Adriatiska havet. Genomsnittlig yttemperatur uppgår under sommarmånaderna till 22-27 grader.
1 av 6: Adriatiska havet. Genomsnittlig yttemperatur uppgår under sommarmånaderna till 22-27 grader.
Mlini har en liten hamn. Det finns några krogar och en radda sten- och sandfärgade hus som döljs av spaljéväxter, bougainvillea och hängpelargoner.
2 av 6: Mlini har en liten hamn. Det finns några krogar och en radda sten- och sandfärgade hus som döljs av spaljéväxter, bougainvillea och hängpelargoner. Foto: Binge Eliasson
Ta ett svalkande dopp i det magiskt blåa vattnet
3 av 6: Ta ett svalkande dopp i det magiskt blåa vattnet Foto: Binge Eliasson
Lokrum. Ett naturreservat med sköna klippbad, badlagun med lianer.
4 av 6: Lokrum. Ett naturreservat med sköna klippbad, badlagun med lianer. Foto: Binge Eliasson
Strandhäng. Det är behagligast att hänga på stranden på eftermiddagen.
5 av 6: Strandhäng. Det är behagligast att hänga på stranden på eftermiddagen. Foto: Binge Eliasson
Dubrovnik. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen! En livlig stad som har ett stort utbud av både kultur och nöje.
6 av 6: Dubrovnik. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen! En livlig stad som har ett stort utbud av både kultur och nöje.

Mlini – Kroatiens orörda pärla

MLINI, KROATIEN. Far- och morföräldrar kopplar av i skuggan under pinjeträden, barn leker i vattnet, föräldrar solar och tonåringar vandrar bort till grannbyns stränder och glassbarer. I Mlini är det lätt att vara många som reser tillsammans.

Strax söder om Dubrovnik upptäcker vi Kroatiens orörda pärla.

Den vackra byn Mlini gör varken mycket väsen av sig eller lockar horder av turister. Byn lever ett anspråkslöst liv cirka en mil söder om Dubrovnik men är den allra vackraste byn på Kroatiska rivieran, kallad Župa Dubrovačka.

Läget mellan bergen och havet spelar en stor roll för byarna här, det är tack vare alla vattendrag från bergen som rivieran blomstrar så vackert. Men det var också på grund av närheten till de bosniska bergen som byar som Mlini fick evakueras under kriget i forna Jugoslavien. Då flyttades byborna till Dubrovnik och Lapadhalvöns hotell.

Tiden läker kanske inte alla sår, men de förbleknar. Husen har renoverats och till kustens stränder kommer såväl serber som bosnier för att bada.

Mlini – perfekt för alla åldrar

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör Mlini till en sådan behagfull plats. Kanske att det är en så levande by med integritet och utpräglad familjär atmosfär. Eller så är det för att byn är en sådan perfekt liten ort för alla slags åldrar: det förflutna slumrar i byn och andas en känsla av 60-talets Italien. Oavsett vilket har Mlini betytt mycket för mig och min familj som i drygt 40 år mer eller mindre regelbundet njutit av en fulländad semesterharmoni. I dag är vi fyra generationer som har Dubrovnik och Mlini som ett andra hem och vi har byggt upp en stark vänskap med familjen Marojica i byn.

Allt började när mina föräldrar reste genom ett Europa som höll på att byggas upp efter andra världskriget. Målet var Adriatiska havet och den resan följdes av många fler. Då var Mlini en klassisk campingort med många turister från Tyskland och forna Östeuropa. Dagens lummiga hotellträdgård var då fylld med tält och husvagnar och i butiken intill det lilla katolska kapellet nere vid stranden handlade vi färska ägg och nyskördade grönsaker. I dag har varorna bytts ut mot vattenleksaker, godis och lite souvenirer, men kapellet har kvar sin funktion.

Hotell Mlini har utsikt över hav och öar

Mlini har en liten hamn, några krogar och en radda sten- och sandfärgade hus som döljs av spaljéväxter, bougainevillea och hängpelargoner. En liten avtagsväg från Magistralen - den kroatiska kustvägen - leder slingrande nerför skogsklädda sluttningar till ett litet torg med parkeringsplats. Där vägen slutar tar byns vardagsrum vid, en cirka 300 kvadratmeter stor stenlagd terrass med bord och stolar under skuggande pinjeträd.

