Constantias vingårdar med Godahoppsudden i bakgrunden.
Måsar vid Waterfront.
Konstnären Siphiwe Ngwena ligger bakom kåkstadsgallerierna.
Vår reporter: Torbjörn Selander.
Clock Tower i Waterfront framför terminalen för Robben Islandfärjan har bytt från rött till gult i designhuvudstadsårets anda.
1 AV 5
Constantias vingårdar med Godahoppsudden i bakgrunden.
2 AV 5
Måsar vid Waterfront.
Foto: Torbjörn Selander
3 AV 5
Konstnären Siphiwe Ngwena ligger bakom kåkstadsgallerierna.
Foto: Torbjörn Selander
4 AV 5
Vår reporter: Torbjörn Selander.
Foto: Torbjörn Selander
5 AV 5
Clock Tower i Waterfront framför terminalen för Robben Islandfärjan har bytt från rött till gult i designhuvudstadsårets anda.
Foto: Torbjörn Selander

Kapstaden i topp som den bästa turiststaden

En populär destination har fått ­tillökning. Under 2014 är Kapstaden ­världens ­designhuvudstad.

I år firar också Sydafrika 20 år med demokrati.

Torbjörn Selander

Lonely Planet har utsett ­Kapstaden till nummer tre bland världens bästa turiststäder. Condé Nasts läsare har också placerat staden i topp, och British Airways ­kabin­personal rankar Kapstaden som nummer ett. 75 000 av den ansedda brittiska tidningen Telegraphs läsare har precis röstat fram Kapstaden som världens bästa turistmål. Inte konstigt att staden utsågs till världens ­designhuvudstad 2014, i hård kamp med Bilbao och Dublin.

Det är gult som gäller i år. Varje ­designhuvudstad ska välja en färg och Kapstaden, som är något av solens rike, har valt gult. Med ett genomsnitt på 10,5 soltimmar om dagen sommartid, (november till mars) gör staden skäl för den klargula färgen.

Kapstaden har också ­marknadsfört sig som staden där ­historiska ­missförhållanden överbryggas. En av anledningarna till att det är designhuvustad här i år stavas Siphiwe Ngwena. ­

Konst i Kapstaden

Men när konstnären ­Ngwena kom med sina första alster till olika gallerier för drygt tio år sen ville ingen ställa ut hans verk. Han gav sig dock inte, utan höll sina konstutställningar direkt på gatorna i kåkstäder. I kåkstaden Alexandra i Johannesburg startade han sedan "Maboneng Township Arts Experience", kåkstadsgallerier i privata hem. Det blev en jättesuccé. Nu har Siphiwe dragit igång i Kapstaden. Under designhuvudstadsåret ordnas turer till dessa privata gallerier. I kåkstaden Gugulethu finns en gata med 23 gallerier i privata hem, så nu finns chansen att inte bara komma hem med salladsbestick i form av giraffer. Här kan du upptäcka en helt ny generation sydafrikanska konstnärer.

- Det är 70 konstnärer som ingår i Maboneng, alla lever numera på sin konst, de säljer skitbra, säger Siphiwe.

Ända sedan Mandela frigavs och Sydafrika öppnade sig har folk från hela världen lockats av Kapstaden. ­Då var Waterfront nytt och downtown hade fått en del moderna skyskrapor, blandade med byggnaderna i Cape Dutchstil - från de första nybyggarna. Sedan dess har staden förändrats och andra ­områden blivit heta. Old Biscuit Mill i förorten Woodstock är en ny favorit. Här finns bland annat en marknad och Syd­afrikas bästa restaurang, enligt alla listor: The Test Kitchen. Och i toppen av en ­gammal silo ligger häftiga ­restaurangen The Pot Luck Club.

Missa inte Kapstadens trotjänare

Även inne i stan händer det ­saker. Long Street har länge varit den stora ­nöjesgatan med klubbar, ­restauranger, hotell och designbutiker. Emellanåt har det varit ­stökigt om ­nätterna, och rån och överfall på ­sido­gatorna har avskräckt folk. Nu har i stället den fräschare parallellgatan Bree Street tagit över som nöjesgata nummer ett. Här har det nyligen poppat upp nya restauranger. Bland de hetaste är tapasstället La Parada. Om dagarna ett välbesökt lunchställe, på kvällar och helger ett inneställe. För 45 kronor får du tre smårätter.

I närheten, runt Heritage Square, ligger Mellan­östernstället Sababa, en ginbar och flera restauranger.

Kapstaden är dock så mycket mer än en designhuvudstad, så missa inte de gamla ­trotjänarna.

Robben Island, Taffelberget, Godahopps­udden, vindistrikten, en kåkstadstur, Waterfront, golf i världsklass, bad med pingviner ­eller att bara ta det lugnt på ­sagolika stränder. Ackompanjera detta med mat av världsklass nedsköljt med bästa lokala vinet, för endast en ­spottstyver.

I närliggande vindistriktet ­Stellenbosch är det 200 år sedan det första vinet producerades. Det firas genom att man som turist kan få vara med och göra sitt eget vin vid skörden i februari. Sedan är man välkommen tillbaka för att designa sin egen etikett, när det är dags att tappa vinet.

TORBJÖRNS GUIDE TILL KAPSTADEN

Mina 3 bästa ställen:

1. Fängelseön Robben Island

Nelson Mandela Gateway, V&A Waterfront.

www.robben-island.org.za

Att vara i Kapstaden utan att se Nelson Mandelas cell är en omöjlighet. Föreställ dig, skulle du kunna sitta inspärrad här under dina bästa år, bli frisläppt och komma ut och förlåta dina fiender och sen regera tillsammans? Just tack vare denna handling blev också Kapstaden en fristad för turister.

 

2. Restaurang Carne SA

Keroom Street 70.

www.carne-sa.com

Giorgio Nava, milanesen som startade med finitalienaren 95 Keroom, har öppnat Carne SA. Här tillagas Kapstadens bästa kött, som kommer från Giorgios egen farm. Jag gillar att peka ut vilken köttbit jag ska ha ur kyldisken, och få den tillagad till perfektion.

 

3. Juvelbutiken Prins and Prins

Loop Street 66.

www.prinsandprins.com

Besök Kapstadens bästa juvelerare. Högsta kvalitet till låga priser. Hos Dr Petre Prins går det att få designade smycken eller ringar, att hämtas upp före hemresa. Ligger i ett av Kapstadens äldsta hus, bara det värt ett besök.

Mina hemliga ställen

1. Utsiktspunkten Lion's Head

När det är fullmåne samlas folk uppe på toppen Lions Head i god tid före solnedgången. Strax innan solskivan går ner i Atlanten smäller korkarna ur den lokala skumpan och alla ansikten riktas mot det försvinnande ljuset. Sen flyttar folk över på östsidan och ser fullmånen gå upp borta i vindistrikten och över Hottentot ­Hollandbergen. En magisk afton, men var försiktig vid nerklättringen bara.

 

2. Matupplevelse: The Boat House

www.chefbrucerobertson.com

En av Sydafrikas bästa kockar, Bruce ­Robertson, har lämnat alla berömda ­restauranger bakom sig och lagar nu maten hemma hos sig själv på Scarboroughs strand, sista samhället före Godahopps­udden. Man är med i köket, kollar i grytorna och slänger käft med galne Bruce, som blir mer och mer grov i munnen ju längre kvällen lider. Detta är en av de häftigaste matupplevelser man kan ha i Kapstaden. Trerätters middag för 250 kronor hemma hos en stjärnkock. Svårslaget.

 

3. Kryddbutiken Cape Spice Emporium

Imam Haron Road 176, Claremont.

Ta med smakerna hem till Sverige. Ute i förorten Claremont ligger kryddpalatset där varenda curry finns representerad och mycket mer. Men packa in godsakerna väl, för annars luktar hela bagaget kryddbutik.

Resfakta Kapstaden

Resa hit: Exempelvis British Airways, holländska KLM och Air France flyger direkt från respektive land. Emirates, Qatar och Turkish är prisvärda bolag. Emirates är billigast just nu från drygt 5 000 ­kronor.

Bästa tiden: Högsäsong är jul och nyår. Varmast är sommarmånaderna februari och mars, med över 25 grader.

Restid: KLM är snabbast med sina drygt 15 timmar, Air France, Turkish och British Airways ligger under 20 timmar.

Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad under svensk sommartid, under svensk vintertid ligger Kapstaden en timme före.

Språk: Engelska, plus tio övriga ­officiella språk.

Valuta: ZAR, tio rand är under sju kronor.

Prisnivå: Mycket billigt på restauranger och i mataffärer. Bra mat och vin för en bråkdel mot priserna i Sverige.

Bo bra: Välj ett trevligt guesthouse, eller hyr hus med pool. Camps Bay är hetast.

Bra att veta: Visum fås vid gränsen, du måsta ha två tomma sidor i passet!

Läs mer: www.capetown.travel

www.robben-island.org.za