EN ISKALL KYSS - i ordets rätta bemärkelse. Nygifta Kos och Chris Savage kysser varandra i koret i Jukkasjärvis iskyrka utanför Kiruna.
EN ISKALL KYSS - i ordets rätta bemärkelse. Nygifta Kos och Chris Savage kysser varandra i koret i Jukkasjärvis iskyrka utanför Kiruna. Foto: Roger Turesson

Kärleken blir aldrig hetare än i Ishotellets kyrka

JUKKASJÄRVI. Fem grader minus, sovsäcken på ett isblock. Bröllopsnatt för Chris Savage, 41, och Kos Evans, 47, från England. 

- Tur att passionen är het, säger bruden och drar skinnmössan över öronen medan brudgummen tar på ett extra par långkalsingar.

Knut-Göran Källberg

Jukkasjärvi ligger 20 mil norr om polcirkeln, i vintrigaste Lappland

 Den kyliga lilla orten vid Torne älv är superhet för förälskade som vill säga ja i en kyrka av is och snö.

 140 bröllop mellan juldagen och påskdagen. Jukkasjärvi har blivit Nordens Las Vegas.

 Kos och Chris, från Midhurst utanför London, förlovade sig vid Stora Barriärrevet i Australien – båda är hängivna dykentusiaster.

 – Där var det tropiskt så vi ville gifta oss någonstans där det är riktigt kallt, och jag hittade iskyrkan på internet, berättar Chris.

 

 Kylan biter i kinderna. Prästen Anna Kuoksu, 25, sjunger a cappella medan Kos och Chris vandrar in hand i hand på snögolvet i alldeles för tunna skor. Det finns en cd-spelare inskottad i väggen, om något brudpar absolut vill ha Mendelsohn. Men spelaren konstrar då det är för kallt. Prästen sjunger vackert; tonerna rullar mellan isvalven.

 Kos har bestämt sig för att inte gråta. Trots allt är Chris hennes vardag sen länge: de har varit förlovade i 15 år, har fyraåriga dottern Ocean tillsammans.

 Anna Kuoksu får ringarna av Chris, håller dem mot ljuset som tränger genom isaltaret och välsignar parets kärlek. Då kan Kos ändå inte hålla tårarna tillbaka.

 – Jag är så lycklig. Det var verkligen på tiden att Chris friade, sa hon efteråt.

 Nu sjunger prästen psalm 518: ”Ljus är din klädnad, Herre Gud, i norrskensprakt och stjärneskrud”.

 Paret tågar ut medan Anna Kuoksu sjunger. Nu heter Kos Savage och inte längre Evans.

 

Paret har lagt ut 60 000 kronor på att göra bröllopsresan till ett isande äventyr.

 – Vi stannade några dagar i Luleå. Åkte ut på Bottenhavet med isbrytare, badade i isvak i överlevnadsdräkter. Och vi fiskade. Chris borrade genom isen, den var hur tjock som helst. Jag fick en röding på pilken, en bjässe – 2,5 kilo.

 20 minuter. Ceremonin är över. Dags för Kristina Ekström, 45, utbildare, och Michael Landeskog, 51, maskinuthyrare, från Älvsjö. Andra äktenskapet för båda. De kom till Lappland med tåg, 17 timmar från Stockholm.

 – Vi hade tänkt smita undan och gifta oss i hemlighet, men så fick barnen reda på planerna och flög upp för att vara med.

 Kim Gidlund, 21, Fredrik, 20, och Elina, 17, Lindeskog sitter på renfällarna på isbänken intill altaret. Kristina och Michael har skidkläder för att inte frysa.

 – Vi har känt varandra fyra år, bott ihop i två. Jag är en friluftsmänniska, har åkt till fjällen nästan varje år sen jag var liten pojke. När jag friade och förslog Kristina att vi skulle gifta oss här så sa hon ja utan att tveka, säger 

 Michael.

 

Solen går sakta ner över fjälltopparna och Anna Kuoksu sjunger för eftermiddagens tredje brudpar: Anneli, 39, undersköterska, och Mårten Eriksson, 39, driftstekniker, som flugit hit från Kalmar. Med har de barnen Mikaela, 16, och Andreas, 13.

 – För 18 år sen träffades vi, och tyckte vi borde gifta oss innan vi fyller 40 senare i år. Vi ville ha ett annorlunda bröllop.

 ”Tager du Mårten Eriksson till din äkta make för att älska honom i nöd och lust?” frågar prästen.

 – Ja, gärna, svarar Anneli.

 

Anna Kuoksu har tjocka filtskor. När det är som kallast lägger hon in sulor som värms med batteri. Under prästskruden har hon rejäla underkläder av ull. Att vara vigselförrättare i iskyrkan är inget vanligt prästjobb. Inte får man vara allergisk mot renskinn. Det är en av Annas kolleger.

 120 av bröllopsparen har sagt ja inför Anna Kuoksu mellan juldagen och påskdagen.

 – Vigseln ska vara enkel och stämningsfull. Så vill både vi präster och brudparen ha det. Är det norrsken då de kommer ut är också det en häftig upplevelse, särskilt för de utländska bröllopsparen.

