Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Kroatien i sommar - 13 bästa öarna för din resa

Kroatien hamnar år efter år på tio i topp listan över våra populäraste sommarresmål.

Inte så konstigt, med sin vykortsvackra natur, goda mat, sina bra priser och sitt kristallklara hav. Hitta bästa ön för just din resa. Allt om Resor tipsar om 13 favoriter i det Adriatiska havet. Från glamourösa Hvar till grönskande Korcula och Brac som är känd för stranden Zlatni Rat.

Hvar lockar det glamorösa folket

Foto: Bigstock

1 av 13

1. HVAR

Kroatien har över tusen öar att välja på med lite olika karaktär, men en sak har de alla gemensamt. Det är rasande vackert.

Egentligen spelar det inte så stor roll vilken ö man än väljer. Överallt kan man hitta öar med en dramatisk natur, grönklädda berg, mysiga medeltida byar, klippbad eller stenstränder och en doft av pinje i luften. Det är inte svårt att hitta en mysig liten hamn med fiskebåtar och bra restauranger där man kan äta färska skaldjur eller ta en drink i solnedgången. Allt omringat av ett turkosfärgat hav med klart vatten.

Några öar passar det flotta partyfolket, andra passar seglarna, romantiska par, barnfamiljer eller de naturintresserade. Med utgångspunkt från städerna Split, Dubrovnik, Zadar och Rijeka går det gott om färjor eller broar ut till de flesta av öarna.

1. Hvar

Hvar stad lockar det glamorösa folket och nöjeslivet i Hvar stad är berömt med en hög kändistäthet. På sommarkvällarna är det fullt ös på barerna nere i hamnen. Här ligger flotta segelyachter från hela Europa. Hvar är en av Kroatiens populäraste och mest solsäkra öar. Vattnet är kristallklart och bada gör man vid klippavsatser. Hela ön doftar lavendel och är som allra vackrast i början av juli när de lilafärgade lavendelblommorna står i blom längs sluttningarna. Lavendeln från Hvar håller hög kvalitet och används till parfymtillverkningen. Pakleniöarna utanför Hvar är ett populärt utflyktsmål för en dagstur.

Hitta dit: Charter med Ving, Fritidsresor, Kroatienspecialisten och Apollo. Från Split går det färjor.

Bo: Hvar stad har trevliga hotell och bra restauranger. I Jelsa på den norra delen är det lite lugnare.

Här trivs: Partyfolket, seglare, kändisar och romantiska par.

1 av 13