På ena långsidan ligger ett av hotell Mlinis gamla trevåningshus med gröna spaljéfönsterluckor, på den andra sidan leder en trappa ner till havet. Hotellet var i början av 1900-talet en pastafabrik men byggdes senare om till ett enkelt hotell. Det är inte det lyxigaste hotellet på Dubrovniks riviera och servicen är fortfarande lite öststatsaktigt kärv, men det gör inget för värmen är äkta. Den stora nackdelen är bristen på kulinariska hotellmåltider, men å andra sidan får man valuta för pengarna och det finns flera krogar i omgivningen med menyer som omfattar såväl kroatiska specialiteter som internationella rätter.

Där den lilla vägen slutar börjar ett stort bilfritt område med promenadstråk, klapperstensstrand, serveringar och ett litet vattendrag som blandar det varma havsvattnet med kalla strömmar. Prunkande Medelhavsvegetation med höga cypresser, långgrunda stränder, utsikten över hav och öar och en luft som doftar av pinje och rosmarin gör att det inte tar lång tid innan man försjunker i ett hemtamt semesterlugn.

 

 

Sugen på mer läsning om Kroatien? Här har vi samlat massor av härliga artiklar!

Mlini

Bästa tiden: Från tidig vår till sen höst, det kan vara varmt långt in i oktober.

Resa dit: Lågprisflygbolaget Norwegian flyger till Dubrovniks flygplats från Arlanda och Köpenhamn, priser från 975 kr enkel resa om du har tur och är ute i god tid. Normalpris, ca 3 500 kr. Det tar cirka 15 minuter att resa från flygplatsen till Mlini.

Flygtid: Cirka 2 tim och 50 minuter från Arlanda.

Bra att veta: Mlini har cirka tusen invånare och det bor runt 7 000 på Župa Dubrovačka. Kroatiska är det gängse språket, men många förstår och talar också engelska och tyska.

Prisnivå: Restaurangpriser som i Sverige, men alkohol är något billigare. Hotellpriser likaså, men priserna är mycket högreunder sommaren.

Valuta: Kuna.

Visum: Inte för svenska medborgare.

Mer info: www.dubrovnik-online.com

www.visitcroatia.nu

www.dubrovnik-riviera.hr

Att göra

Vackra promenadstråk

Höga cypresser, pinjeträd, blommande trädgårdar och anlagda, emellanåt bilfria, promenadvägar med parkbänkar och lekplatser gör det lätt för stora såväl som små att förflytta sig. Blir dagarna för enformiga i Mlini

tar man en promenad till grannbyn Srebreno där folklivet är livligare. I byn finns också ett litet centrum med matbutik och bankomater.

 

Cavtat

En kort båttur med färjan från Mlinis hamn tar dig till den idylliska semesterorten Cavtat som är byggd på den gamla staden Epidauros ruiner. Cavtat ligger bedårande vackert i en bukt där många segel- och motorbåtar ankrar upp. Flanera på strandpromenaden, ät en god lunch och ta ett svalkande dopp i det magiskt blåa vattnet innan du tar färjan hem igen.

 

Badutflykt till Lokrum

Medelhavets renaste vatten med en färg som får även badkrukor att bli blötdjur. Lokrum är ett naturreservat med sköna klippbad, badlagun med lianer, kaféer och restaurang. Ön är också ett populärt utflyktsmål för alla traktens båtägare. Båtresor till Lokrum går från hamnen i Mlini och kostar ca 90 kuna, på ön får du betala en liten inträdesavgift på några kuna.

 

Konavle

Söder om Mlini ligger den bördiga dalen Konavle som fått sitt namn från det latinska ordet canalis som betyder kanal. Övervägande småjordbruk odlar vindruvor, grönsaker och frukt - varor som säljs på marknaden i Dubrovnik. I Konavle ligger också områdets bästa restauranger och det är hit Dubrovnikborna tar sig för att njuta av lokala specialiteter, pršut (rökt skinka), grillat lamm och forell.

Aktuellt just nu