Maspalomas, Gran Canaria.
Las Dubas de Corralejo, Fuerteventura.
Puerto Naos, La Palma.
Las Teresitas, Teneriffa.
Valle Gran Rey, La Gomera.
1 AV 5
Maspalomas, Gran Canaria.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 5
Las Dubas de Corralejo, Fuerteventura.
Foto: Lasse Svensson
3 AV 5
Puerto Naos, La Palma.
Foto: Jan Wiriden
4 AV 5
Las Teresitas, Teneriffa.
5 AV 5
Valle Gran Rey, La Gomera.
Foto: Jan Wiriden

Kanarieöarnas finaste stränder - guide ö för ö

Playas Papagayos hör till Kanarieöarnas finaste stränder. Men konkurrensen är hård.

Upptäck de bästa stränderna på fem andra öar i ögruppen.

Elisabet Axås

Gran Canaria, Maspalomas

Det häftigaste med stranden och öknen Maspalomas är att de överhuvudtaget finns kvar. Tänk er själva, här har hotellen och shoppingcentren tryckt på sedan 1960-talet. Turistområdet har vuxit åt alla håll. Miljontals turister har badat, solat, shoppat och festat i Playa del Inglés på ena sidan och Meloneras på andra.

Och här, mitt i smeten, instiftades 1987 ett naturreservat på över fyra kvadratkilometer. Det betyder att de svepande ökensandsdynerna får vara kvar. Vi kan fortsätta vandra i vattenbrynet eller kasta oss nerför dynerna. Solstolskolonierna med var sin liten kiosk kommer att ligga kvar. Naturisterna och gayfolket kommer att ha kvar sina oaser längs vattnet. Därifrån behöver man bara gå över några sandkullar och så känner man sig som på karavanfärd genom Sahara. Om det skulle kännas ensamt och öde är det bara att kasta sig in i charterlivet på Maspalomasöknens alla sidor.

Resa dit: Charter med Apollo, Fritidsresor, Solresor och Ving. Paketresor med bland andra Airtours och Gran Canaria Experten. Reguljärflyg direkt med Norwegian och SAS.

Teneriffa, Las Teresitas

På Teneriffas finaste strand hör man inte mycket tyska, svenska eller engelska talas. Hit kommer mest teneriffaborna själva, och då särskilt de som bor i öns huvudstad Santa Cruz. Inte konstigt, för här ligger inga stora hotell. Man får ta sig hit på utflykt. Las Teresitas ligger en knapp mil norr om Santa Cruz och vill man åka hit är det hyrbil eller lokalbuss som gäller.

Själva stranden är svagt månformad, kantad av palmer, utanför lugnar en vågbrytare ner havet. Den finkorniga sanden är gyllengul. Det låter inte riktigt verkligt på vulkanön Teneriffa och är det egentligen inte heller. Hela stranden är nämligen byggd av människohand, eller snarare grävskopor. I början av 1970-talet tyckte man att det saknades en strand här uppe på nordöstra delen av ön så man forslade hit närmare 100 000 kubikmeter sand från dåvarande Spanska Sahara. Palmer planterades i sanden, vågbrytaren byggdes, parkeringsplats anlades och Teneriffa hade fått sin bästa strand.

Resa dit: Charter med Apollo, Fritidsresor, Solresor och Ving. Paketresor med Airtours. Direktflyg med Norwegian.

Fuerteventura, Las Dunas de Corralejo

Med över en mil strand och 27 kvadratkilometer nationalpark utklassar Las Dunas sanddynerna i Maspalomas på Gran Canaria när det gäller storlek. Ändå är inte känslan lika överväldigande här. Det beror kanske på att natur- och kulturchocken där shoppingcenter möter natur inte infinner sig. Medan Maspalomas ligger mittemellan charterhotellen, befinner sig Las Dunas två kilometer från byn Corralejo. Förutom två hiskeliga resorter som förfulat en del av stranden sedan Francotiden finns inga hotell. Däremot enstaka serveringar och uthyrning av surfbrädor. Stranden lär vara en av Kanarieöarnas bästa för alla typer av surfing. Sanden är finkornig och ljus och har blåst hit från Sahara som ligger bara tio mil österut. Närheten till öknen präglar hela Fuerteventura och särskilt Las Dunas. Ön är karg och torr och anbefalles främst för alla som gillar just långa stränder.

Resa dit: Charter med Apollo, Solresor och Ving.

La Palma, Puerto Naos

När La Palma nu lanseras som ny charterflygdestination är det Los Cancajos strax söder om huvudorten Santa Cruz som är det största resmålet. Men där är kusten klippig och sandstranden liten. Öns största och finaste strand ligger i stället i väster. Puerto Naos har bara några mindre pastellfärgade hotell plus en stor resort. Planterade palmer lyser klargröna i den kolsvarta sanden. La Palma är en vulkanö, vilket märks på den finkorniga sandens färg.

Puerto Naos utsatta läge i väster, där inget tar emot förrän man nått Västindien, gör att det kan gå höga vågor och vara blåsigt. Röd flagg är vanlig. Har man otur blir det inte mycket bad i havet, men La Palma är inte heller en ö som besöks för strändernas skull. Här är det den säregna naturen på vulkantoppen Los Muchachos och kanarietallskogen längs Ruta de los Volcanes som lockar.

Resa dit: Charter med Fritidsresor.

La Gomera , Valle Gran Rey

Det känns lite som att resa i tiden när man kommer till Valle Gran Rey. Till 1970-talet ungefär. För på denna undangömda strand på en av de minsta Kanarieöarna är batik och rastaflätor högsta mode och på kvällen hörs bongotrummor i skenet från eldslukare. Valle Gran Rey har blivit en tillflyktsort för framför allt tyska övervintrade hippies. De trivs här tillsammans med de många vandrarentusiaster som besöker ön för att vandra i nationalparken Garajonays lagerskogar. Själva stranden består av svart lavasand och grus. Den hör inte till de bättre på Kanarie­öarna, men duger gott om man egentligen kommit hit för den tillbakalutade stämningen eller de terrasserade bergen.

I de tre nästan hopväxta byarna i dalen bakom stranden gömmer sig flera små restauranger och några hotell, fjärran från charterkomplexen på grannöarna.

Resa dit: Charter med Apollo, Fritidsresor och Ving via Teneriffa.