Suppers sydamerikanska meny bjuder på heta smaker och svalkande drinkar.
1 av 14: Suppers sydamerikanska meny bjuder på heta smaker och svalkande drinkar. Foto: Lina Eidenberg
<p>Bungenäs är öns mest hajpade ställe just nu.</p>
2 av 14: <p>Bungenäs är öns mest hajpade ställe just nu.</p> Foto: Lina Eidenberg
<p>Bungenäs matsal har ny meny varje dag bestående av tre till fyra rätter som specialkomponerats av kocken för just den kvällen.</p>
3 av 14: <p>Bungenäs matsal har ny meny varje dag bestående av tre till fyra rätter som specialkomponerats av kocken för just den kvällen.</p> Foto: Lina Eidenberg
På Lergrav Fisk & Café serveras nyfångad fisk, hembakat fika och svalkande öl
4 av 14: På Lergrav Fisk & Café serveras nyfångad fisk, hembakat fika och svalkande öl Foto: Lina Eidenberg
Bakfickan i Visby är öns godaste fiskrestaurang.
5 av 14: Bakfickan i Visby är öns godaste fiskrestaurang. Foto: Lina Eidenberg
Familjedrivna Gula Hönan serverar utsökt mat och trädgården är som gjord för lata eftermiddagar i solen.
6 av 14: Familjedrivna Gula Hönan serverar utsökt mat och trädgården är som gjord för lata eftermiddagar i solen. Foto: Lina Eidenberg
<p>Att besöka Gula Hönan är som att komma hem fast borta.
</p>
7 av 14: <p>Att besöka Gula Hönan är som att komma hem fast borta. </p> Foto: Lina Eidenberg
Boutiquehotellet Stelor har utsetts till ett av världens bästa hotell av flera internationella magasin. Här finns eget rökeri, lamm på tomten och goda viner.
8 av 14: Boutiquehotellet Stelor har utsetts till ett av världens bästa hotell av flera internationella magasin. Här finns eget rökeri, lamm på tomten och goda viner. Foto: Lina Eidenberg
På Fårö regerar Kuten.
9 av 14: På Fårö regerar Kuten. Foto: Lina Eidenberg
<p>Allt som serveras på Prima Gård är ekologiskt och närodlat.<br></p>
10 av 14: <p>Allt som serveras på Prima Gård är ekologiskt och närodlat.<br></p> Foto: Lina Eidenberg
<p>Djupvik hotell – med utsikt mot Stora och Lilla Karlsö – är platsen för drinkar till solnedgångens skådespel.</p>
11 av 14: <p>Djupvik hotell – med utsikt mot Stora och Lilla Karlsö – är platsen för drinkar till solnedgångens skådespel.</p> Foto: Lina Eidenberg
I det gamla pighuset i Ljugarn hittar man öns tapasbar.
12 av 14: I det gamla pighuset i Ljugarn hittar man öns tapasbar. Foto: Lina Eidenberg
I Grå Gåsens lada spelas tv-programmet "Så mycket bättre in". Här serveras riktigt god mat.
13 av 14: I Grå Gåsens lada spelas tv-programmet "Så mycket bättre in". Här serveras riktigt god mat. Foto: Lina Eidenberg
<p>Furillen är platsen där världens modeomslag fotograferats. Här håller även årets kock 2014, Filip Fastén, till i köket på Furillens Fabrik.<br></p>
14 av 14: <p>Furillen är platsen där världens modeomslag fotograferats. Här håller även årets kock 2014, Filip Fastén, till i köket på Furillens Fabrik.<br></p> Foto: Lina Eidenberg

Kulinariska Gotland – 12 krogar värda ett besök

Gotland är hetare än någonsin.

Med flest soltimmar i Sverige, magiska solnedgångar och skiftande landskap från det karga i norr till Sudrets lummighet i söder är ön ett måste för många om sommaren.

Men vart ska du äta? Och var är drinken bäst?

Här är 12 kulinariska guldkorn på den lilla semesterpärlan.

1. Bakfickan

Öns godaste fiskrestaurang ligger perfekt placerad på stora torget i Visby. Uteborden är högvilt under sommaren och här dricker du noga utvalda viner till dina rökta räkor samtidigt som du har full koll på myllret av folk som rör sig i Visby.

Bakfickan är också en av få restauranger som har öppet hela dagen och kvällen vilket gör den till ett perfekt ställe för något att äta på eftermiddagen. Inne i restaurangen finns en delikatessdisk där du kan köpa med dig det mesta av havets läckerheter.

