Vit sand och vajande palmer på Pigeon Point, Tobagos mest typiskt karibiska strand.
1 av 6: Vit sand och vajande palmer på Pigeon Point, Tobagos mest typiskt karibiska strand. Foto: Elisabet Axås
Slösande grönska i Tobago Forest Reserve. I djungeln som är naturreservat sedan 1776 har man chans att se kolibrier och många andra fåglar.
2 av 6: Slösande grönska i Tobago Forest Reserve. I djungeln som är naturreservat sedan 1776 har man chans att se kolibrier och många andra fåglar. Foto: Elisabet Axås
Hårresande frisyr i Pigeon Point.
3 av 6: Hårresande frisyr i Pigeon Point. Foto: Elisabet Axås
Vacker solnedgång vid Pigeon Point.
4 av 6: Vacker solnedgång vid Pigeon Point. Foto: Elisabet Axås
Nationaldrinken rum punch.
5 av 6: Nationaldrinken rum punch. Foto: Elisabet Axås
Englishman's Bay är en av de mest omtyckta strandvikarna.
6 av 6: Englishman's Bay är en av de mest omtyckta strandvikarna.

Karibiska stjärnskottet Tobago hetast i vinter

TOBAGO. Coola surfare, palmkantade stränder, en cricketälskande taxichaufför och ett svenskt kafé.

Det är något av vad Allt om Resors Elisabet Axås hittar på den lilla karibiska ön Tobago.

Det är jubel i radion när jag hoppar in i Orville McPhersons taxi vid Blue Haven Hotel strax utanför Tobagos största stad. När jag hör ordet "wicket" förstår jag att det handlar om Trinidad och Tobagos favoritsport cricket. Testmatch Västindien-Zimbabwe pågår och Västindien ligger bra till, förklarar Orville.

Han tar en smygväg norr om Scarborough för att slippa trafiken och byter kanal när det blir en paus i spelet. Vi är snart framme vid stranden Mount Irvine Bay på öns sydvästra sida.

Det är ganska tomt men surfbrädor lutade mot träden avslöjar att detta är surfarnas strand. Ute i vattnet ser jag dem ligga på brädorna i väntan på nästa våg. När den kommer är de snabbt på fötter och surfar in mot land.

Mount Irvine Bay är trevlig även för ickesurfare med sin servering och skuggande palmer. Men jag går upp på landsvägen, nickar mot en surfare som kommer cyklande med brädan i en praktisk ställning på sidan och promenerar mot Grafton Beach.

På landsvägen får jag sällskap av ett gäng ortsbor som varit nere och städat på Back Bay, en naturstrand mellan de två andra. De säger att det är en av öns finaste, men jag ska inte gå ner dit ensam:

- Det var ett rån där nere för några år sedan, så det är bättre att vara några stycken.

Back Bay får vara för den här gången. Jag går vidare mot Grafton Beach, 20 minuters promenad från Mount Irvine Bay. Det första jag ser är en väderbiten skylt som hälsar välkommen och berättar att här lägger havssköldpaddor sina ägg. SOS Tobago patrullerar stranden under kläckningsperioden för att skydda de små ungarna. SOS står för Save Our Sea Turtles. Det här är en av tre stränder på Tobago där den stora havslädersköldpaddan kommer upp och lägger ägg.

"Det är så fridfullt här"

Grafton Beach, som även kallas Stonehaven Bay, är kantad av palmer och sparsamt bebyggd. Jag går förbi Bare Foot Bar vars namn vittnar om vilken sorts strand jag befinner mig på. Strax hittar jag två norskor i sanden. Nina Killingland och Jane Braut berättar att deras män gett sig ut på djuphavsfiske i dag och själva har de tagit sig hit från grannstranden Courland Bay där de hyr ett semesterhus.

- Det är så fridfullt här, inte alls som Gran Canaria, jämför Jane.

De har hyrt bil och kört runt på öns norra, mindre bebodda sida.

- Det är vackert, men "skumle" vägar. Vi åkte till Argyle vattenfall men det var väl inte så imponerande för oss.

Ja, nog kan Norge bjuda på större fall, men det är knappast lika skönt att låta sig duschas av dem som här i den tropiska värmen.

Jag slår mig ner på Buccaneer Beach Bar och beställer juice av nypressade apelsiner. Dags att ringa Orville för att fortsätta öturen. Att hitta taxi på Tobago är oväntat svårt så när man fått tag på en chaufför släpper man honom inte i första taget.

