Mitt i vildmarken, 19 kilometer från närmaste väg ligger mysiga Kebnekaise fjällstation som drivs i Svenska Turistföreningens regi.
1 av 12: Mitt i vildmarken, 19 kilometer från närmaste väg ligger mysiga Kebnekaise fjällstation som drivs i Svenska Turistföreningens regi. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Tillsammans med Jessica Thorelius och Michaela Fröstad Askergren är målet att sälla sig till skaran som turar upp på Kebnekaise med skidor på.
2 av 12: Tillsammans med Jessica Thorelius och Michaela Fröstad Askergren är målet att sälla sig till skaran som turar upp på Kebnekaise med skidor på. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Michaela Fröstad Askergren bjuder på ett brett leende trots att vädret sätter käppar i hjulet.
3 av 12: Michaela Fröstad Askergren bjuder på ett brett leende trots att vädret sätter käppar i hjulet. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Det blåser i ordentligt när vi trampar upp genom Jökelbäcken. Allt om Resors reporter Jenny Holmqvist i motlut.
4 av 12: Det blåser i ordentligt när vi trampar upp genom Jökelbäcken. Allt om Resors reporter Jenny Holmqvist i motlut. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Blåsigt lunchstopp utan varken utsikt eller mys.
5 av 12: Blåsigt lunchstopp utan varken utsikt eller mys. Foto: Christian Johnson Lindblad/imorn.se
Efter sista klättringen är det stopp för alla. Första försöket att nå toppen måste avbrytas då det blåser för mycket.
6 av 12: Efter sista klättringen är det stopp för alla. Första försöket att nå toppen måste avbrytas då det blåser för mycket. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Christian Johnson Lindblad besöker Kebnekaise för första - men inte sista - gången.
7 av 12: Christian Johnson Lindblad besöker Kebnekaise för första - men inte sista - gången. Foto: Christian Johnson Lindblad/imorn.se
Belöningen utför fungerar som plåster på såren för besvikelsen uppför.
8 av 12: Belöningen utför fungerar som plåster på såren för besvikelsen uppför. Foto: Christian Johnson Lindblad/imorn.se
Fjällstationens förträffliga kök bjuder på fantastiska middagar.
9 av 12: Fjällstationens förträffliga kök bjuder på fantastiska middagar. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
I Tarfaladalen finns ett mäktigt isfall. Perfekt för isklättring.
10 av 12: I Tarfaladalen finns ett mäktigt isfall. Perfekt för isklättring. Foto: Christian Johnson Lindblad/imorn.se
Vädret är inte alltid surt. Och runt Kebnekaise med omnejd finns några av Sveriges finaste åk.
11 av 12: Vädret är inte alltid surt. Och runt Kebnekaise med omnejd finns några av Sveriges finaste åk. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se
Den mäktiga utsikten över Tuolpagorni från Kebnekaise fjällstation.
12 av 12: Den mäktiga utsikten över Tuolpagorni från Kebnekaise fjällstation. Foto: Anette Andersson/textochfoto.se

Kebnekaise - Sveriges högsta berg på skidor

Kebnekaise är en riktig sommarkändis.

Horder av turister lockas årligen att bestiga Sveriges högsta berg med snörade vandringskängor.

Men under vintern ser det helt annorlunda ut.

Att ta sig an Sydtoppen med skidorna på ska visa sig en riktig utmaning.

Mitt i vildmarken, 19 kilometer från närmaste väg, ligger Kebnekaise fjällstation som drivs i Svenska Turistföreningens (STF) regi. Men föreställningen om en enkel inkvartering kommer på skam när vi checkar in på den urmysiga fjällstationen. Som till denna säsong genomgått en omfattande renovering.

Sovsalar är förvisso sovsalar men charmen och fjällstationens utsökta kök överträffar alla förväntningar. Den ursprungliga byggnaden uppfördes redan 1907 och den gamla delen har renoverats varsamt för att inte förlora svunna tiders glöd.

– Fjällstationen ligger som en liten oas i den här storslagna naturen i Sveriges sista vildmark, säger Christian Jonsson Lindblad som besöker Kebnekaise för första gången och fortsätter.

– Det är så fantastiskt vackert att man nästan inte kan ta in det. Kebnekaise är definitivt en plats som alla ska ha besökt någon gång i livet.

Kebnekaise en sommarkändis

Kebnekaise bestigs årligen av omkring 7000 personer. De flesta snörar på sig vandringskängorna och letar sig västra leden upp till Sydtoppen under sommaren.

Men så finns den lilla procenten som i stället spänner pjäxorna med ambition att erövra Sveriges högsta berg med skidor under fötterna vintertid. Tillsammans med Jessica Thorelius och Michaela Fröstad Askergren är målet att sälla sig till skaran.

