KEFALONIA. Här råder ett väldigt lugn. Grekland när det är som godast.
KEFALONIA. Här råder ett väldigt lugn. Grekland när det är som godast. Foto: Åsa Lundqvist

Kefalonia, det goda Grekland

På Kefalonia finns en av Greklands vackraste stränder: Myrtos beach och Bill Gates sommarby Fiskardo.
Men här finns också ett väldigt lugn och det är ett fortfarande ganska orört Grekland, när det är som godast.

Här finns det hur mycket som helst att se och göra. Som på alla platser i Grekland har det bott människor här i tusentals år, och de har lämnat spår efter sig.


Det finns krukskärvor, rester av gamla vapen, kloster och andra ruiner att besöka och beskåda. Och som på många platser i detta historiespäckade land så har även Kefalonia en väldigt känd son: Homeros. Fast det var ju Ithaka... eller?


Enligt den engelske amatörarkeologen Robert Bittlestone så var det från Kefalonia som Odysseus seglade mot Troja. Han har skrivit en bok för att bevisa sin teori.


Oavsett vilket, låter vi utflykterna och de arkeologiska fynden vänta, och slår oss ner på öns sydkust. I en liten by som heter Katelios. Fast jag vet knappt om det ens kan kallas för by. Det är mer en hop med hus som ligger i olika frukt- och olivlundar. Det finns en liten hamn och längst den gatan ligger några tavernor på rad.


Katelios påminner oss om vad Kefalonia faktiskt levde på innan denna ö, som så många andra, fick turismen som första näring. Här bodde fiskare och bönder. Trevligt nog så lämnade även de spår efter sig som fortfarande blommar och bär frukt.


Efter att filmen "Kapten Corellis mandolin" spelades in på ön har turisterna strömmat in, men till min lilla by kommer det inga horder.


Ouzo och svart grekiskt kaffe

Mitt hotell har nio rum, huset gränsar till en olivlund och är dessutom omgivet av bananträd, valnötsträd, citron- och apelsinträd.


De övriga hotellen i byn är också sympatiskt små, det finns inga höghus eller stora anläggningar. Men det finns självklart sådana som har fler rum än nio. Det som ligger på andra sidan gatan från mitt till exempel.


Jag gör en runda i byn, det går ganska fort, men här finns allt jag behöver för en skön semestervecka, två små mataffärer, ett bageri och en handfull tavernor vid havet och stränder.


Den närmaste stranden är liten och lugn, med bara ett fåtal solstolar till uthyrning. Stranden avslutas med en klippa som skjuter ut i havet.


Där ser jag unga pojkar hoppa och dyka. En cirka 20 minuters promenad förbi klippan tar dig till ännu en strand, mycket längre och absolut vackrare än den första, som dock duger alldeles utmärkt om man inte är sugen på en liten vandring.


Jag börjar dagen med att sätta mig på den första tavernan vid stranden. Jag kommer samtidigt som ägaren. Dricker lite vatten, surfar på min dator, på just denna taverna finns wi-fi.


Dagens första gäster kommer strax efter mig. Det är ett stort sällskap greker som nästan fyller tavernan. Det är lunchdags. Klockan närmar sig tolv, jag som turist packar ihop mig och går till stranden.


Grekerna tycker vi är galna som är i solen dessa dagens varmaste timmar.


När även jag några timmar senare vill söka skuggan från tavernan är det stora grekiska sällskapet fortfarande kvar. Jag ser resterna av deras ännu större lunch på borden.


Stämningen är på topp, måltiden avslutas som sig bör med en ouzo och lite svart grekiskt kaffe. Precis så här är mina första minnen från grekiska badorter. Jag blir lycklig och ännu varmare i hela kroppen.

FAKTA

BÄSTA TIDEN: Maj-september. Juli och augusti är varmast.
RESA DIT: Charter med Apollo, Air Tours och Fritidsresor.
FLYGTID: Cirka tre timmar.
BRA ATT VETA: Kefalonia är den största ön i den Joniska ögruppen, som även består av Korfu, Paxi, Leukas, Ithaka Zakynthos. Ön har cirka 40 000 invånare. En jordbävning 1953 förstörde nästan all bebyggelse på ön.
NÅGRA SEMESTERBYAR:
Argostoli har varit öns huvudstad, här ligger flygplatsen.
Lassi är en av de största badorterna och ligger bara några kilometer från Argostoli.
Skala är öns andra lite större badort, med en lång strand och stort utbud av kaféer och restauranger.
Sami är staden där filmen "Kapten Corellis mandolin" spelades in.
Fiskardo är den enda by som inte förstördes i jordbävningen. I folkmun kallas denna by för Kefalonias Monte Carlo. Här semestrar kändisar som Bill Gates och Madonna år efter år.
PRISNIVÅ: Mycket billigare än Sverige. En öl kostar 2-3 euro, en mättande portion Souvlaki 8 euro.
TA SIG RUNT: Båt. Från Katelios går det en liten båt till Skala, turen tar 15 minuter. Det går två turer dit på förmiddagen och en tillbaka på eftermiddagen. Buss: Det går billiga bussar på ön, men väldigt sällan. Taxi: Fast pris. Från Katelios till Skala kostar det 15 euro, till Argostoli 45.
HYRA BIL: Kostar cirka 40 euro per dygn. Vägarna är smala och slingriga så man får räkna med att det tar tid.
VALUTA: Euro, det finns bankomater i de större byarna, många butiker och tavernor accepterar kort.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande