Barbados är en bedårande, behaglig och behändig paradisö i Karibien.
1 av 7: Barbados är en bedårande, behaglig och behändig paradisö i Karibien. Foto: Binge Eliasson
Barbados har flest soltimmar av alla karabiska öar.
2 av 7: Barbados har flest soltimmar av alla karabiska öar. Foto: Binge Eliasson
På Lancaster Great House kan man äta söndagsbrunch med det vackra folket.
3 av 7: På Lancaster Great House kan man äta söndagsbrunch med det vackra folket. Foto: Binge Eliasson
Bottom Bay – en av alla paradisstränder på ön.
4 av 7: Bottom Bay – en av alla paradisstränder på ön. Foto: Binge Eliasson
En typisk Rom shop på Barbados.
5 av 7: En typisk Rom shop på Barbados. Foto: Binge Eliasson
Karaoke på Golden Sands Rum and Souse Lime.
6 av 7: Karaoke på Golden Sands Rum and Souse Lime. Foto: Binge Eliasson
Waves Hotel har en egen privatstrand.
7 av 7: Waves Hotel har en egen privatstrand. Foto: Binge Eliasson

Karibiska kontraster på paradisön Barbados

BARBADOS. Behaglig, bedårande och inte minst behändig i sin storlek. Barbados är lätt att utforska vilket ger en vistelse som omfattar allt från karibiska paradisstränder till underbara naturupplevelser.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Trots att vi är ute i god tid är det knappt några platser kvar på parkeringen utanför Golden Sands Rum and Souse Lime, men så är också restaurangens lördagslunch med karaoke en väl inarbetad tradition med stamgäster från hela ön. Det är här man äter öns bästa souse, en klassisk bajansk maträtt lagad på kokt gris som serveras med pudding, bönor och sötpotatis. Allt sköljs ner med den inhemska romen Mont Gay och Bitter lemon soda.

Vår värdinna Titti Kerr Axelsson, tillika Sveriges honorärkonsul, lotsar oss vant in i restaurangen och till bordet hon har bokat i förväg – ett måste om man inte vill stå och köa i timmar. Gästerna är en brokig blandning öbor, somliga stylade i finaste lördagsklädseln – andra mer fritidsklädda. Vi behöver inte vänta länge innan karaoken sätter i gång och en man i beige keps, randig pikétröja och grå byxor går upp och börjar sjunga Elvis Presleys "Are you lonesome tonight, do you miss me tonight? Are you sorry we drifted apart…" En parant kvinna i leopardmönstrat tar sedan över låtvalet och introt till The Shirelles "Will you still love me tomorrow" strömmar ut ur högtalarna under tiden hon sjunger och gungar i takt framför textmonitorn.

St Lawrence Gap

Trots att det bara är drygt 45 minuters bilresa från vårt charmiga lyxhotell på Barbados nordvästkust till den här lokala attraktionen i St Lawrence Gap på öns sydkust är det en resa mellan två helt olika världar. Men det är ändå världar som lever i ett slags ömsesidig synergi. Att det är så beror på att Barbados saknar stora hotellbyar med internationella All inclusive-anläggningar vilket gör att pengarna som spenderas på restauranger, barer, butiker, hotell och transporter stannar kvar på ön, till skillnad mot öar där all-inclusive anläggningarnas intäkter går in i internationella hotellkedjors balansräkningar utan att komma lokalbefolkningen till godo.

Det här ömsesidiga beroendet gör att det på Barbados vilar en vänlighet i mötet mellan människor där vare sig status, åldrar, kön, hudfärg eller nationalitet spelar någon roll. Ett faktum som också gör att man känner sig trygg och välkommen. Trots att turismen är en stor intäktskälla och tillväxtmotor känns Barbados mycket mer genuint karibisk än andra karibiska öar vi har besökt. Men så har också Barbados varit en självständig demokrati sedan hon kopplades bort från det brittiska samväldet och blev en egen nation 1966 – men hon har fortfarande den brittiska monarken som statsöverhuvud. Lord Nelson statyn i huvudstaden Bridgetown och ortsnamn som Brighton, Hastings och Trafalgar Square förklarar varför den här före detta brittiska koloni kallas för Lilla England. Arvet märks också i det engelska språket, sporterna hästpolo och cricket och i den officiella disciplinen som gjort Barbados till en nation med en stolt och lång tradition av stabil demokrati. Irritationsmoment som trassliga elnät och vattenbrist existerar inte, men så är hon är ett av de mest välutvecklade länderna i Karibien med förhållandevis hög utbildningsnivå och levnadsstandard.

