Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
dominikanska republiken.   publicerad text:  publicerad bildtext:dominikanska republiken har länge lockat med kritvita stränder och sol.
dominikanska republiken.   publicerad text:  publicerad bildtext:dominikanska republiken har länge lockat med kritvita stränder och sol.
dominikanska republiken.   publicerad text:  publicerad bildtext:dominikanska republiken har länge lockat med kritvita stränder och sol.
dominikanska republiken. publicerad text: publicerad bildtext:dominikanska republiken har länge lockat med kritvita stränder och sol.

Karibien – 12 hetaste öarna i vinter

Karibien lockar med drömresor i vinter.

St Martin, Kuba, Guadeloupe.

Karibiska öar med vita stränder, sol, vajande ­palmer och varmt, ­kristallklart vatten. Ändå är det svårt att välja rätt resmål.

Allt om Resor guidar dig till de bästa öarna i Karibien.

Elisabet Axås
Håkan Boström
Kuba är ett helt annat Karibien Foto: Anna Hã Llams / Expressen

1. Kuba

Kuba är ett helt annat Karibien, med sina till övervägande spanska rötter. Ön är större än alla andra öar på vår topplista tillsammans och mindre tätbefolkat. 

Här finns så mycket att se, underbara historiska städer, vacker natur och, mitt i fattigdom och politiskt förtryck, en rik kultur. Lås inte in er i turistgettot Varadero. Hyr en bil, eller ännu hellre, ta bussen, och ge er av på upptäcktsfärd i Karibiens mest fascinerande resmål.

Hitta dit: Apollo och Ving har charter. Reguljärflyg till Havanna via Paris eller Amsterdam med Air France/KLM eller via Tyskland med Condor.

Bo bra: Club Ancón vid vackra Ancón Beach, bara några kilometer från historiska staden Trinidad. Mycket intressantare är att boka "Casa Particular", privat boende via www.casaparticularcuba.org

Missa inte: Gamla staden i Havanna, världsarvet Trinidad, musiken, dansen.

Undvik: Jinteros, försäljarna som haffar dig på gatan och vill sälja allt från (usla) ­cigarrer till tjänster av olika slag. Säg bara "No thank you" och gå vidare.

 

Guadeloupe är sinnebilden av det vsckra Karibien

2. Guadeloupe

Blått hav, regnskogsklädda vulkaner och vita stränder. Guadeloupe är själva sinnebilden av det vackra, romantiska Karibien. 

Och samtidigt en del av Europa, nåja, av Frankrike. Här betalar du med euro och äter fransk mat. Om du inte föredrar karibiskt, förstås. På fjärilsformade Guadeloupe är det ett plus att kunna lite franska, men inget måste.

Hitta dit: Langley med flera har paketresor hit. Reguljärflyg med Air France, Corsairfly och Air Caraibes via Paris där du byter flygplats.

Bo bra: Langleys resort Fort Royal ligger vackert mellan två stränder, men långt från det mesta. För mer action välj Creole Beach Resort, som ligger nära stranden i populära turistorten Gosier.

Missa inte: Att hyra en bil och åka runt på Guadeloupe till underbara stränder, små byar och heta regnskogar.

Undvik: Andra delar än centrum av storstaden Pointe à Pitre dagtid och hela staden nattetid.

 

Gröna regnskogar på Saint Lucia Foto: Raul Rosa

3. Saint Lucia

Är det en härligt slapp semester vid karibisk paradisstrand du är ute efter. Saint Lucia är perfekt.

 Men vill du också uppleva skön karibisk puls, gröna regnskogar med spännande äventyr och njuta av vattensporter i krisstallklart hav - Saint Lucia har det också. Och i fiskebyarna längs kusten kan du fortfarande hitta känslan av ett orört Karibien på en av de allra trevligaste öarna.

Hitta dit: Ingen charter, men ett antal företag erbjuder paketresor. Reguljärflyg med British Airwyas eller Virgin Atlantic via London - eller via USA med American Airlines.

Bo bra: Bay Gardens Beach Resort & Spa är ett snyggt, charmigt fyrstjärnigt hotell med perfekt läge vid stranden i turistorten Rodney Bay.

Missa inte: I Gros Islet, fredag kväll, och Dennarry, lördag kväll, är det gatuparty med god stämning och äkta, karibisk känsla.

Undvik: Nöj dig med att simma i det underbara havet, i sötvattnet på ön finns parasitsjukdomen bilharzia.

 

Tobago lockar med vattenaktiviteter Foto: Creatas Images

4. Tobago

Vackert gröna Tobago ligger i Karibiens sydostligaste hörn, omgiven av ett fantastiskt hav och kantad av några riktigt fina stränder. Här är turisterna ännu få, kanske på grund av grannön Trinidads ganska usla rykte.

