MS Afrodita som är vårt hem under kryssningen har 19 hytter och för- och akterdäck med inbjudande solstolar.
1 av 7: MS Afrodita som är vårt hem under kryssningen har 19 hytter och för- och akterdäck med inbjudande solstolar.
Det fläktar skönt runt solstolarna. Snart dags för bad från akterbryggan
2 av 7: Det fläktar skönt runt solstolarna. Snart dags för bad från akterbryggan Foto: Mario Pavlovic
Båtar ligger förtöjda i hamnen i Hvar stad.  Åker man inte på  kryssning kan man i stället båtluffa med Jadrolinija som går i linjetrafik längs hela Kroatiens kust.
3 av 7: Båtar ligger förtöjda i hamnen i Hvar stad. Åker man inte på kryssning kan man i stället båtluffa med Jadrolinija som går i linjetrafik längs hela Kroatiens kust. Foto: Lottie Molund
Hvar stad.
4 av 7: Hvar stad.
Från Split går  även reguljära färjor till Hvar, Brac, Vis och vidare söderut till Korcula och Dubrovnik samt norrut mot Rijeka.
5 av 7: Från Split går även reguljära färjor till Hvar, Brac, Vis och vidare söderut till Korcula och Dubrovnik samt norrut mot Rijeka.
Kroatien blir allt populärare.
6 av 7: Kroatien blir allt populärare.
Den romerske kejsaren Diocletianus palats från 300-talet efter Kristus  är i dag en del av staden Split.
7 av 7: Den romerske kejsaren Diocletianus palats från 300-talet efter Kristus är i dag en del av staden Split.

Kryssa i Kroatien - här finns över tusen öar

Kroatien har över tusen öar utspridda i Medelhavets klaraste vatten.

Det är som gjort för en kryssning längs kusten.

Allt om Resors Elisabet Axås mönstrar på "MS Afrodita" i Split med kurs mot Hvar.

Silhuetten av Diocletianus palats blir allt diffusare tills det inte längre går att urskilja från Splits andra byggnader. Vi lämnar Kroatiens näst största stad ombord på den 32 meter långa motoryachten "Afrodita". Solstolarnas tyg fladdrar i vinden och solen blänker i mahognyräckena.

Kapten Pave sätter kurs mot Hvar, en av de största och populäraste öarna söder om Split. Vi möter segelbåtar på väg åt andra hållet, med spinnakern hissad.

"Afrodita" har två master, men de är nog mest för syns skull. Vi går för motor i den friska vinden. Knappt har vi hunnit installera oss i våra små hytter förrän det är lunchdags. Det blir lasagne. Sjön suger och vi äter raskt upp våra portioner. Det är ett misstag. Vi är redan mätta när huvudrätten kommer in; kyckling, korv, pommes frites och kokta grönsaker. Låter det småtrist? Kanske, men det smakar utmärkt och det mesta slinker ner. Liksom desserten...

Mitt under lunchen knackar en kille i besättningen på fönstret. Delfiner om babord! Men vi hinner inte se dem, upptagna med maten som vi är.

Efter denna kulinariska rivstart kan jag inget annat än vila. Det fläktar fortfarande gott runt solstolarna. Jag somnar nästan. Piggnar till när ankarkättingen börjar rassla. Dags för bad! På med bikinin och ner i vattnet via badbryggan i aktern. Vattnet är salt och lite kallare än väntat.

Kändistätt i Hvar

Ombord igen får vi veta att vi inte kommer att gå till Hvar stad som planerat utan till den mindre staden Stari Grad på öns norra sida. Stormvarning är utfärdad och kapten Pave tar inga risker med sitt fartyg. Stari Grad ligger säkert långt inne i en vik.

Vi lägger till utanför en annan båt och tar oss i land via den. Mångfalden av landgångar är inget hinder för skeppshunden Chip som är först i land.

- Han går i land i varje hamn. Och han är alltid tillbaka i tid, säger Pave. Han ser till att "Afrodita" är säkert förtöjd innan han själv lämnar fartyget.

Vi hoppar in i en minibuss och åker tvärs över ön till Hvar stad. Stengärdesgårdar påminner om vin- och olivodlingar som nu är nerlagda. På 1800-talet drabbades Hvar liksom stora delar av Europa av en lus som tog död på vinstockarna. Bönderna på Hvar började i stället odla lavendel. I juli skiner hela ön lavendellila.

Hvar har tillhört en mängd herrar under historiens gång: Grekland, Rom, Bysans, Venedig, Habsburg... På 1200-talet fick öborna hjälp från Venedig att driva sjörövare på flykten och ön hade sedan beskydd från Venedig under större delen av tiden ända fram till 1797 då Habsburgska riket tog över. Sedan 1992 är ön en del av Kroatien.

Torget Sveti Stjepana delade förr Hvar stad i två delar. En finare där adeln bodde uppåt bergen och den enklare fiskebyn mot havet. Inte förrän torget stenlades på 1700-talet växte staden ihop. I dag är dess två delar ganska lika. I båda ligger butikerna med smycken, väskor och kläder tätt i de smala gränderna. Hvar stad är ett populärt turistmål ända sedan 1800-talet och i dag reser många av Kroatiens (och all världens) kändisar gärna hit på semester.