Han är strax på plats och köper ett lunchpaket innan vi åker. Sedan blir det ett kort stopp på Grafton Beach Resort där paketet överlämnas till en kvinnlig vän.

- Jag brukar passa på att köpa mat på Buccaneer. Hon hinner inte gå ner och handla själv, förklarar Orville och vrider upp radioljudet.

Cricketmatchen pågår men strax blir det tepaus. Under tiden lyssnar vi på reggae och gospel. Orville är säker på att Västindien kommer att vinna.

Det är dags för lunch så jag ber Orville köra till Backstreet Café i Tobagos största turistort Crown Point. Kaféet ligger i en gul byggnad med blå snickerier, passande nog eftersom ägarinnan är svenska. Jannicke Dillon har drivit Backyard Café sedan 1995. Jag beställer en baguette med kyckling och fräsch sallad. Jannicke gläder sig åt att Apollo börjar med charter hit i vinter.

- Alla pratar om att skandinaverna kommer tillbaka.

Jannicke har bott här sedan 1975. Hon var här med sina föräldrar, radio- och tv-kända Pekka och Bibi Langer, redan när hon var liten. Så småningom träffade hon sin man Stanley och flyttade hit för gott.

- Förr började säsongen i oktober när Globetrotter kom. På 90-talet var Fritidsresor här. Skandinaverna är viktiga för vår business.

Tobago är, trots sina stränder och prunkande grönska, inte någon av Karibiens mest turisttäta öar. Det går inga direktflyg hit från USA och från Europa bara från Storbritannien och Tyskland, så svenskarna kommer att göra skillnad.

Pigeon Point är finaste stranden

Jag är på Tobago när säsongen går mot sitt slut, men jag har svårt att tro att det blir särskilt trångt i Crown Point ens under högsäsong. Det är långt mellan butikerna men det finns ett antal restauranger och barer. Hotellen ligger längs vattnet.

Finaste stranden i området är Pigeon Point, runt vilken man anordnat en parkanläggning. Det kostar en tjuga i entré, men det är ändå ganska många lokalboende på plats när jag besöker stranden en fredagseftermiddag. Bara här ser jag korallvit sand, på andra stränder är den mörkare.

Pigeon Points andra strand, Store Bay, är liten, välordnad och inklämd mellan hotell. Här hittar jag bodar med souvenirer och T-tröjor. Det är snäckor, steelpans i miniformat och porslins­prylar. Ärligt talat mest skräp så jag tar en sväng till med Orville, nu till en hantverksbutik jag fått tips om.

Cricketmatchen pågår fortfarande, Västindien leder. Cricket är viktigt på Tobago, så viktigt att jag häromdagen fick veta av turistagenten Randall att det egentligen bara är länderna som är med i West Indies Cricket Team som ingår i Västindien. Om han får bestämma alltså. Aruba, Dominikanska republiken och Kuba - inte Västindien!

Vi är snart framme vid den lilla kombinerade butiken och serveringen Shore Things i Lambeau på väg tillbaka till Scarborough. Giselle Beaubrun visar runt bland tavlor, smycken, lampor och tygdockor. Hon köper sina varor direkt från hantverkare och konstnärer på Tobago, Trinidad och i Guyana.

- Jag försöker hitta sånt som ingen annan säljer här. Men det har blivit svårare, konkurrensen är stor från billiga grejer från Kina. Många hantverkare har lagt ner verksamheten, suckar hon samtidigt som hon häller upp juice i ett stort glas.

Vi sitter med utsikt mot havet. En kolibri hovrar vid en bougainvilleas violetta blommor ett par meter bort. Några småfåglar kivas vid bamburöret som utgör fågelbord vid väggen. Shore Things är en liten oas, men hur hittar folk hit, det finns ju ingen strand i närheten?

- De hittar oss. Folk vill bort från Crown Point efter ett tag. Här kan de slappna av. Det svajiga mobilnätet hjälper till...

Själv tycker jag att Tobago är avslappnat mest överallt. Vad ska man annars säga om en ö där "liming" verkar vara den huvudsakliga fritidssysslan? Liming betyder ungefär detsamma som att "hänga". Snacka lite, äta något, dricka något, ha det bra i all stillsamhet. Kanske prata lite cricket.

Matchen slutade förresten med att Västindien vann över Zimbabwe efter tre dagar med nio wickets (fråga mig inte vad det betyder).

Resfakta Tobago

Resa dit: Reguljärflyg med minst en mellanlandning från cirka 8 000 kronor. Apollo startar charterresor från Stockholm och Köpenhamn i december 2013, en resa från Göteborg i januari 2014. Två veckor från cirka 14 000 kronor.

Bästa tiden: Januari-april har mycket sol, lite regn, runt 30 grader i luften och 27 i vattnet.

Restid: Minst 18 timmar med mellanlandningar, tolv med direktflyg.

Tidsskillnad: Fem timmar efter Sverige (sex timmar under sommartid).

Språk: Engelska.

Valuta: Trinidad och Tobago-dollar (TTD). 1 TTD = cirka 1:10 kronor (juli 2013).

Prisnivå: Lite lägre än i Sverige. Räkna med 60-100 kronor för en lunchrätt, 300 och uppåt för en tvårättersmiddag med vin på lite finare ställe, öl 12-20 kronor.

Vaccinering: Endast grundskydd.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare som stannar max tre månader.

Bra att veta: Tobago är en del av Trinidad och Tobago där Trinidad är den betydligt större ön. Landet har cirka 1,3 miljoner invånare varav endast cirka 50 000 bor på Tobago. Olja och gas är landets största inkomstkällor.

Läs mer: www.mytobago.info

Bo bra

1. Blue Haven Hotel

Österrikaren Karl Pilstl har förvandlat denna 50-talshangout för skådisar och kungligheter till en hemma-hos-upplevelse hos honom själv. Karl bor på området och tassar runt fixande än det ena än det andra.

Adress: Bacolet Bay, Scarborough

www.bluehavenhotel.com

Pris: Dubbelrum 1 300-2 500 kronor beroende på säsong och storlek.

 

2. Blue Waters Inn

Nära de fiskrika reven och fågelön Little Tobago utanför Speyside är detta hotell på egen strand längst uppe i nordost rätt ställe för dykare, fågelskådare och andra naturälskare.

Pris: Dubbelrum cirka 1 000-2 350 kronor beroende på storlek och säsong.

Adress: Batteaux Bay, Speyside, www.bluewatersinn.com

Äta gott

3. Backyard Café

Jannicke Dillons kafé serverar luncher, kaffe och kakor på dagen och middag på kvällen. Lunch kostar under hundralappen, middag lite mer.

Adress: Milford Road, Crown Point

 

4. Seahorse Inn

Finrestaurang vid Grafton Beach. Maten är modern, elegant, välsmakande och förhållandevis dyr. Härlig miljö i trädgården. Huvudrätter 160-325 kronor.

Adress: Grafton Beach Road, Grafton Beach

www.seahorseinntobago.com

Stränder

5. Englishman's Bay

Tobago har en räcka mer eller mindre oexploaterade strandvikar längs norra kusten. En av de mest omtalade är vackra Englishman's Bay. Bloody Bay och Cotton Bay är andra exempel. Rån har förekommit på vissa ensliga stränder så åk inte dit ensam.

Uppleva mer

6. Tobago Forest Reserve

Över 200 fågelarter lever i Tobagos djungel som här skyddas i en nationalpark som grundades redan 1776. Vi ser kolibri, svartvråk och en otymplig chacalaca på vår promenad.

 

7. Djuphavsfiske

Jannicke Dillons svensktalande son Santos och hans pappa Stanley anordnar fisketurer ombord på 48 fot långa "Super Cool Too". En halvdagstur för upp till åtta personer kostar drygt 3 000 kronor. www.fishingtobago.com

Shoppa smart

8. Shore Things

Denna butik och kafé är ett av få ställen på Tobago där man hittar genuint hantverk.

Adress: 25 Old Milford Road, Lambeau

Festa loss

9. Sunday School

Tobago är ingen partydestination, men varje söndagskväll släpper "söndagsskolan" loss i Buccoo. Nygrillad mat serveras från gatustånd, steelband spelar och både turister och lokalbefolkning dansar under bar himmel. När bandet slutar spela tar diskot vid.

Adress: Buccoo

Ta dig runt

Det är svårt att hitta taxi. Be hotellet beställa bil och be om chaufförens kort så du kan anlita honom igen. Taxi mellan två orter på södra delen av ön kostar i allmänhet knappt 100 kronor, 50 procent mer efter klockan 22. Kollektivtaxi kostar sju kronor Scarborough-Pigeon Point. Det går även bussar över hela ön.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!