Tobago lockar med dykning och andra vattenaktiviteter, men också med djungelvandringar och fågelskådning. Unga kvinnor får räkna med mycket uppmärksamhet.

Hitta dit: Apollo har charter. Reguljärflyg exempelvis via Frankfurt med SAS/Condor eller via New York med United.

Bo bra: Välj Coco Reef om du vill befinna dig mitt i smeten, Blue Haven för mer avskildhet.

Missa inte: En söndagskväll med Sunday school i Buccoo, en härlig gatufest med mat, dricka, steel band och dans på gatorna.

Undvik: Att ha dyrbarheter och stora summor pengar med dig ute, speciellt på öde stränder och på natten.

 

 

På Antigua och systerön Barbuda råder en air av lyx och romantik

5. Antigua

Antigua har en strand för varje dag på året. Och ett vatten så turkost att vi ­aldrig sett ­maken. Perfekt för ett par veckors karibisk sol och avkoppling i vinter. Eller kanske ett ­romantiskt bröllop.

På Antigua och systerön Barbuda råder en air av lyx och romantik. Hit kommer välbeställda engelsmän och nordamerikaner i jakten på evig sommar, vita stränder och kristallklart hav. Antigua och Barbuda är en av Karibiens absoluta toppdestinationer.

Hitta dit: Flyg med British Airways eller Virgin Atlantic via London. Du kan också flyga via USA med American Airlines. 

Missa inte: Half Moon Bay. Denna drömlikt vackra, halvmånformade strand med vit sand ligger nära Antiguas sydöstra udde.

Bo bra: Trade Winds Bay House. Charmigt litet hotell med 50 rum på kullarna utanför huvudstaden St John's.

Undvik: Att betala överpris. Var observant, särskilt i taxi och på restauranger. Kom alltid överens om taxipriset i förväg.

 

Vandra i regnskogar, lapa sol på kritvita stränder, dyk eller segla Foto: Håkan Boström

6. Saint Vincent och Grenadinerna

Saint Vincent och Grenadinernas 32 öar sträcker sig som ett pärlband mellan Saint Lucia och Grenada.

En övärld där du kan vandra i regnskogar, lapa sol på kritvita stränder, dyka och segla. Välj fritt från yppersta lyx till budget. Den lilla skärgården längst i söder, Tobago Cays, är ett av ­Karibiens verkliga paradis.

Hitta dit: Ingen charter, men flera paketresearrangörer har resor hit. Från Europa måste du flyga via Barbados, Trinidad eller Saint Lucia förslagvis med Condor, BA eller Air France.

Bo bra: På vår favoritö, Bequia, ligger Sugar Reef Beach.

Missa inte: Att ta en segeltur med "Friendship Rose" till skärgården Tobago Cays.

Undvik: Vid stränderna kan finnas giftiga machineelträd (Hippomane mancinella).

 

 

Negrils långa Seven Mile Beach

7. Jamaica

Stor ö där de flesta kan hitta något de gillar. På Negrils långa Seven Mile Beach finns det gott om små strandserveringar och enkla butiker, men det är ändå lantligt grönt och inte alltför tätt mellan hotellen.

Montego Bay är livligare med två fina stadsstränder och högljutt nattliv på Hip Strip. Inne på ön kan man vandra längs floder och i djungel, åka flotte eller besöka plantager från kolonialtiden. Det går inte att missa att Bob Marley kommer från denna ö - överallt hörs hans reggae.

Hitta dit: Fritidsresor och Ving har charter. Reguljärflyg till Montego Bay ofta via USA med exempelvis United eller via Frankfurt med Condor.

Bo bra: Många stora allinclusivehotell men lilla Tensing Pen nära Negril är ett alternativ för den som söker småskalig barfotalyx.

Missa inte: Jerk food på enkla haket Scootchies, fisk och skaldjur på Houseboat Grill eller en drink på Rick's Café där unga killar hoppar från 20-metersklippor ner i havet.

Undvik: Marijuanaförsäljarna är svåra att undvika men lätta att tacka nej till.

 

I vinter finns ingen charter till Barbados

8. Barbados

Havet, solen och stränderna. Där har du Barbados tre stora tillgångar och det är många, som har lärt sig uppskatta dem, framför allt engelsmän.

Så hotellen ligger tätt längs de fina stränderna i söder och väster och nattlivet är livligare än på de flesta andra öarna i Karibien. Men inlandet är platt och trist och sevärdheterna lika få som små.

Hitta dit: I vinter finns ingen charter till Barbados. Reguljärflyg går smidigast via London, men på de allra billigaste biljetterna måste du övernatta där på utresan.

Bo bra: Här finns många hotell i alla klasser, välj sydkusten för livligare hav och nattliv, västkusten för lugna barnvänliga vatten. The Crane ligger vid bästa stranden.

Missa inte: Fredagsfesten på fiskmarknaden i Oistins. Grillröken ligger tjock över rangliga bord och stämningen är hög.

Undvik: På vissa stränder finns giftiga träd. Barbados är tryggt, men fickstölder förekommer särskilt i Bridgetown.

 

 

Klassiska Dominikanska republiken

9. Dominikanska republiken

Karibiens ­klassiska chartermål för svenskar. Här kan vi slappa på lyxiga allinclusiveanläggningar vid underbara stränder - till en rimlig kostnad.

Och det precis det de flesta gör. Men Dominikanska republiken har mycket mer att erbjuda. Höga berg att vandra i, Zona Colonial i Santo Domingo, Amerikas äldsta stad. Och pärlan, halvön Samana.

Hitta dit: Apollo, Fritidsresor och Ving har charter. Reguljärflyg exempelvis via Frankfurt med Condor, Paris/Amsterdan med AirFrance/KLM eller New York med United.

Bo bra: Här finns många stora allinclusivehotell, exempelvis Bahia Principe Cayo Levantado Don Pablo ­Collection på egen ö utanför Samana. Men här finns massor av alternativ på alla resmål.

Missa inte: En utflykt till huvudstaden Santo Domingo för lite shopping och den historiska gamla staden.

Undvik: I Santo Domingo - håll dig till centrum. Går du utanför, lämna kamera, smycken och andra ­dyrbarheter hemma.

 

 

På Maho Bay hukar man under KLM:s jumbojet

10. St Martin

En ö - två resmål. St Martin är delad mellan två nationer. Och det märks. Flyget landar på den nederländska sidan som känns mer amerikansk, tätbebyggd med stora hotell och många kasinon. Den franska sidan är märkbart grönare med småskalig bebyggelse och flera klasser bättre mat. 

Ena dagen kan man vandra i grön djungel och äta franska ostar, nästa hänger man på Maho Bay och hukar under KLM:s jumbojet som går in för landning bara några meter över huvudet - St Martins mest fotograferade företeelse.

Hitta dit: Charter med Ving. Air France och KLM flyger direkt från Europa.

Bo bra: Grand Case Beach Club har en härlig marin känsla med träbryggor och utsikt mot gourmetkorgstäta byn Grand Case.

Missa inte: Att susa fram på zipline på sköna, gröna Loterie Farm uppe i bergen.

Undvik: Underhållningen i form av män med lösbröst eller utklädda till bananer på Cheri's Café i Maho kan man vara utan.

 

 

Vita stränder, gröna djungler och ett härligt hav

11. Grenada

Grenada är Amerikas minsta självständiga stat. Och bjuder på Karibiens varmaste välkomnande, vita stränder, gröna djungler och ett härligt hav. 

Förutom kryssningspassagerare är här inte många turister. Söker du lugn, och karibisk charm har du kommit helt rätt, vill du festa natten igenom så har du styrt fel.

Hitta dit: Flera paketresearrangörer har Grenada på programmet. Reguljärflyg via Frankfurt, London och/eller Miami med Condor, BA och American Airlines.

Bo bra: Flera bra hotell ligger vid underbara stranden Grand Anse. Prova exempelvis Radisson Grenada Beach Resort.

Missa inte: En drink på Umbrellas vid Grand Anse i solnedgången. Att besöka landsbygden och en fiskeby, exempelvis charmiga Gouyave.

Undvik: Det är förbjudet att köpa produkter av havssköldpaddor, korall och föremål tillverkade av karibindianer.

 

Bildsköna stränder med kritvit sand Foto: Elisabet Axås

12. Aruba

De bildsköna stränderna med kritvit sand, vajande palmer och de ö-typiska dividiviträden gör denna lilla ö i södra Karibiska havet till en utmärkt bröllops- och smekmånadsö. 

Knappt en dag går utan att det arrangeras barfotavigsel på stranden. Men bortom den vita sanden finns inte mycket att se eller göra i det karga och steniga landskapet. Om man inte gillar spel - här finns gott om kasinon med främst amerikanska gäster. De som vinner skriver under på Arubas devis - one happy island.

Hitta dit: Ving har charter, annars reguljärflyg, ofta med KLM via Amsterdam.

Bo bra: Eleganta och stilrena vuxenhotellet Bucuti Beach Resort direkt på stranden är ett populärt hotell för romantiska par.

Missa inte: Vackra Eagle Beach. Att snorkla eller dyka vid de många reven och skeppsvraken.

Undvik: "Natural bridge" - denna naturliga bro rasade redan 2005 och är i dag bara en jordhög, men fortfarande ett utflyktsmål, i brist på annat.