 

Barbados kallas även för Lilla England. Foto: Binge Eliasson

Alexandra Charles och Barbados

Men Barbados med sin blågula flagga har också ett ”svenskt” förflutet då den nyetablerade demokratins politiker under ledning av dåvarande premiärministern Errol Barrow i början av 70-talet reste till Stockholm för studera svensk välfärdspolitik. Som en kuriös effekt, efter ett besök på trendiga nattklubben Alexandras, fick före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles en inbjudan till att öppna upp en nattklubbsfilial på Barbados som på den tiden var ett naturligt semestermål för den amerikanska och brittiska artisteliten. Nattklubben Alexandra, som på ön etablerade sig i en patinerad kolonialvilla, blev snabbt blev lika känd som hemma i Sverige. Alexandra Charles kopplingar till Barbados innebar också att hennes tre systrar fick en relation till ön där de slog sig ner och öppnade hotell och resebyrån West Indian International Tours. I dag är hennes yngsta syster, Titti Kerr Axelsson, Sveriges Honorärkonsul på ön. Det hon inte vet om Barbados är knappt värt att veta, det framgår med all tydlighet under tiden vi njuter av vår lördagslunch med karaoke-underhållning.

På Alexandras sågs internationella stjärnor som Tom Jones, Elton John, Mick Jagger och Prinsessan Margret och Lord Snowdon. Där sågs också den lokala kändisen John Chandler som nyligen kom ut med boken Hotel Barbados – My Life Of Discretion At The Ocean View där han avslöjar det mesta om öns societet och semestrande kändisar. Idag driver han den vackra plantagen Lancaster Great House där han och hustrun Rain arrangerar välgörenhets-tillställningar och söndagsbruncher med uppklädda öbor och kändisgäster i ett slags svunnen brittisk plantage-anda.

 

Vacker husfasad i Hole Town. Foto: Binge Eliasson

Rihanna äger hus

Barbados är en kontrastrik liten nation som är ett av världens mest tätbefolkade länder. På en yta som är knappt större än svenska Orust, drygt tre mil lång och två mil bred, bor 280 000 invånare. Öns litenhet är också hennes storhet eftersom hon är så lätt att utforska, fast det innebär inte att man upptäcker ön på en dag. En resa från syd till nord på öns huvudväg tar visserligen bara cirka 45 minuter, men ger man sig in småvägarna kan resan ta flera timmar eftersom vägskyltar saknas. Som tur är skiner solen i princip alltid från en klarblå himmel vilket gör att man kan använda den som en väderstreckskompass. Solen och värmen, Barbados har flest soltimmar av alla karibiska öar, gör att ö-livet och tempot går långsamt, det går inte att stressa och vara europeiskt effektiv i en karibisk hetta. Lär man sig acceptera det går allt så mycket lättare, då boostas kroppen och själen med en hälsosamt lugn.

Medan östkustens atlantkust bjuder på tropiska skogar, sockerrörsfält och små byar med engelska landsortskyrkor bjuder sydkusten på villaområden, nöjeskvarter och shoppingcenter. Där ligger också klassiska charterhotell och kilometerlånga stränder varav några anses vara de bästa i världen. Längs med öns västra kust, som också kallas för Guldkusten, är landskapet plattare med prunkande trädgårdar, lyxiga hotell och paradisstränder. Där finns också gott om påkostade egendomar som ägs av internationella celebriteter som Tetra Pak-miljardären Hans Christian Rausing, brittiska tv-personligheten Simon Cowell och Barbadosfödda Rihanna för att bara nämna några.

Prisvärda alternativ

Det råder ingen tvekan om att man på Barbados kan njuta av glamourös lyx och priser som gräver djupa hål i plånboken. Då kan det vara bra att veta att det aldrig är långt till prisvärda budgetalternativ. Kommer man hit med en begränsad semesterkassa gör man som lokalbefolkningen och styr stegen mot någon av öns alla Rom shops när magen börjar kurra. Rom shops känns igen på att de oftast ligger nära en kyrka, att de är röd- och vitmålade och sponsrade av den lokala ölen Banks som textats på fasaden. Rom Shops serverar dagens rätt, vällagad bajansk husmanskost, och öl för en bråkdel av öns normala krogpriser. På en strandkrog kostar en öl sju Barbadosdollar men går du tvärs över gatan till en Rom shop får du fyra öl för 10 Barbadosdollar.

