Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
idyllic view of rocky mountains at stiniva beach. trees growing on cliffs by ocean against clear sky. scenic view of vis island located in croatia. kroatien. instagram.   publicerad text:
idyllic view of rocky mountains at stiniva beach. trees growing on cliffs by ocean against clear sky. scenic view of vis island located in croatia. kroatien. instagram.   publicerad text:
idyllic view of rocky mountains at stiniva beach. trees growing on cliffs by ocean against clear sky. scenic view of vis island located in croatia. kroatien. instagram.   publicerad text:
idyllic view of rocky mountains at stiniva beach. trees growing on cliffs by ocean against clear sky. scenic view of vis island located in croatia. kroatien. instagram. publicerad text: Foto: Simonskafar / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Kroatien i sommar - 13 bästa öarna för din resa

Kroatien hamnar år efter år på tio i topp listan över våra populäraste sommarresmål.

Inte så konstigt, med sin vykortsvackra natur, goda mat, sina bra priser och sitt kristallklara hav. Hitta bästa ön för just din resa. Allt om Resor tipsar om 13 favoriter i det Adriatiska havet. Från glamourösa Hvar till grönskande Korcula och Brac som är känd för stranden Zlatni Rat.

Hvar lockar det glamorösa folket Foto: Bigstock

1. HVAR

 

Kroatien har över tusen öar att välja på med lite olika karaktär, men en sak har de alla gemensamt. Det är rasande vackert. 

Egentligen spelar det inte så stor roll vilken ö man än väljer. Överallt kan man hitta öar med en dramatisk natur, grönklädda berg, mysiga medeltida byar, klippbad eller stenstränder och en doft av pinje i luften. Det är inte svårt att hitta en mysig liten hamn med fiskebåtar och bra restauranger där man kan äta färska skaldjur eller ta en drink i solnedgången. Allt omringat av ett turkosfärgat hav med klart vatten. 

Några öar passar det flotta partyfolket, andra passar seglarna, romantiska par, barnfamiljer eller de naturintresserade. Med utgångspunkt från städerna Split, Dubrovnik, Zadar och Rijeka går det gott om färjor eller broar ut till de flesta av öarna.

1. Hvar

Hvar stad lockar det glamorösa folket och nöjeslivet i Hvar stad är berömt med en hög kändistäthet. På sommarkvällarna är det fullt ös på barerna nere i hamnen. Här ligger flotta segelyachter från hela Europa. Hvar är en av Kroatiens populäraste och mest solsäkra öar. Vattnet är kristallklart och bada gör man vid klippavsatser. Hela ön doftar lavendel och är som allra vackrast i början av juli när de lilafärgade lavendelblommorna står i blom längs sluttningarna. Lavendeln från Hvar håller hög kvalitet och används till parfymtillverkningen. Pakleniöarna utanför Hvar är ett populärt utflyktsmål för en dagstur.

Hitta dit: Charter med Ving, Fritidsresor, Kroatienspecialisten och Apollo. Från Split går det färjor.

Bo: Hvar stad har trevliga hotell och bra restauranger. I Jelsa på den norra delen är det lite lugnare.

Här trivs: Partyfolket, seglare, kändisar och romantiska par.

 

Brac har kända stranden Zlatni Rat Foto: Bartosz Hadyniak, Istock

2. BRAC

 

Brac har en av adriatiska havets finaste stränder, Zlatni Rat. Stranden ligger på en smal udde med runda, vita stenar och ett turkosblått hav. Naturen är lite kargare här med branta klippor, lugna fiskebyar, stenhus, betande får, tallskog, olivlundar, aprikosträd och vingårdar. Brac är känt för sitt goda fårkött och av vindruvorna görs det lokala vinet, Bolski Plavac. Ön är Kroatiens tredje största och slingriga vägar leder upp till de adriatiska öarnas högsta punkt. Vita huset, palatset i Split samt delar av Kungliga Slottet i Stockholm sägs ha byggts med den vita kalkstenen från Brac.