 – Vi har inga bröllop på helgerna. Det är klart att man skulle kunna utöka hur mycket som helst. Men då skulle det gå som på löpande band, och det blir opersonligt och inte bra alls, säger prästen.

 Annas pappa Jan-Erik Kuoksu är kyrkoherde och har varit med sen första iskyrkan byggdes för 16 år sen. Då vigde han elva par. Därefter har ryktet spritts och intresset för iskalla vigslar tagit rekordfart. Annas mamma Lisbet Salomonsson är med också – hon stänger isdörrarna klädda med renskinn och vaktar så att japaner, nya zeeländare och andra turister inte stör just då vigselceremonierna pågår.

 Ibland är det dop i iskyrkan. Då tar prästen med ljummet vatten i termos.

 

Hälften av alla brudpar är utländska, de allra flesta från Storbritannien. Härom veckan gifte sig en skotte i kilt, med bara ben som blev allt blåare.

 Cymon Shepherd, 36, ingenjör, och Karen Conyers, 39, sekreterare, kommer med släkt och vänner från Berkshire. 17 personer i bröllopsföljet.

 – Vi har varit ihop i snart tre år, och långt innan jag träffade Karen hade jag läst om Jukkasjärvi och tänkt att när jag hittar den rätta så ska jag gifta mig där, berättar Cymon.

 Paret bjuder på resa och uppehälle för de närmaste. 90 000 kronor totalt.

 – Dyrt, visst. Men ett bröllop hemma i England skulle kostat mer med middag och allt. Nu gör vi en enkel mottagning för arbetskompisar och grannar då vi kommer hem.

 Karens pappa Bill, 73, följer med mest för att han kände att han måste.

 – Alldeles för kallt här, är inte van vid sånt. Och i isbaren går det inte att få alen som jag är van vid från puben hemma, säger han.

 Cymon och Karen drar i väg ut på fjällvidderna med hundsläde. De planerar även en tripp till Kiruna, vill åka ner i gruvan flera hundra meter under jordytan.

 – Bröllopsresan går till Hawaii, i maj åker vi till värmen. Det är roligt att uppleva olika klimat, säger Karen.

 

Kos och Chris ger sig ut i renlandet. Ingen av dem har sett en ren tidigare, och samen Per Stefan Idivuoma visar med stort tålamod hur härken Busma ska få fart på ackjan, träsläden, och hur de klatschar på renryggen om han blir bångstyrig.

 – Härligt. Men ingen nöjestur precis. Det skumpar ordentligt och jag kommer nog att ha blåmärken på rumpan, säger Kos.

 Nils Torbjörn Nutti har byggt upp ett sameläger, sami siida, i vildmarken en bit från ishotellet. Större delen av renjorden har han uppe på fjället. Här finns några kåtor och ett hägn med 40–50 renar. Turisterna kan själva kasta lasso och fånga renen de ska åka efter. Och efteråt blir det renkött stekt över elden i kåtan. Och samiskt kaffe, Med salt för dem som önskar.

 – Många brudpar åker med renspann till kyrkan, säger Nutti.

 

Kos Savage har drömt om en bröllopsnatt som Chris äkta maka. Men kanske inte riktigt som den blev.

 – Burr, säger Kos då hon och maken bäddar med lakan ovanpå renfällarna på isblocket som är dubbelsängen.

 Chris lägger på sovsäcken, utprovad av militären för att klara subarktisk kyla. Mössa måste de ha på. Det är fem grader minus i bröllopssviten (som kostar omkring 5 000 kronor natten). Temperaturen är densamma även när kvicksilvret kryper neråt 30.

 På morgonen väcks paret med en mugg varm lingondricka. Och de får ett diplom som intyg på att de överlevt en natt i kylan.

 – Vi värmde varandra. Det var en underbar bröllopsnatt. Vi har något att berätta för vännerna hemma, skrattar Kos.

FAKTA

Ishotellet i Jukkasjärvi

  • Ishotellet, världens första, har 82 rum och upptar en yta på 5 000 kvadratmeter.

  • Rummen är enklare och billigare för turister som inte behöver en bröllopssäng.

  • Byggmaterialet är 1 000 ton is och 700 000 kubikmeter snö. Isen lånas från älven intill.

  • I april-maj smälter hotellet och kyrkan bort, i december byggs det upp igen.

  • I hotellet finns urmodellen för en bar helt gjord av is. Drinken serveras inne i ett glas av is. Jukkasjärvi har exporterat idén med isbar - och tagit världspatent – till Stockholm, Milano, London och Tokyo. Snart öppnas också isbarer i Köpenhamn och Shanghai.


Bröllop i iskyrkan

  • Väntetiden är mellan ett par månader och ett par år.

  • Kyrkan är öppen från juldagen till påsk.

  • Svenska par betalar 4 500 kronor för bröllopet. Utlänningar betalar 9 000 kronor, och då ingår pappersjobb och godkännande från skatteverket i Kiruna.

  • Bröllopsnatt i svit går på 4 000–5 000 kronor.