Andra exempel på prisvärda alternativ är lokala attraktioner som den på Golden Sands Rum and Souse Lime – där vår lördagslunch med dryck och karaoke-underhållning bara kostade drygt 120 kronor per person – och inte minst fiskmarknaden i samhället Oistin på öns sydkust. Den är definitivt ett av öns måsten där man äter fantastiskt goda och fräscha fisk- och skaldjursrätter som grillas intill långbord under tälttak. Det är svårt att urskilja de olika krogarna, inkastarna är många men om du har tid letar du dig fram till Pat’s Place som serverar grillad tonfisk som ger mathallucinationer långt efter att du kommit hem.

 

Pat's Place serverar fantastisk grillad tonfisk på fiskmarknaden i Oistin. Foto: Binge Eliasson

 

GUIDE MED 17 MÅSTEN PÅ BARBADOS: 

BO BRA

1. Butterfly Beach

Populärt prisvärt hotell med trädgård och poolområde direkt på stranden strax norr om Oistins. Somliga rum har balkong och kokvrå.

Pris: Dubbelrum från 860 kronor natten.

Adress: Christ Church, Oistins

www.butterflybeach.com

2. Waves hotel

Fräscht prisvärt all-inclusive-hotell där även all dryck liksom spabehandlingar ingår. Bra beläget med egen strand och fria vattenaktiviteter strax norr om Bridgetown.

Pris: Dubbelrum, all inclusive, från 1 900 kronor.

Adress: Prospect Bay, St James

www.wavesbarbados.com

3. Cobblers Cove

Charmigt och lyxigt familjehotell som också är en av öns bättre krogar, men så ingår hotellet också i kedjan Relais & Château som fokuserar på bra mat och en personlig atmosfär.

Pris: Dubbelrum från 3 900 kr natten med frukost.

Adress: Speightstown

www.cobblerscove.com

4. Coral Reef Club

En brittisk familj, som kom till ön på 1950-talet, driver hotellet med många stamgäster, även internationella kändisar. Fridfullt läge med privat strand i utkanten av Holetown.

Pris: Dubbelrum från 4 300 kr natten med frukost.

Adress: Holetown

www.coralreefbarbados.com

5. Hyr eget

Att hyra privat är ett ekonomiskt alternativ om man är många som reser tillsammans. Ön har gott om privatvillor, både utmed stränderna och bortom allfarvägarna, i olika prisklasser – somliga håller även med butler och personal. Priserna varierar från några hundralappar till flera tusen beroende på standard. Sök på hus- och lägenhetsuthyrningssajter.

 

ÄTA GOTT

Tänk på att hotellrestauranger kräver vårdad klädsel vilket innebär att män bör bära långbyxor, skjorta och stängda skor. 

6. Lobster alive

Hippiechic jazzklubb och en av öns bästa krogar och strandbarer direkt på paradisstranden Browns beach söder om Bridgetown.

Ägaren och piloten Art Taylor, flyger in hummer från Bequia till krogens hummerbassäng där man själv väljer vilken hummer som ska tillagas.

Adress: Wesley House, Bay Street

Bridgetown

www.lobsteralive.net

7. Chris Place

Populär romshopen söder om Speightstown där man för en prisvärd summa äter vällagad husmanskost och dricker rompunch som tillreds på ett hemligt familjerecept.

Adress: Rock Dundo, St James Parish

8. Golden Sands Rum and Souse Lime

Klassisk attraktion som är känd för sitt sätt att tillreda souse, men också för sin karaoke vilket får öbor att vallfärda hit för en lördagslunch. Menyn omfattar också omsorgsfullt tillredda revbensspjäll eller grillad kyckling som sköljs ner med en rompunsch och öl eller läsk. Kom hit i tid, gärna strax före ett om du vill ha ett bord.

Adress: Maxwell Main Road

Chris Church

goldensandshotel.com

9. Oistins Fish Fry

Fiskmarknaden är ett av öns måsten, men undvik fredagskvällar då trängseln är stor bland de enkla matstånden som serverar välsmakande fisk- och skaldjursrätter, inte minst nationalsymbolen flygfisk, som grillas intill långbord under tälttak.

Adress: Oistins

10. Lancaster Great House

Bra söndagsalternativ om du vill få en glimt av öns societet som gärna äter sin brunch på John och Rain Chandlers vackra plantage strax norr om Holetown.

