Sofiakatedralens många kupoler skymtar i bakgrunden.
Sofiakatedralens många kupoler skymtar i bakgrunden. Foto: Anders Thorsell

Kiev - här blir det fotbollsfest!

EM i fotboll 2012 spelas i Polen och Ukraina med Sverige som ett av de kvalificerade lagen.
Zlatan och de andra kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Ukrainas huvudstad Kiev. Vad finns det att göra förutom att gå på fotboll?

Vi har besökt en underskattad och sprudlande stad som bjuder på överraskningar runt varje hörn.


Kiev - trist? Glöm det! I överraskningarnas stad är det aldrig tråkigt. Kiev längtar efter att visa upp sin bästa sida under sommaren 2012. Den 11 juni smäller det när värd- och hemmanationen tar emot Sverige på Olympiastadion inför 70 000 åskådare.


Guideboksförlaget Lonely Planet placerade nyligen Ukraina på tredje plats på topplistan över de bästa länderna att resa till 2012. Efter en promenad längs pampiga huvudgatan Chresjtjaty är jag direkt beredd att hålla med. I centrum är det stadspuls, tryggt, rent och snyggt.


Parker och öl

Promenaden fortsätter genom ändlösa parker med uteserveringar. En välsmakande ukrainsk öl av märket Obolon kostar inte mer än motsvarande sex kronor. Varning dock för att utbudet av toaletter inte mot­svarar antalet serveringar.


Storslagna sovjetiska monument ser du med jämna mellanrum. Lummiga parker utmärker definitivt också staden, annars är kyrkorna bland Kievs största attraktioner. Du kan tillbringa en hel dag bara genom att besöka de mest kända kyrkorna, exempelvis Sankt Mikaels katedral, S:t Andreas kyrka och världsarven Sofiakatedralen och Kiev-Petjersk Lavra.


Överraskningarnas stad

Vi hamnar av en slump på en skolavslutning med diplomutdelning. Till tonerna av en arméorkester bryter ett champagnekrig ut. Studenterna blir allt mer nyfikna och pratglada när vi stannar till för att fotografera spektaklet.


Vi hänger på för en snabbkryssning på floden Dnepr. Alkoholen flödar och det blir dans på däck. Sedan överraskas vi av ett kraftigt oväder. Lätt tilltufsade återvänder vi till hamnterminalen en mycket blöt timme senare.


Sista dagen ramlar vi in på en världsmusikfestival. Ständigt dessa överraskningar!


Våra fyra dagar i Kiev försvinner snabbt men det gör inte reskassan. Dyrare kommer det att bli under EM - men räkna inte ut Kiev - överraskningarnas stad.

FAKTA

Dags att fixa biljetter till matcherna

FOTBOLLS-EM: EM pågår 12 juni-1 juli 2011. Sveriges matcher kommer att spelas på Kievs nyrenoverade Olympiastadion. Sverige möter i Kiev: Ukraina den 11 juni, England den 15 juni och Frankrike den 19 juni.

BILJETTER TILL SVERIGES MATCHER: Säljs genom fotbollförbundet med start den 12 december på www.svenskfotboll.se/landslag/biljett/em-2012-/

ARRANGÖRER FÖR PAKETRESOR: Fyra arrangörer har licens för att sälja biljetter till matcherna i sina paketresor: Björk & Boström (www.bjorko­bostrom.se), Steve Perryman (www.steveperryman.se), Ticket (www.ticket.se) och My Planet Sports (www.myplanet.se/myplanet).

SVERIGES MATCHER I FOTBOLLS-EM
Ukraina 11 juni
England 15 juni
Frankrike 19 juni

KIEV - EUROPAS SJUNDE STÖRSTA STAD


Landet: Ukraina har 46 miljoner invånare. Det är Europas näst största land, efter Ryssland. Landet är till arealen 34 procent större än Sverige.
Staden: Kiev har ungefär 2,5 miljoner invånare och är på sjunde plats bland Europas folkrikaste städer.
Resa hit: Ukrainska Aerosvit flyger direkt från Arlanda. Du kan också flyga via andra europeiska städer, till exempel Riga med Air Baltic. Räkna med att betala 1 500-2 100 kronor för en tur- och returbiljett.
Restid: Från två timmar. Du kan kombinera Kiev med en tripp till Jalta för bad i Svarta havet. Du kan flyga Kiev-Simferopol-Kiev med Wizz Air för cirka 1 000 kronor.
Transporter i Kiev: Boryspil International Airport ligger 3,5 mil utanför stadens centrum. En snabbtågslinje är under konstruktion och beräknas öppna under våren 2012. Tunnelbanan är snabb, effektiv och billig, kostar bara två kronor per resa oavsett sträcka.
Bästa restid: Slutet av april till slutet av september. Det kan bli väldigt varmt i juli och augusti.
Prisnivå: Billigt, billigt. I Big Mac index som brukar ses som en jämförelse mellan olika länders prisnivå, placerade sig Ukraina på andra plats 2010 med ett pris för burgaren på motsvarande 15 kronor.
Språk: Ukrainska är landets officiella språk men ryska är det språk som hörs mest på gatorna i Kiev. Engelska hjälpligt. Det skadar inte att ägna några dagar åt att lära sig det kyrilliska alfabetet så att du kan läsa skyltar och menyer.
Valuta: Hryvnja.
Boende: På Sovjetkolossen Hotell Ukraina mitt på Själv­ständighetstorget kostar ett ­dubbelrum ungefär 650 kronor. Om du bor här har du ett inkasts avstånd till de flesta sevärdheter som Kiev erbjuder.
Visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande