Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 feb 2015 15:22

Kuba – åk hit innan turisterna kommer

Katia och Jolanta Schelnukova från Vitryssland njuter på Varaderos två mil långa sandstrand.

Katia och Jolanta Schelnukova från Vitryssland njuter på Varaderos två mil långa sandstrand.

1/6

Foto: Elisabet Axås

Luis Ernesto Morales Castillo på restaurangen Varadero 60.

Luis Ernesto Morales Castillo på restaurangen Varadero 60.

2/6

Foto: Elisabet Axås

Gamla amerikanare rullar fortfarande på Kubas gator.

Gamla amerikanare rullar fortfarande på Kubas gator.

3/6

Foto: Elisabet Axås

Martin Sundén och Karin Lind från Stockholm är på semester på Kuba.

Martin Sundén och Karin Lind från Stockholm är på semester på Kuba.

4/6

Foto: Elisabet Axås

Kubanska cigarrer.

Kubanska cigarrer.

5/6

Foto: Elisabet Axås

Färgglada hus längs den pittoreska hamnpromenaden.

Färgglada hus längs den pittoreska hamnpromenaden.

6/6

Foto: Elisabet Axås

VARADERO, KUBA. Det är gott om plats i Varaderos sprillans nya marina.

De få segelbåtarna i gästhamnen har kanadensisk flagg.

Nu väntar alla på att amerikanerna ska anlända till Kubas största semesterort.

Jag räknar till sju båtar i gästhamnen. Det är ännu inte riktigt färdigbyggt, men när det är klart ska det finnas plats till cirka 1 193 båtar till. Marina Gaviota längst ut på Varaderohalvön ska bli Karibiens största småbåtshamn med 1 200 kajplatser.

Nu finns här, förutom de kanadensiska besökarna, bara några exakt likadana katamaraner redo för utflykter till ön Cayo Blanco och ett antal motorbåtar för trollingfiske. Hamnpromenaden är öde och många affärs- och restauranglokaler står tomma.

Obama och Castro överens

Men så här kommer det inte att se ut länge till. I december kom Barack Obama och Raúl Castro överens om att återuppta USA:s och Kubas diplomatiska relationer som varit djupfrysta i över 50 år. I januari öppnades Kuba för amerikaner som nu får lov att resa hit. Visserligen bara i studiesyfte, men alla här tror att portarna snart kommer att öppnas för en flod av turister från den stora grannen i norr.

Key West i Florida ligger bara 16 mil norrut. Det är därifrån båtarna ska anlända till Marina Gaviota.

Och det är inte bara i marinan man väntar på fler turister. Vi ser byggkranar resa sig över palmerna överallt längs vägen in till Varadero stad. Redan i dag finns här många hotell, de flesta stora all inclusive-resorter, men det känns ändå inte trångt på den två mil långa stranden. Det finns plats för fler.

USA bryter embargo

Också inne i stan hoppas man på nya turister när relationen med USA blir bättre. Bryter USA sitt handelsembargo blir det också lättare att få tag på varor – och internet.

Luis Ernesto Morales Castillo driver restaurangen Varadero 60, på Calle 60. Han är optimistisk.

– Bättre relationer med USA ger inte bara fler turister utan också tillgång till bättre teknologi.

Bättre internetuppkoppling skulle göra det lättare för folk att boka det enda rummet i hans kombinerade paladar (privata restaurang) och casa particular (bed & breakfast). Men framför allt skulle en öppen handel ge mer mat att köpa till restaurangen.

– Just nu finns inga kycklingbröst i hela Kuba. För fem minuter sedan fick jag tag på hela kycklingar som jag beställde direkt. Räkor finns inte heller. Det kan hända att jag inte kan servera räkor i kväll. Det är första gången på mina tre år här i så fall.

Så där håller han på varje dag, men när krogen öppnar brukar ändå det mesta på menyn också finnas i köket. Han visar stolt runt i den ganska stora restaurangen. På väggarna hänger annonser för bilar, klockor och Coca-Cola från tidigt 60-tal.

– Jag klippte dem ur min mammas gamla damtidningar och förstorade dem, förklarar han.

Privat företagsamhet tilläts 1993

Man får hoppas att hans paladar inte blir utkonkurrerad om embargot släpps och McDonald's och Kentucky Fried Chicken rusar in.

Många vill passa på att besöka Kuba nu, innan det blir för stora förändringar. Karin Lind och Martin Sundén från Stockholm är två av dem.

– Kul att resa hit innan allt förändras. Man har ju märkt på andra ställen att när turismen kommer, då kommer också girigheten, säger Karin.

Men hon tror ändå att ett öppnare Kuba är bättre för alla.

– Man dödar kreativiteten så som det har varit här.

Nog har kreativiteten ökat på Kuba sedan viss privat företagsamhet tilläts 1993, men med ännu friare tyglar lär det vara många fler som gör som Luis Ernesto och startar eget.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat