Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Kenya

Älskar du safari ska du åka till Kenya. Zebror, giraffer, lejon, elefanter, lejon och leoparder är bara ett litet axplock av alla djur du kan få se på nära håll i någon av alla nationalparkerna runt om i landet.

Älskar du safari ska du åka till Kenya. Zebror, giraffer, lejon, elefanter, lejon och leoparder är bara ett litet axplock av alla djur du kan få se på nära håll i någon av alla nationalparkerna runt om i landet.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Traditionellt klädda masaikvinnor säljer smycken till turisterna i nationalparken Masai Mara.

Traditionellt klädda masaikvinnor säljer smycken till turisterna i nationalparken Masai Mara.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Längs kusten vid Mombasa finns fantastiska stränder.

Längs kusten vid Mombasa finns fantastiska stränder.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Kenya är drömlandet för alla som älskar safari. Masai Mara, Amboseli och Tsavo hör till de mest kända nationalparkerna. Efter några dagar med lejon, elefanter och gnuer avslutar de flesta sin semester vid Indiska Oceanen, i Diani eller någon av de andra stränderna längs kusten vid Mombasa.

Mellan juni och oktober utspelar sig ett av naturens mest fascinerande skådespel i Kenya. Då kommer miljontals gnuer på sin årliga vandring mellan Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania. Gnuerna rör sig dit gräset är frodigast och med dem kommer lejon och andra rovdjur, de följer också födan. Mest spektakulärt blir det vid Marafloden där krokodilerna väntar på gnuerna som måste ta sig över. Det är där många filmer vi sett på gnumigrationen är filmade.

Nationalparker att besöka

I Masai Mara ser man ”the big five”, de fem stora djuren som alla vill fånga på bild: lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel. De andra nationalparkerna är mer specialiserade. Till Tsavo East och West och Amboseli reser man främst för att se elefanter. I Lake Nakuru har man chans på noshörningar och leoparder. På Mount Kenya är det en topptur som gäller.

Kenyas fantastiska stränder

Kenyas kust har långa vita stränder. Stränderna i Malindi norr om och Diani söder om Mombasa är en vanlig avslutning på semestern efter safarin. Ön Lamu har också fantastiska stränder, men dit avråder UD från resor. Med undantag av huvudvägen mellan Mombasa och huvudstaden Nairobi kan vägarna i Kenya vara i dåligt skick. Hyr helst bil med förare. Smidigast men dyrast är att flyga från nationalparkerna till kusten.

FAKTA: Kenya

Allmänna fakta: Före detta brittisk koloni som blev självständig 1963. Kenya är ett av världens fattigaste länder, men ändå östra Afrikas största ekonomi och med en ganska god tillväxt. På senare år har Kenya drabbats av flera uppmärksammade terrorattacker särskilt i de norra delarna.

Huvudstad: Nairobi.

Bästa tiden att resa: Juli–oktober om man vill se gnumigrationen. Undvik april–maj då det är regnperiod.

Restid: Från cirka 13 timmar med flygbyte.

Språk: Swahili och engelska är officiella språk, dessutom flera lokala språk.

Valuta: Kenyansk shilling.

Tidsskillnad: Två timmar före Sverige.

Visum: Man måste ansöka om elektroniskt visum före avresa.

Statsskick: Republik.

Klimat: Tropiskt klimat med temperaturer runt 30 grader året om. Regnperiod i april–maj. Även i november regnar det, särskilt i inlandet.

Landsnummer: +254.

Folkmängd: Cirka 45 miljoner.

Elektricitet adaptrar: Engelska eluttag med tre fyrkantiga pinnar.

Säkerhet: UD konstaterar att det råder ett högt terrorhot och hög kriminalitet i Kenya. Efter flera incidenter i området avråder UD från resor inom 15 mil från gränsen till Somalia inklusive ön Lamu och närliggande öar. Även i andra delar av landet uppmanar UD till försiktighet och att undvika folksamlingar. (2016)

Bra att veta: Prisnivån i lokala butiker och restauranger är mycket låg, men på safarilodger och andra ställen riktade mot turister kan det vara lika dyrt som i Sverige. 

Bästa tipsen för Kenya

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Kenya.