Hitta dit: Charter med Fritidsresor, Apollo och Kroatienspecialisten. Det går färjor från Split.

Bo: Många turister bor på den norra sidan, i Supetar samt i Bol som ligger nära den långa stranden, Zlatni Rat.

Här trivs: Naturintresserade som gillar vandring, cykling och vattensporter.

 

20 procent av Vis är vinodlingar Foto: Simonskafar, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. VIS

 

En av de minst befolkade öarna är Vis där 20 procent av ön är vinodlingar. Fram till 1989 fanns här en militärbas och inga besökare var tillåtna. Komiza är en mysig fiskeby med smala gränder och traditionella båtar. I den gamla delen av Vis ligger restaurangen Podjano, som serverar mycket bra fisk och skaldjur. 

Ön Bisevo har en berömd grotta, Blue Cave där solen ger vattnet ett vackert blått ljus. I närheten lever den ovanliga munksälen.

På ön Ravnik finns Green Cave som ger vattnet ett grönt ljus. Från en hög utkiksplats skymtar stranden Stineva med en vacker stenstrand, skyddad av klippor. En brant stig leder ner till stranden där man kan bada i det uppfriskande, turkosfärgade havet.

Hitta dit: Det går färjor från Split.

Bo: Att hyra lägenheter eller hus är populärt och många turister bor i staden Vis eller fiskebyn Komiza.

Här trivs: De som söker lugnet.

 

Vackra Krk ligger nära fastlandet Foto: SERKAT PHOTOGRAPHY, FOTOLIA

4. KRK

 

Krk ligger nära Rijeka och har en smidig broförbindelse med fastlandet. Själva staden Krk har vitkalkade hus och mindre butiker vid små torg. Längs kajen ligger utflyktsbåtarna på rad. Vrbnik är en fin gammal by med smala gränder som ligger högt uppe på en kulle. Här finns en gammal kyrka från 1300 -talet med ovanliga glagolitiska manuskript. I området produceras Zlahtina, ett vitt vin av hög kvalitet. En vacker väg slingrar sig högt uppe över de karga bergen till det lugna lilla fiskeläget Stari Baska. I Baska finns en lång strand som räknas som en av Kroatiens bästa.

Hitta dit: Ryan Air landar på Krk och det går en bro från fastlandet.

Bo: Många turister bor i Malinska och även Krk är en trevlig liten stad att bo i.

Här trivs: En lättillgänglig ö som passar för barnfamiljer.

 

Grönskande Korcula Foto: Shutterstock

5. KORCULA

 

En av Adriatiska havets mest skogsklädda öar är Korcula med vinodlingar och en doft av pinje i luften. Själva staden Korcula är en charmig, medeltida småstad som ligger på en udde där smala gränder mynnar ut vid San Marko Katedralen. Längst norrut, vid Vela Luka, är landskapet fjordliknande. Här kan man ta en taxibåt och hitta en alldeles egen liten badvik. Den legendariska upptäcktsresande Marco Polo sägs vara född på ön och han blev tillfångatagen strax utanför Korcula. Hans berömda bok om sina äventyr i fjärran länder är, efter Bibeln, en av världens mest översatta böcker. Boken öppnade upp européernas ögon för avlägsna länder och kulturer.

Hitta dit: Det går färjor från Split och Dubrovnik.

Bo: Korcula stad är en trevlig stad att bo i. Vela Luka i norr är ett annat alternativ.

Här trivs: Romantiska par samt kulturellt och historiskt intresserade.

 

Solta är lite av en doldis Foto: Helene Lundgren

6. SOLTA

 

En kort båtresa från Split ligger Solta som inte är lika känd som grannöarna. Den 20 km långa ön har över 20 bukter som är perfekta att utforska med skoter. Den äldsta byn Grohote är öns huvudort och här kan man äta bläckfisksallad och svart risotto på byns lokala restauranger. Från den högt belägna byn Gornja Selo får man en fin utsikt från byns gamla stenhus. Fiskebyn Stomoska är känd för sina traditionella träbåtar och längs bukten ligger många restauranger och kaféer. Maslinica är som vackrast i solnedgången och här kan man ta en bit mat och ett glas lokalt vin nere i marinan. På ön produceras det mörka rödvinet Dobicic och en berömd honung med rosmarin.

Hitta dit: Färja från Split tar 45 min.

Bo: I Maslinica ligger det exklusiva slottshotellet, Martinis Marchi från tidigt 1700 -talet.

Här trivs: Alla som söker en lättillgänglig och genuin ö.

 

Bilfria Brijuni Foto: Helene Lundgren

7. BRIJUNI

 

Det finns inga bilar på denna gröna ö utanför Istriens kust som är en nationalpark. På Brijuni hade det forna Jugoslaviens president Tito, sitt sommarresidens samt en egen safaripark med flera exotiska djur. Det finns ett museum på ön med gamla fotografier där han tog han emot politiker, kända skådespelare och artister från hela världen. Runt ön körs guidade turer med små tåg och eller gör en egen cykeltur genom ett parklandskap av gamla ekar. Det går även att ta en tur med Titos gamla Cadillac från 1953. De flesta kommer hit på en dagsutflykt och på kvällarna är det mycket fridfullt på ön.

Hitta dit: Båtar går från Fazana, 10 km nordväst om staden Pula i Istrien.

Bo: Neptun Istra är ett stort, modernt hotell på ön.

Här trivs: Historiskt intresserade och de som söker lugnet.

 

Vild natur på Cres Foto: Åke Thim, Scanpix

8. CRES

 

Naturen på Cres är vild med höga klippor, barrskog, olivlundar, stenmurar och får. En långsmal och fridfull ö som är lite mer okänd än sina grannar Högt uppe bland klipporna går en slingrig väg över hela ön, på väg mot Losinj. Staden Cres ligger vid en skyddad liten hamn där fiskebåtarna guppar på rad. I hamnen finns det gott om små lokala restauranger och caféer. På norra delen ligger naturreservatet Tramuntana, där gåsgamen trivs bland de höga klipporna. Den lilla byn Lubenice, högt ovanför havet är öns finaste med gamla stenhus och en vidunderlig utsikt över en vacker strand. Människor har bott här i 4000 år och ingen av de nio byborna är under 65 år.

Hitta dit: Det går färjor från Valbiska på ön Krk och från Istrien. www.jadrolinija.hr

Bo: Staden Cres är trivsam. Andra väljer att bo i byn Beli på den norra delen.

Här trivs: Naturintresserade som vill utforska ön till fots eller med cykel.

 

Losinj är känd för sin hälsosamma luft Foto: Helene Lundgren

9. LOSINJ

 

Losinj har varit en känd hälsoort i 120 år med ett perfekt Medelhavsklimat, 200 soldagar, pinjeskogar, klart vatten, vandringsleder och en hälsosam luft. Hit skickade Europas aristokrati sina barn för att få behandling mot sina luftrörsproblem. Ön har 1200 växter, varav 230 är medicinska och ätliga. Veli Losinj är en underbar liten by med fiskebåtar, små kaffebarer, gamla kaptensvillor och en rosa kyrka i den skyddade hamnen. Mali Losinj har en rik sjöfartshistoria och en större hamn med en fiskmarknad varje morgon.

Hitta dit: Från Cres går det en liten bro över till Mali Losinj. Det går även färjor från Zadar och Rijeka.

Bo: Flera hotell ligger i den lilla byn Veli Losinj och i Cikat finns det femstjärniga hotellet Bellevue.

Här trivs: Alla som är hälsointresserade.

 

Rab har en av kroatiens bästa sandstränder Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

10. RAB

 

På Rab finns av Kroatiens bästa sandstränder. En stor del av ön är naturreservat där man kan vandra och cykla, helt utan störande bilar. Den gamla staden Rab är vacker med en lugn stämning och tio kyrkor. På kvällen lyser gatlyktorna upp de smala gränderna med ett mjukt sken på de glänsande gatstenarna. I gränderna kan man hitta bra fisk och skaldjursrestauranger. Vill man öluffa vidare till andra öar går det färjor från Rab till Krk och Pag. I slutet av juli arrangeras här en medeltidsvecka.

Hitta dit: Det går färjor från Stinica och Rijeka på fastlandet samt från öarna Krk och Pag.

Bo: Många turister bor i Lopar som har en lång sandstrand. Andra väljer att bo i staden Rab.

Här trivs: Barnfamiljer som uppskattar sandstränder.

 

Naturen på Pag är säregen Foto: Helene Lundgren

11. PAG

 

Den karga och långsmala ön Pag ligger utanför Zadar och har broförbindelse med fastlandet. Naturen på Pag är säreget torr och liknar på sina håll ett månlandskap. Annars är ön känd för sina saltstänkta fårostar, 45 000 får, lammkött och vita spetsar. Den berömda lagrade osten, Pakse Sir görs av fårmjölk och har en karaktäristisk salt smak genom nordanvinden som kallas ”bura”. På sommaren kommer många ungdomar hit för att festa. Några diskotek och nattklubbar vid Zrce stranden, i närheten av Novalja har öppet 24 timmar om dygnet.

Hitta dit: Utanför Zadar går det en bro över till ön.

Bo: Staden Pag passar för barnfamiljer, längst ut vid Luna kan man hyra lägenheter och partysugna ungdomar trivs bättre i Novalja.

Här trivs: Det unga partyfolket som vill festa och dansa natten lång.

 

Murter är porten till Kornati nationalpark Foto: Helene Lundgren

12. MURTER

 

Murter är porten till Kornati nationalpark med sina drygt 150 öar. Härifrån går dagligen båtturer ut till Kornatiöarna eller så kan man hyra en egen båt. Alla öarna ägs av byborna som köpte dem på 1700 -talet när det blev ont om odlingsbar mark. Fortfarande har många bybor får och olivträd ute på öarna. På Murter finns 40 olika restauranger att välja på. I byarna Murter och Betina ligger många segelbåtar och lyxiga båtyachter. I september hålls en stor regatta här.

Hitta dit: Murter ligger 50 km från Zadar och har en liten bro över från fastlandet.

Bo: I Murters stora marina, Hramina Marina kan man hyra trevliga rum med utsikt över alla segelbåtarna i hamnen. På Kornatiöarna finns enklare hus att hyra.

Här trivs: Seglare och båtintresserade.

 

Mljet är Kroatiens första nationalpark Foto: Helene Lundgren

13. MLJET

 

Mljet är Kroatiens första nationalpark. En grön ö med en vegetation av pinjeträd och ekar. På den norra delen av ön finns Medelhavets största saltvattenssjöar med unika korallrev. På en ö mitt i sjön, ligger Benedictineklostret St Mary som munkar lät bygga 1187. Runt de lugna sjöarna går bilfria vägar som är perfekta för vandring och cykling. Vid Pôlace finns en portal från romartiden och vid kusten ligger enligt legenden, Odysses grotta. Saplunara har en lagun och en fin sandstrand där man kan hyra solstolar under skuggande palmbladparasoller.

Hitta dit: Passagerarbåt från Dubrovnik och en bilfärja från halvön Peljesac, en timmes bilfärd från Dubrovnik.

Bo: Sobra är en trevlig liten by nära bilfärjan. Ett alternativ är Pomena som ligger i nationalparken.

Här trivs: Den som är naturintresserad och njuter av att vandra, cykla och paddla kajak.