– Man har ju hört talas om Kebnekaise sen man var liten. Sveriges högsta berg. Lite som en saga, inte på riktigt. Väl där är berget så närvarande och myten blir sanning, säger Jessica.

Men nyckfullt väder sätter käppar i hjulet för vårt äventyr. Det blåser i ordentligt när vi girar in i Jökelbäcken längs Östra leden. Vi turar upp genom branta partier och bit för bit läggs fallhöjdsmeter på fallhöjdsmeter.

– Det är den absolut jobbigaste delen på toppturen, för där är det som brantast, förklarar Lisa Lindblom som är platschef på STF Fjällstation Kebnekaise och vår guide för dagen.

Något jag senare ska bli varse då uppgiften blir mig övermäktig och jag tvingas avbryta försöket tidigare än önskat. En fyra timmars promenad i tufft motlut och motvind fick bli mitt facit. Men jag blir belönad med ett härligt åk på omkring 800 fallhöjdsmeter så besvikelsen rinner av i takt med att den fina snön smeker belaget utför och förlåter mina trötta ben.

Stormen sätter stopp för toppförsöket

Mitt sällskap fortsätter ytterligare en bit över Björlings glaciär och tar sig an klättringen på Östra leden för att därefter avsluta längs ryggen upp mot Sydtoppen.

Men efter klättringen är det stopp - för alla. Det stormar alltför kraftigt för att det ska vara säkert att gå sista biten upp till toppen.

– När vi väl hade klättrat upp den sista branten och guiden sa att vi måste vända så sa jag spontant: "Nej, så farligt är det inte. Allt går! Det vet jag!" Sen stack jag upp huvudet ovanför kammen och höll på att ordagrant blåsa av, berättar Jessica Thorelius.

Men några hängande mungipor är det inte tal om.

– Visst var det en antiklimax. Men som tur är fick vi några sköna svängar på vägen ner. Och vi bestämde oss redan då att vi inte skulle åka härifrån innan vi nådde toppen på Kebnekaise, säger Michaela Fröstad Askergren.

En fantastisk middag på renfilé samt några uppsluppna samtal senare, stupar vi i säng ömma och möra innan klockan slagit 22.

Och redan dagen därpå tar Michaela och Jessica sig åter an ett toppförsök. Denna gång går det bättre om än sikten är obefintlig.

– Efter att ha gjort två försök så kändes det extra bra att klara av det rent fysiskt och psykiskt. När det sen kom till den stora belöningen med den omtalade vackra utsikten fick vi bita i det sura äpplet igen. Vi såg ingenting, skrattar Michaela.

– Väl på toppen tog vi ändå den där obligatoriska bilden och njöt av känslan: "Jag gjorde det!" Såklart konstigt att inte få njuta av utsikten. Men efteråt har jag förstått att det har sina fördelar. Toppen är tydligen så spetsig att man lätt får känslan av att man trillar ner, fortsätter Jessica.

Nordtoppen snart högre än Sydtoppen

Själv ägnade jag mig åt betydligt kyligare aktiviteter. I Tarfaladalen ett par kilometer från fjällstationen finns ett mäktigt isfall som utgör en strålande arena för isklättring. Jag jobbade upp värmen med en isyxa i varje näve och kraftiga stegjärn på pjäxorna.

Men det gäller att passa på om man vill äga Sveriges högsta punkt med skidor på. Glaciären som är Sydtoppen smälter och om inte redan i år så inom några år kommer Nordtoppen mest troligt gå om Sydtoppen som Sveriges högsta berg.

– Vi har inte gjort någon stor grej av det, säger Lisa Lindblom på STF.

– Vi tror att intresset för att gå upp på Sveriges högsta berg kommer att fortsätta att vara stort. Och det rimliga sättet att göra det på är att gå till Sydtoppen. Nordtoppen är betydligt mer utsatt, avslutar hon.

 

 

LÄS OCKSÅ: 12 favoriter i den svenska fjällvärlden

Kebnekaise

Resa dit: Flyg till Kiruna. Vidare med buss till Nikkaloukta. Därifrån går det dagliga skoterturer till Kebnekaise Fjällstation. Alternativet är att skida de dryga två milen eller flyga in med helikopter om plånboken tillåter.

Bästa tiden: Vintersäsong mellan 6 mars och 2 maj

Att göra: Gå på tur, isklättra, hyr snöskor, besök isgrottan Pallins Halvjökel.

Nytt för i år: Alla hus renoveras utom huvudbyggnaden.

Bra att veta: I snitt tar en tur upp till Sydtoppen runt 9-10 timmar vintertid. Inklusive stopp för lunch.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande