Konsten att överleva en långflygning
Vare sig du ska shoppa en vecka i New York, softa 14 dagar i Thailand eller luffa runt i Australien, så måste du tillbringa väldigt lång tid på flyget.
Allt om Resor har tagit fram en snabbkurs i hur du bäst klarar en långresa i ekonomiklass.
Man behöver inte vara 190 centimeter lång, väga 120 kilo och ha anlag för klaustrofobi för att tycka att långflygningar är jobbiga. De flesta av oss blir stressade av att tillbringa ett halvt dygn i ett plåtrör tillsammans med hundratals andra passagerare och ett beränsat antal toaletter.
Ofta anländer man till sin destination med sömnbrist, vätskebrist, magen i olag, ledbruten och dessutom jetlaggad. Men det finns sätt att göra långflygningar behagligare. Det handlar om planering och rutin.
Här är 11 tips:
1. Välj plats
Många flygbolag och researrangörer låter dig välja sittplatser mot en extra avgift. Om du ska flyga långt kan det vara värt att spendera ett par hundralappar på placeringen. Boka plats efter vad som är viktigt för dig: benutrymme, ytterplats om du vet att du brukar gå på toaletten ofta, långt fram om du vill tillbringa så lite plats som möjligt på planet (men skippa de tre första raderna före business class eftersom det ofta är här småbarnsfamiljerna placeras). Undvik att vara för nära toaletterna om du vill ha lugn och ro.
LÄS OCKSÅ: Här är de värsta grannarna på flyget
2. Förbered din underhållning
Se till att all elektronisk utrustning du vill ha med på flygningen är fulladdad och fulltankad med tv-serier, favoritmusik och spel. Sitter du tolv timmar på ett plan så gäller det att ha olika typer av underhållning till hand. Tristessen är din värsta fiende. Satsa också på ett par bra ljudisolerade hörlurar. De som tillhandahålls av flygbolaget kan förstöra hela din resa.
3. Se till att klä dig bekvämt
Luftiga kläder är a och o för att resa bekvämt. Men satsa inte på kortbyxor, joggingbrallor eller ärmlösa linnen. Det finns faktiskt en reseetikett att iaktta. Ingen vill gnuggas mot dina nakna ben och axlar. Luftiga linnebyxor är lika svala och bekväma som kortbyxor. Skorna ska vara lätta att få av och på. Och satsa på ett par kompressionsstrumpor. Blodpropp i benen är inget du vill råka ut för på tiotusen meters höjd.
4. Tänk igenom ditt handbagage
Det gäller att inte ha något onödigt i handbagaget. Men du ska heller inte skippa väsentligheterna. Satsa på två väskor — en för det du kan behöva, och en liten tunn för det du absolut vet att du behöver.
I “kan behöva-kategorin” ingår enklare ombyte som en tunn men varm tröja om det blir kallt på planet, liten necessär så du kan fräscha upp dig mot resans slut och laddare till elektroniken.
Det du absolut vet att du kommer att behöva, förvarar du i en liten tunn axelremsväska: mobiltelefon, surfplatta, bok, vattenflaska, hörlurar, sovmask, våtservetter, plånbok, pass med mera. Väskan med det du kan behöva läggs i bagagehyllan, väskan med det du måste ha har du under sätet framför.
LÄS OCKSÅ: Så får du plats med allt du behöver – i handbagaget
5. Borda smart
När du checkar in ska du kunna slå ihop dina två handbagage. Den lilla väskan i den stora. Innan det är dags att borda, tar du ut din lilla nödvändighetsväska och stoppar ner dina ytterkläder i det andra handbagaget. Då är du väl förberedd för att inte stoppa upp bordningsprocessen när du kommit till din plats i planet. Snabbt upp med det stora handbagaget i bagagutrymmet och glid ner på din plats. Ha det lilla bagaget i knät till du är säker på att du inte behöver resa dig för att släppa in någon.
6. Gör det bekvämt för dig
Försök göra det mesta för att utnyttja det lilla utrymme som kommer att vara din värld under det närmaste halvdygnet. Stuva, stuva, stuva. Se till att få maximalt benutrymme (det är därför din nödvändighetsväska ska vara så liten som möjligt. Kolla med passageraren bakom hur långt bak det är okej att fälla sätet. Det hör till god ton.
7. Drick ordentligt
Luften i ett plan är torrare än du tror och uttorkning är en anledning till att du mår kasst när du kommit fram. Så drick ordentligt. Ta med en tom pet-flaska med skruvkork och be kabinpersonalen att fylla den med vatten när det är läge. Tro oss, de kommer att vara tacksamma över att inte behöva springa fram och tillbaka med plastglas till din plats, stup i kvarten.
8. Drick med måtta
Det kan vara frestande att ta några snabba whisky för att somna lättare, men alkohol sabbar faktiskt din sömn och gör den mindre effektiv. Så ta det lugnt med alkoholen.
9. Ät försiktigt
Magen jobbar bäst när du är i rörelse, så tolv timmars stillasittande gör inga underverk för matsmältningen direkt. Så undvik tung mat som pasta och gräddig desert. Det kan vara läge att förbeställa vegetarisk mat. Den kan få dig att må bättre vid flygningens slut.
10. Försök sova
En del av oss kan helt enkelt inte sova på plan. Andra somnar som björnar på vintern så fort planet lättar från marken. För att få en bra sömn så finns det hjälpmedel. Sovmask, uppblåsbar nackkudde och inte minst de där ljudisolerande hörlurarna vi pratade om. Och tänk på att även en kort tupplur ger dig ny energi.
LÄS OCKSÅ: Prylen som ska fixa sömnen på flyget
11. Efter landning
Om du inte har ett anslutande flyg att passa, så ta det lugnt vid avstigningen. Du lär ändå få vända vid bagagebandet. Så luta dig tillbaka och se ur de mer orutinerade slåss om att komma av planet. Du har ju rest bort för att koppla av, inte för att stressa.
LÄS OCKSÅ:
13 dyra misstag du gör när du bokar resan
10 saker som gör dig hatad på flygresan