Adress: Stora torget 1, Visby

Hemsida: bakfickanvisby.se

Öppettider: Mån-fre 11.00-23.00, lör-sön 12.00-23.00

2. Bungenäs matsal

Öns mest hajpade ställe just nu. Du läser om Bungenäs kalkbrott i New York Times, ser kalstensugnens skorstenar på diverse Instagram-konton och hör om folk som hittat till denna svårtillgängliga pärla.

Längst upp på norra Gotland tar du av höger förbi Fårösunds Fästning och hamnar på parkeringen till Bungenäs kalkbrott. Här går lammen fritt och det är bilförbud inne på området. Så låna någon av ställets alla militärcyklar och leta dig ner längs grusvägen mot Kalkladan och Bungenäs matsal. En perfekt heldagsutflykt för dig som inte är för bekväm och nyfiken på vad alla pratar om.

Här finns dels fiket Nyströms samt de två restaurangerna Kalkladan och Bungenäs matsal. Satsa på ett besök på Bungenäs matsal kvällstid. Det är en matupplevelse med ny meny varje dag bestående av tre till fyra rätter som specialkomponerats av kocken för just den kvällen.

Adress: Bungenäs kalkbrott, Bungenäs

Hemsida: bungenas.se

Öppettider: En sittning per kväll 19.00 tis-lör

 LÄS MER: Resa till Gotland: Här är alla flyg och färjor till ön

3. Djupvik hotell

Vackra Ekstakusten är platsen för detta boutiquehotell. Strategiskt placerat ovanför fiskeläget i Djupvik med utsikt mot Stora och Lilla Karlsö är det platsen för drinkar till solnedgångens skådespel.

Menyn på restaurangen är internationell fusion med gotländska inslag och ingenstans passar en flaska iskall rosé i eftermiddagssolen lika bra som här. Hotellet är ett av de lyxigare på Gotland och erbjuder solsängar, infinitypool och avskildhet.

Adress: Eksta Bopparve 233, Klintehamn

Hemsida: djupvikhotel.com

Öppettider: Alla dagar från 12.00

4. Prima Furillen

Furillen är platsen där världens modeomslag fotograferats, dit världsstjärnor kommit i smyg med helikopter för ett par dagar i avskildhet. Furillen är också ett mäktigt naturskådespel där kalken och det gamla brottet skapar en karg och svårslagen atmosfär.

I år Prima åter tillbaka i köket och utlovar närproducerad och säsongsbetonade rätter. Alltid ekologiskt och utan tillsatser, som serveras på handgjord keramik.

Adress: Rute Furilden 807, Lärbro

Hemsida: furillen.com

Öppettider: Middag serveras kl 19.00 alla dagar mellan 1/7 - 12/8

5. Gåsens lada

Restaurangen alla vet hur den ser ut innan de ens varit på plats. För det är här det populära tv-programmet "Så mycket bättre" spelas in. Här samlas stjärnorna runt middagsbordet för musik och mat.

Att krogen dessutom erbjuder riktigt bra mat, härligt gräsmattehäng för hela familjen och konsertkvällar som samlar tusentals är alla argument som gör Grå Gåsen till ett obligatoriskt stopp när du befinner dig på Sudret.

Adress: Hoburgsvägen 3, Burgsvik

Hemsida: gasenslada.se

Öppettider: Mån-sön 12-21

6. Gula Hönan

Svensk sommar på Gotland personifierat. Ett mysigt pensionat med gula väggar och vita knutar. Familjedrivna Gula Hönan serverar utsökt mat och trädgården är som gjord för lata eftermiddagar i solen. Att besöka Gula Hönan är som att komma hem fast borta.

Nere i hamnen i Ronehamn driver samma familj bakfickan Kapten Grogg, här hittar du öns bästa burgare och hantverksöl. Det är även i Ronehamn kokboksförfattaren Ulrika Davidsson driver sin restaurang Hemma hos Ulrika, så det lilla fiskesamhället lever upp om sommaren.

Adress: Ronehamnsvägen 40-42, Hemse

Hemsida: theyellowhen.se

Öppettider: ons-sön, två sittningar 18.00 och 20.00

7. Kutens bensin

På Fårö regerar Kuten. En profil och den som tillsammans med Ingmar Bergman bäst personifierar den karga ön norr om Gotland. Från att ha varit en legendarisk svartklubb är Kutens bensin i dag så mycket mer. Här hittar du Creperie Tati med öns bästa galettes, pensionatet Slow Train med sina udda rum och brokiga inredning, den franska bistron Albatross smat Elsies Café med rosa väggar och belgiska våfflor.

