ryanair från 500 kronor. Paketresa med Wescape och två nätter på tvåstjärnigt centralt hotell från 2 700 kronor.
Resa runt: Promenadavstånd inom Marais, annars är Metron svårslagen.
Bo: Dubbelrum på centralt trestjärnigt hotell från drygt 1 000 kronor. Bädd i sovsal från 200 kronor.
Äta: Tvårätters meny 100–200 kronor, enkel lunch 50 kronor, liten öl från 20 kronor, café crème 20–40 kronor.
Klimatpåverkan: Utsläpp från flyg Stockholm–Paris tur och retur cirka 660 kg koldioxidekvivalenter/person (källa: Atmosfair.com).
Info: www.parismarais.com, www.parisinfo.com, http://wikitravel.org/en/Paris

Stora städer och stora sevärdheter. Men också långa köer och en cityresa som blir mer ansträngande och mindre lustfylld än det var tänkt.

 Är tiden knapp är det bättre att begränsa sig. Välja den mest intressanta delen av en metropol och upptäcka den i maklig takt. Gå på känsla och insupa atmosfären snarare än att avverka sevärdheter i snabb takt.

 I Paris är Le Marais det givna valet. En pulshöjare och gottpåse med folkliv dygnet runt. Namnet betyder träsk och det är vad området var på 1100-talet innan det dränerades och bebyggdes.

 Dess gränser är aningen diffusa men stadsdelen ligger i fjärde arrondissementet och breder ut sig från Seines högra strand norr om ön Ile Saint Louis.

Smala gator och trendiga butiker

 Det är lite svårt att sätta fingret på vad som är Marais starkaste kort: Här ligger Musée Picasso som har världens största samling alster av den spanskfödde konstnären, 

 häftiga Centre Pompidou med modern konst, intima Village 

 Saint Paul med antikhandlar, ståtliga 1600-talskåkar och inte minst de judiska kvarteren.

 Hit har judiska immigranter vallfärdat i omgångar från Östeuropa och Nordafrika. Resultatet är ett livligt kvarter med smala gator kantade av trendiga butiker, judiska bokhandlar, synagogor, kosherrestauranger, slaktare och bagerier. I vimlet syns unga män med skruvlockar och kippa på huvudet, äldre svartklädda med långa skägg och höga hattar.

Place des Vosges är ett måste

 Huvudgatan Rue de Rosiers är full av ställen som frestar med kosherpizza eller ”världens bästa falafel” i pitabröd toppad med aubergine för fem euro. Kring lunchtid är det kö långt ut på gatan.

 Drabbas man av plötslig hemlängtan är det heller inte långt till Svenska kulturhuset på Rue Payenne 11 som har kafé på gården under sommaren.

 Ett måste är tveklöst vackra Place des Vosges. Torget som anlades i början av 1600-talet på order av Henrik IV omges av 36 hus med gyllenröda tegel- och stenfasader och arkader fulla av restauranger och konstgallerier.

 Bostäderna byggdes för sidenarbetare men blev snabbt hemvist för överklassen och berömdheter som författaren Victor Hugo vars lägenhet numera är museum.

 Att komma hit från stökiga Bastiljen och slå sig ner på gräset är en härlig, nästan lantlig känsla. En svårslagen oas mitt i staden. Ett lunch- och picknickställe med sandlåda för de små och gratis trådlöst internet för de stora.

 Fast det bästa med Le Marais är nog ändå pulsen och mixen av folkgrupper, språk, åldrar och sexuella läggningar.