Adress: Westmoreland

www.facebook.com/lancastergreathouse

 

Missa inte ett besök i genuina Bridgetown. Foto: Binge Eliasson

 

SHOPPING

11. Walkers World

Svenskägd inredningsbutik med vackra textilier, husgeråd, vaser, tavlor, kuddar, smycken och inte minst en souveniravdelning med väl utvalda varor.

Adress: St. Lawrence Gap, Christ Church

www.walkersworldbarbados.com

12. Quayside centre shopping plaza

Ett litet shoppingcenter där man bland annat kan köpa snygga långklänningar, tunikor, toppar och smycken i vacker karibisk stil i butiken Oasis.

Adress: St Lawrence Gap

13. Bridgetown

Huvudstaden har ett brokigt utbud av affärer, allt från krimskrams till märkesbutiker på gågatan Swan street och huvudgatan Broad Street. Marknaden Cheapside kan du köpa färsk kokosmjölk till lokala frukter som donks, fat porks och ackee fruits. Visste du för övrigt att grapefrukten härstammar från Barbados!

 

UPPLEV MER

14. Stränder i världsklass

Bottom bay, Crane beach, Mullins bay och Carlisle Bay är bara några av alla paradisstränder med vit korallsand och turkosblått hav. Det finns stränder för alla behov, från mer privat ensliga stränder där du får vara själv till välbesökta stränder med serveringar och aktiviteter. Värt att veta är att den mer kuperade östkusten tar emot vågor och strömmar från Atlanten varför  man bör bada med en viss försiktighet. Öns väst- och sydkust gränsar dock mot det snällare karibiska havet där man kan simma med havssköldpaddor om man har tur.

15. Brighton farmers market

Ät en tidig lördagsfrukost på den här lantliga marknaden där traktens odlare och hantverkare säljer sina varor. Ekologiskt och hemlagat i en vänlig och trivsam miljö där man snabbt ingår i den allmänna gemenskapen.

Adress: Brighton

www.facebook.com/brightonfarmersmarket

16. Botanisk trädgård

Trädgårdsodlaren Iris Bannochies privata trädgård där man kan vandra runt och uppleva karibisk växtlighet som runt 500 olika arter, där finns också ett litet kafé där man för en billig peng får en hemlagad ekologisk lunch med råvaror från trädgården och intilliggande byar i St Josephs församling.

Adress: Bathsheba

St Joseph

www.andromedabarbados.com

17. Romprovning

Besök ett av Karibiens äldsta destillerier med anor från 1700-talet. Här kan man bland annat få en rundvandring i fabriken, äta lunch eller middag och få en provsmakning av olika varianter av rom. Allt beror på vilken tur du betalar för, billigaste turen kostar cirka 70 kronor.

Adress: Spring Garden Highway, Brandons, St. Michael

www.mountgayrum.com

 

LÄS MER: 

 13 paradisöar i Karibien – hitta din favorit

Världens bästa stränder – här är favoriter
 

Resfakta: Barbados

Resa hit: Paketresor med Jade Travel, Lime Travel, Västindienspecialisten och Ving med flera, ofta mellanlandning i London. Prisexempel en vecka med flyg, boende och frukost på Accra beach Hotel & Spa från 15 995 kronor per person (Jade Travel).

Bästa tiden: Från december till maj då vädret och luftfuktigheten är torrare – å andra sidan kan man resa och bo billigare från maj till mitten av december.

Restid: Total flygtid från Stockholm cirka 10 timmar.

Tidsskillnad: Svensk vintertid: -5 timmar, svensk sommartid -6 timmar.

Språk: Officiellt språk är engelska, lokalt talas bajanska.

Valuta: Växla inte till Barbados dollar innan du åker eftersom kursen är väldigt dålig utanför landet. Ta med dig US-dollar, som det går bra att betala med. Den inhemska dollarn har en låst växelkurs gentemot USA-dollarn med en växelkurs på BDS$:US$ 2:1.

Prisnivå: Allt från dyraste dyrt till prisvärt. Generellt ligger de lokala krogpriserna på mat och dryck något billigare än i Sverige.

Bra att veta: Svenska medborgare kan stanna sex månader utan visum, men man måste kunna visa upp en returbiljett. Passet ska vara giltigt sex månader efter hemkomst.

Tänk på att: Det finns flera taxibolag, bekräfta alltid priset med chauffören i förväg. Rekommenderade cirkapriser för taxiresor hittar du på www.barbados.org

Läs mer: www.barbados.org, www.visitbarbados.org, www.wiit.net