Överallt vilar Kutens charm och bohemiska inställning till livet. Att det samtidigt är ett skrotupplag på tomten med gamla amerikanska bilar, rostiga cyklar gör stället till ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Blir du kvar på kvällen så kolla in spelschemat, äkta amerikansk rockabilly i den gamla ladan är ett minne för livet.

Adress: Fårö Broskogs, Fårö

Hemsida: kuten.se

Öppettider: Dagligen 11.00-sent

LÄS MER: 15 härliga platser att upptäcka på Gotland

8. Stelor

Utsett till ett av världens bästa hotell av flera internationella magasin. Boutiquehotellet Stelor på Västergarn är ett ständigt fullsatt tillhåll för helkvällar på verandan med eget rökeri, lamm på tomten och goda viner. I den tillhörande ladan samlas artister som Tomas Andersson Wij och EPs Trailer Park för små intima konserter.

Med sitt nära läge till Visby är det en perfekt utflykt för lite lugn, god mat och härlig stämning. Hotel Stelor är det lilla hotellet med det stora hjärtat. Och kvällarna är så där typisk gotländska med kvällssolen och havsbrisen i perfekt harmoni med omgivningen.

Adress: Västergarn Stelor 117, Gotlands Tofta

Hemsida: stelor.se

Öppettider: dagligen 10.00-22.00

9. Pighuset Tapas & Cava

Östra Gotland är den kanske minst omskrivna delen av ön, men samtidigt en av de vackraste med sina många pittoreska fiskelägen och hamnsamhällen. Ljugarn är huvudorten och här i det gamla pighuset hittar vi öns tapasbar. Det är hit du åker för en fläkt av Spanien och medelhavet.

Låt personalen göra jobbet och välja bland goda tapas och törstsläckande cava. Pighuset Tapas & Cava är där du avslutar efter en dag vid Ljugarns långgrunda strand.

Adress: Pensionat Lövängen, Louis Sparres väg, Ljugarn

Hemsida: pighuset.se

Öppettider: Dagligen 16.00-02.00

10. Lergrav Fisk & Café

Norra Gotland bubblar just nu. Överallt öppnar nya spännande gårdsbutiker, restauranger och små butiker. I vackra fiskeläget Lergrav har i år ett krögarpar tagit över gamla fiskeriet och rökeriet i Lergrav.

Här nere vid vattnet serveras nyfångad fisk, hembakat fika och svalkande öl i solen.

Ett tips är att hålla utkik efter deras ”Bouillabaise vid Bryggan”. En dag i veckan dukas det upp nere vid bryggan och fiskgrytan tillammans med ett glas vin är ett eftermiddagsalternativ efter en dag vid något av norra Gotlands många kalkbrott.

Adress: Rute Lergrav 299, Lärbro

Hemsida: lergrav.com

Öppettider: Dagligen 11.00-17.00

11. Prima Gård

Sväng av strax innan Bunge Kyrka innan Fårösund och färjekön till Fårö och du hamnar snart hos paret Emma och Martin som flyttade till Gotland för ett par år sedan. Deras livsprojekt Prima Gård är en ekologisk dröm.

Allt som säljs i gårdsbutiken är närodlat och ekologiskt, på tomten finns sandlådor och leksaker för barnen samt en trevlig uteservering att fika på.

Handla noga utvalda varor, prova deras raw food bakelser eller beställ en ostbricka medan barnen leker ute på gården. Här är det lätt att glömma den där färjan till Fårö du skulle passa.

Adress: Bunge Ducker 405

Hemsida: primagard.se

Öppettider: Ons-sön 11.00-17.00

LÄS MER: 10 smultronställen på Gotland och Fårö

12. Supper

Årekrogen Supper som lagt Stockholm vid sina fötter har nu även charmat Visby. Den sydamerikanska menyn bjuder på heta smaker och svalkande drinkar. Den musikbefriade uteserveringen är Visbys pärla och du bör vara ute i god tid för ett bord. En perfekt oas för långa samtal under heta sommarkvällar.

Här behandlas du kungligt av personalen som guidar dig varsamt genom menyn och föreslår spännande sommardrinkar.

Adress: Strandgatan 9, Visby

Hemsida: supper.nu/visby

Öppettider: Alla dagar 17-sent

 

Text: Filip Adamo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande