Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tommy Pedersen

Konsumentverket sågar resesajterna

Bristande information och olagliga kortavgifter.

Nu sågar Konsumentverket resesajterna.

Inte en enda av de sajter verket granskat klarar sig utan anmärkning, uppger Svenska Dagbladet.

Konsumentverket har granskat tio resesajter och inte en enda klarar sig utan anmärkning. Det handlar om bristande information och avtalsvillkor som kan göra att resan kan se billigare ut än den i själva verket är.

– Många resenärer har kommit till flygplatsen och upptäckt att de måste betala för att ta med sitt bagage, trots att de inte fått någon information om det, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket till Svenska Dagbladet.

Totalt har Konsumentverket fått in 51 anmälningar mot de tio granskade bolagen.

Ett bolag driver sju sajter

Flest anmälningar, 19 stycken, riktas mot Svenska Resegruppen AB som driver sju olika resesajter, Travelfinder, Travelpartner, Seat 24, Travelstart, Flygvaruhuset, Supersavertravel och Budjet.

Att alla dessa varumärken tillhör samma bolag är dock inte tydligt för konsumenten. Den som vill ut och resa kan tro att den jämför priser mellan olika aktörer när den själva verket bara undersöker ett enda bolags priser. Konsumentverket vill därför att bolaget ska förtydliga att det står bakom alla varumärkena.

Olaglig avgift

Tre av de granskade sajterna tar också ut en administrativ avgift på 99 kronor när man betalar med kort, något som är olagligt enligt lagen om betaltjänster.

Konsumentverket har nu skickat tillsynsbrev till sajterna och inväntar deras svar. Verket väntar också på utgången i ett rättsfall som man drivit till Högsta Domstolen. Fallet gäller en kund som krävts på betalning för flygbiljetter som hon inte kommer att få eftersom flygbolaget gått i konkurs. Fallet som kan bli vägledande handlar om vilket ansvar resebyråer har gentemot sina konsumenter.