ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kolla, snöoväder på svenska semesterön

Publicerad 18 mar 2017 19.37

Sverige eller Gran Canaria?

Frågan är inte nödvändigtvis lätt att besvara när man ser bilderna ovan.

Efter att ett kraftigt åskoväder dragit in över Kanarieöarna finns nämligen snö på bergsvägarna, skriver norska Canariajournalen.

En och annan semestrande svensk riskerar att känna sig som hemma efter åskovädret. Bergområdena på Gran Canaria har fått både snö och hagel. Flera vägar på ön är avstängda på grund av stormen. Dessutom har snö fallit i bergen på La Palma och Teneriffa.

Stormen Dana, som ovädret kallas, förväntas påverka Kanarieöarnas väder i fyra dagar. I dag utfärdade väderinstitutet AEMET en gul varning för åska och kraftiga regn, skriver Canariajournalen.

Samtidigt är det varmare vädret som vanligtvis förknippas med Kanarieöarna inte långt borta. Vid havsnivå är temperaturerna fortfarande relativt höga, med bland annat 21 grader i Puerto de Mogan på sydvästra Gran Canaria, som inte heller fick något regn förrän vid 14.30-tiden.

Regn har det dock blivit i Agüimes som fick 34 millimeter fram till klockan 13 och i Maspalomas som fick 14 millimeter.

Stora lokala skillnader

Vädret blir så olika eftersom det påverkas av lokala förhållanden som till exempel luftfuktighet, värme och vind, uppger Canariajournalen. Det innebär att vissa områden kan ha sol och värme samtidigt som regnet öser ner på annat håll och det snöar i bergen.

Snön är inte den första besvärligheten som riskerar att drabba semestrande svenskar på Gran Canaria den senaste tiden. I början av mars varnades för att ett stort antal maneter av typen portugisisk örlogsman påträffats på bland annat Playa del Inglés.

Manetens gift är starkt nog att döda mindre fiskar. Även om giftet inte dödar människor orsakar det stora smärtor och det har hänt att drabbade fått en chock av giftet som lett till paralysering och drunkning.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY