Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
GREKLAND. Många par väljer att viga sig och fira sin smekmånad på Santorini.
GREKLAND. Många par väljer att viga sig och fira sin smekmånad på Santorini.
GREKLAND. Många par väljer att viga sig och fira sin smekmånad på Santorini.
GREKLAND. Många par väljer att viga sig och fira sin smekmånad på Santorini.

Kärlekens ö - Santorini

Mysiga tavernor med hisnande utsikt, bedårande solnedgångar och Medelhavets sköna värme. 

Santorini är romantikens ö. 

- Landskapet och vyerna är otroligt vackra, säger Laura Hirvinen, 31, och Kristoffer Tärnmark, 30, från Köping.

FAKTA

Resa dit: Solresor, AirTours och Apollo har charterresor.
Flygtid: Cirka fyra timmar med direktflyg från Stockholm. Bästa tiden: Säsong från maj till september. Högsäsong från mitten av juni till mitten av augusti.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige.
Äta: Huvudrätter 70-300 kronor beroende på typ av restaurang. Öl 25-60 kronor på restuarang, enklare snabbmatsrätter, tex. gyros, från 20 kronor.
Bo: På Santorini finns mycket att välja på, även billigare hostels och bed and breakfast från några hundralappar per natt. Men det mesta är medelklasshotell och exklusivare hotell. Från 500 kronor och uppåt. Ta sig runt: En biljett med lokalbussen kostar 1,60 euro (drygt nio kronor) och tar dig till exempel från huvudstaden Fira till Oí, eller stränderna i Kamari eller Perissa. Bussarna går en gång i halvtimmen.
Valuta: Euro.

Bo:


Budget: Villa Toula, Fira.
Bed and breakfast i centrala huvudstaden nära busstationen, med gångavstånd till calderan. Pris från cirka 450 kronor per rum och natt.
• Mellan: Nissia Apartments, Kamari
Intill Kamaris svarta lavastrand. Hotell med pool och självhushåll. Pris från cirka 600 kronor under sommaren.
• Lyx: Dana villas, Firostefani
Otroligt vackert hotell på calderan, med utsikt över havet och vulkanön strax utanför kusten. Byggt i bergsväggen, med pool, jacuzzi och fin restaurang. Pris från cirka 1900 kronor per natt.

Att göra:


• Ta lokalbussen, eller en hyrbil, till Oía i god tid före solnedgången. Gå runt i gränderna och plocka ihop en god picknick i byns supermarkets. Leta sen på en egen liten plats någonstans i sluttningarna där ni myser medan solen går ner.
• En middag på finrestaurangen Koukoumavlos blir ett fint, romantiskt minne. Vita dukar, levande ljust, fantastisk service och prisbelönta kocken Nikos Pouliasis som tillagar de mest oväntade kombinationer, som en carpaccio med svart tryffelolja, bönor, jordgubbar, oliver och parmesanglass. Hur gott som helst!

Passa på:


På Santorini produceras mycket vin, men en väldigt liten del exporteras. Det mesta stannar på ön, eller säljs till turister. Framför allt produceras vitt vin och rosévin, och goda sorter hittar du från cirka 60 kronor och uppåt. Köp med hem och njut av Santorini även efter hemkomsten.

Lauras och Kristoffers tre bästa tips:


• ”Hyra bil. Starta i de södra delarna och avsluta i den charmiga byn Oía längst uppe i norr för att beskåda den berömda solnedgången.”
• ”Vi besökte vingården Santo Wines, den största producenten på Santorini. Det unika landskapet gör det speciellt och utmanande att odla druvorna, vilket ger deras vita viner en karakteristisk, krispig smak.”
• ”Ett besök i huvudstaden Fira rekommenderar vi starkt, för att uppleva de enorma vyerna med vita hus med blåa dörrar längs med trapporna på klippan.”

Det är omöjligt att låta bli att knockas av Santorinis skönhet, dag efter dag, under besöket på ön. Calderan med sina karakteristiska stupande bergväggar erbjuder en mäktig promenadväg mellan huvudstaden Fira och intilliggande Firostefani.

 Laura Hirvinen och Kristoffer Tärnmark besöker ön under en vecka, och har valt att bo i just Firostefani och göra utflykter på egen hand därifrån. De besöker både vulkan-ön strax utanför kusten, badar i dess varma källor och hyr bil och fyrhjuling för att uppleva så mycket som möjligt tillsammans.

 En favorit är Fira, med sina små slingrande gator, restauranger och butiker.

 - Det är speciellt med alla trappor, vyerna och de smala gränderna. Det är en unik by.

 Santorini är ett av Medelhavets populäraste resmål för par på smekmånad, och här hålls ofta enormt många bröllop varje år. Bara på exklusiva hotellet Dana Villas, mitt på calderan, gifter sig exempelvis runt 90 par årligen på den soliga takterassen.

 Här är det skönheten besökarna vill åt, istället för långa böljande sandstränder. Sådana finns nämligen inte på Santorini. Här är stränderna svarta, bestående av lavasand. Och även om det kan vara härligt att bryta av med några dagar på en solstol i ”strandbyarna” Kamari och Perissa så längtar man snabbt tillbaka till calderan.

Romantikens mecka

 Staden Oía är romantikens mecka på Santorini, med en mycket berömd solnedgång. Långt innan det är dags drar sig paren, hand i hand, mot någon uteservering för att skåla i champagne medan solen sjunker, eller kanske till den venetianska slottsruinen med vidunderlig utsikt över staden och havet.

 Laura och Kristoffer har tagit en hyrbil till Oía för kvällen, och njuter av en middag tillsammans på restaurang Strogili efter solnedgången. En härlig restaurang med takterass, och återigen fantastisk utsikt. Dessutom:

 - Bland det bästa vi har ätit på Santorini! konstaterar Laura och Kristoffer.

 Det finns överlag mycket god mat på ön. Några grekiska klassiker är förstås moussakan och den grekiska salladen med fetaost. Men testa förslagsvis även saganakin, som är en stekt ost, vinbladsdolmar, grillad halloumiost och lamm. 

 I Ammoudi, som är ett litet fiskeläger rakt nedanför Oías branta bergssluttningar i norr, ligger fiskerestaurangerna på rad. Lite trångt ibland, och väldigt mycket turister, men vällagad fisk och – som nästan överallt på Santorini - mysig och romantisk stämning.

Kristoffer Tärnmark, 30, och Laura Hirvinen, 31, njuter av Santorini.