Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 aug 2010 12:52

Uppdaterad 16 aug 2010 13:17

Kulinariskt i Kinnekulle

Njut i det gröna. Hällekis säteri ägs av familjen Klingspor, men stora delar av parken är öppen för besökare.

Njut i det gröna. Hällekis säteri ägs av familjen Klingspor, men stora delar av parken är öppen för besökare.

Foto: Jan Wiriden

Vilt och svamp från skogen, lokalfångad fisk, sötbär från Kinnekulle och vildväxande ramslök.
Följ med på en kulinarisk resa genom Kinnekullebygden och Läckö.
Känslan att färdas mitt i ett unikt och generöst skafferi är påtaglig. Ramslöken blommar och fyller Munkängarna med en lätt vitlöksdoft, rapsen målar fälten gula och sparrisen sticker upp ur jorden.
Här vid Kinnekulles fot och Vänerns strand ligger en av Sveriges mest intressanta matregioner. Till Läckö-Kinnekullebygden kommer människor för att njuta av fantastisk natur, utsökta lokala råvaror och omsorgsfullt lagad mat. Allt i en intressant historisk miljö, för vi befinner oss i vad som lite slarvigt skulle kunna kallas Arn-land.
Så vårt första stopp blir Forshem med norra Europas enda gravkyrka, byggd runt 1130. Det är Forshems kyrka som sägs ha inspirerat Jan Guillou att skriva sina romaner om riddaren Arn. Vägg i vägg ligger Forshems gästgiveri, ett av Sveriges äldsta gästgiverier.
– Det fanns ett gästgiveri här redan i mitten på 1500-talet och sen 1564 vet vi namnen på gästgivarna, säger nuvarande gästgivaren Stefan Johansson född och uppvuxen i grannbyn Gössäter.

Lagad mat från grunden

Redan innanför dörren till gästgiveriet förstår vi att det är något alldeles speciellt med det här stället. För på vägen bland många diplom hänger ett från Slow Food-rörelsen i Italien.
– Jag kom i kontakt med slow food under en resa till Italien och kände direkt att det var rätt. Samma grundfilosofi med lokala råvaror, småskalighet och mat lagad från grunden som vi på Forshem arbetat utifrån ända sen starten, säger Stefan och berättar att man även driver ett mikro-bryggeri i byn för att förse gästgiveriet med eget öl.
Stefan kommer från en släkt med kalaskokerskor. Mor, mormor och mormorsmor hjälpte till med maten vid några av de stora godsen i närheten.
– Så det har aldrig varit aktuellt med något annat än att laga mat för min del. Och var skulle jag laga mat om inte här i Forshem där jag har alla råvaror jag behöver runt knuten. Fisk från Vänern, vilt och svamp från skogen, sötbär från Kinnekulle, lokala ostar och så ramslöken....
Stefan tar med oss ut bakom ett skjul i trädgården och låter oss dofta på Sveriges enda vildväxande lök, den sällsynta ramslöken. Kinnekulles lundar på sjösidan är om våren översållade med denna lätt vitlöksdoftande växt med vita blommor.
– Vi gör en vinäger på ramslök, som är mycket uppskattat bland våra gäster som gärna köper med en flaska hem.
Vi lämnar den ombonade atmosfären och unika miljön på Gästgiveriet med boken På Gästgivarens vis, där Stefan Johansson tillsammans med Stefan Jarl berättar om bygden historia och det lokala köket.
Från Forshem leder små slingrande vägar oss över gamla stenbroar förbi hästhagar, ekdungar och vackra stenkyrkor. Vänerns blåa vatten skymtar emellanåt och vi kör in på gårdsplanen till Hellekis Säteri, som ägs och bebos av familjen Klingspor, men en del av parken är öppen för allmänheten. Här finns Hellekis Trädgårdscafé & Kök med servering under vindruvsklasar i ett orangeri eller på uteserveringen. Underbara bakverk och mycket lokalproducerat på menyn som har inslag av det moderna Medelhavsköket.
Det lilla samhället Hällekis har mer att erbjuda den matroade. I stationshuset finns ekologiskt bageri, delikatessbod och kafé. Här kan man njuta av Österhagens prisbelönta gräddglass.
I Hällekis ligger även Falkängens Hantverksby i en naturskön, historisk bruksmiljö. Längs den gamla huvudgatan finns små butiker fyllda med konst och hantverk. Konsthantverkarna själva finns ofta själva på plats.

Artrikt fiskevatten

På väg in i Lidköping står skylten "Lidköping vid Vänern" och vi förstår precis varför. Vänern är ett av Europas renaste fiskevatten med fler fiskarter än i någon annan svensk sjö. Så givetvis tänker vi satsa på fisk till lunch och parkerar nere vid Rörstrand Center där den gamla porslinssilon förvandlats till en restaurangbyggnad med ljus och modern lunchkrog i botten och gourmetrestaurang högst upp.
Det blir ingen fisk, den stora invasionen av lunchgäster har ätit upp varenda fiskportion den här dagen. Vi äter en god modern version av stekt fläsk med löksås och fortsätter vår jakt på Vänerfisk.
I Spikens fiskläge får vi vårt lystmäte, restaurang Sjöboden står i en matklass för sig men vill man äta lite mindre, kanske en tallrik med rökt fisk eller fylld baguette finns flera möjligheter. Och missa inte att köpa med löjrom hem, den blir aldrig billigare än här i Spiken.
Inte långt från Spiken ligger ett av Sveriges mest besökta turistmål, Läcko Slott med sina operaföreställningar. Här finns också två matställen, det lite mer exklusiva Fataburen inne i själva slottet och det lite enklare Stallet i en egen byggnad utanför slottet. Både drivs sen förra sommaren av krögartrion Katrin Ljungblom, Stefan Söderholm och Ulf Wagner. Tack vare ett samarbete med slottets trädgårdsarkitekt Simon irving får både Fataburen och Stallet använda sig av de ekologiska grönsaker som skördas i slottets trädgård. Här finns många ovanliga sorter som man sällan får smaka någon annanstans.
Det växer även valnötsträd på Läckö och det utnyttjar Cilla Rask, Stallets bagare och konditor maximalt.
– Jag är ingen utbildad bagare utan bakar som jag gör hemma, ofta efter mammas gamla recept, säger Cilla som under vintern arbetar med handikappade barn.
Vi blir helt förbluffade, för vackrare och godare bullar och bakverk var det länge sen vi åt.
Det slående med Läckö-Kinnekullebygden är utbudet av lokala råvaror och matproducenter. På uppmaning av alla matmänniskor vi pratat med åker vi därför till Närebo gård, som i dag är centrum för Vänerbygdens Mat.
– Min familj har odlat gurka i 20 år och startade ganska snart en gårdsbutik, berättar Cecila Carlander som i dag kan erbjuda Sivans berömda ost, mjölk från Källebergs fjällkor, Närebos egna gurkinläggningar, löjrom från Spiken, vilt från Kinnekulle och mycket, mycket mer.
Så har ni vägarna förbi Lidköping, och inte hinner med något annat, besök Närebo och få en smak av vilken fantastisk mat den här bygden har att erbjuda.

ELISABETH MONTGOMERY