- Hvar är känt för sin goda mat - och för att det sällan finns några paparazzi här. Det är därför kändisarna gillar det, förklarar vår guide Martin.

Beyoncé, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Gwyneth Paltrow, Daniel Craig och George Clooney är några i det internationella jetsetet som synts till här. Jag ser ingen av dem, i stället träffar jag nygifta paret Jamie och Alex Walker från London. De gifte sig här i Hvar i går.

- Vi var här för första gången för ett år sedan. Vi förlovade oss i vintras och när vi skulle bestämma plats för bröllopet var vi överens om att det var här det skulle ske, berättar Alex.

60 gäster har flugit hit för bröllopet, tre av dem njuter i solen på en av Sveti Stjepanas många uteserveringar. De är också förtjusta:

- Vi är bara här två nätter, men jag skulle gärna vilja åka tillbaka, säger Anna Handley.

Kroatien allt populärare

Nog är Hvar stad romantiskt nog för ett bröllop med sina vackert upplysta byggnader så här i skymningen. Jamie och Alex är inte de enda som promenerar längs kajen tätt omslingrade. Men Hvar har mer än romantik. På ett mindre torg i den gamla fiskarstadsdelen hör jag några som talar svenska. Det är förväntansfulla paddlare från Bohuslän som ska undersöka nya vatten. I morgon klockan sju bär det av på en veckas paddeltur. Några veckor senare får jag ett mejl från Mats Torvmo:

"Vi hade en fantastisk vecka med en mix av övernattning i tält och mellan lakan under tak. En sorts 'soft adventure' med lagom av allt. Ett härligt sätt att ha en aktiv semester med hyfsat kort restid från Sverige.

Kroatien blir ett allt populärare resmål för oss svenskar och vi gör ofta lite aktivare resor som Mats och hans vänner. Tillbaka i Stari Grad möter vi nästa svenskgäng. De är på en resa runt hela Balkan, med båt och buss.

- Vi har redan varit i Slovenien och sett hur det är där. Nu ska vi vidare till Dubrovnik och sen till Montenegro och Bosnien. Vi flyger hem från Sarajevo, berättar Kay Karlsson från Stockholm.

Resan är en rundtur på västra Balkan med inriktning på äldre och modern historia. Alla är överens om att det varit både lärorikt och kul.

Kända stranden Zlatni Rat

Nästa morgon vaknar jag av att maskin går i gång klockan sju. Kapten Pavi sätter kurs mot Zlatni Rat på Brac. Zlatni Rat betyder gyllene hornet och är Kroatiens mest kända strand. Hornet sticker ut i havet och ändrar form efter vindarna. Vi lägger till i staden Bols hamn, Chip hoppar i land, vi följer efter. Vi promenerar på den marmorbelagda gångvägen mot stranden. Souvenirförsäljarna har ännu inte öppnat sina stånd och när vi kommer fram är alla solstolar lediga.

Hela landtungan består av klappersten som rasslar i vågorna. De gör det lite svårt att komma i vattnet, men det är värt besväret. Ingenstans har jag sett så absolut kristallklart vatten som i Kroatien och Zlatni Rat är inget undantag. Det blir snabbt djupt men jag ser varje sten nere på botten.

När jag stiger upp igen har det börjat komma lite mer folk. Jag pratar med nyblivna pensionärerna Reinhard och Ruth Widmer från Schweiz. De firar sin nyvunna frihet med en femveckorsresa i bil från Peloponnesos via Albanien, Montenegro, Kroatien och vidare hem igen.

-Vi har sett skillnaderna mellan folk och regioner. Det var fattigt i Peloponnesos. I Albanien var vägarna dåliga men folk var så trevliga.

- Här är det lite för många turister, tycker vi.

Men just nu är det ganska tomt. Det kryllar förstås av solbadare på Zlatni Rat under högsommaren, men nu är vi i slutet av säsongen och det är tämligen stillsamt. När jag går tillbaka till Bol plockar försäljarna fram sina tavlor och hantverk. Jag pratar med Tado som säljer mortlar och annat av marmor från Brac. Affärerna går så där säger han och erbjuder mig en mortel för 190 kronor. Bracs marmor har använts för att bygga såväl Vita huset som Diocletianus palats i Split så kvaliteten är säkert den bästa, men jag tackar ändå nej. Det blir för tungt i packningen.

Efter ett besök i vinhuset Stina inne i Bols stad lämnar vi Brac. Ännu en braklunch väntar: pasta med räkor, tonfisk och fruktcocktail. Bracs kust sluttar mot havet om babord. Vi ser enstaka vinodlingar och hus, men mest obebyggda backar med buskar och sten.

Föröver närmar sig Makarskas kust med de blågrå Biokovobergen upp till 1 800 meter över havet. Vi lägger till i staden Makarska och Chip är först i land som vanligt. Han är säkert tillbaka när "Afrodita" lägger ut igen, men själv mönstrar jag av här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande