Kanarieöarna består av sju större öar - och sex mindre. La Graciosa är en av de mindre. Med sina vackra sandstränder är den perfekt för sköna promenader.
Avkoppling från bruset. När Las Palmas-borna ska koppla av åker de hit till bördiga Agaetedalen.
Surfers paradise. Fuerteventuras nordvästra kust lockar såväl proffssurfare som nybörjare.
Strandhäng. Den som föredrar lugnare vatten kan med fördel åka till Los Lagos en bit norr om El Cotillo.
Modernt. Santa Cruz påminner mer om en vanlig spansk stad än en turistort.
Tapasafton. I stadsdelen Vegueta är det tapaskväll, med bra priser, varje torsdag.
1 AV 6
Kanarieöarna består av sju större öar - och sex mindre. La Graciosa är en av de mindre. Med sina vackra sandstränder är den perfekt för sköna promenader.
Foto: Ylwa Yngvesson
2 AV 6
Avkoppling från bruset. När Las Palmas-borna ska koppla av åker de hit till bördiga Agaetedalen.
Foto: Maria Hansson
3 AV 6
Surfers paradise. Fuerteventuras nordvästra kust lockar såväl proffssurfare som nybörjare.
Foto: Ylwa Yngvesson
4 AV 6
Strandhäng. Den som föredrar lugnare vatten kan med fördel åka till Los Lagos en bit norr om El Cotillo.
Foto: Ylwa Yngvesson
5 AV 6
Modernt. Santa Cruz påminner mer om en vanlig spansk stad än en turistort.
Foto: Cornelia Nordström
6 AV 6
Tapasafton. I stadsdelen Vegueta är det tapaskväll, med bra priser, varje torsdag.
Foto: Elisabeth Montgomery

Kanarieöarna – här är resproffsens favoriter

Kanarieöarna ligger varje vinter i topp bland våra populäraste resmål. Många reser dit bara för stränderna och solen - men det finns så mycket mer att se och göra.

Allt om Resors resexperter Elisabet Axås och Elisabeth Montgomery delar med sig av sina bästa tips.

Elisabeth Montgomery
Elisabet Axås

1. La Graciosa, Lanzarote

Vackra stränder och sandiga gator

Lilla La Graciosa med färre än 700 invånare strax norr om Lanzarote brukar kallas den åttonde Kanarieön. Den lilla sandiga ön är något helt annat än sina stora grannar. La Graciosas lilla by Caleta de Sebo påminner mer om Mexiko, närmare bestämt byn på lilla Isla Holbox nära Cancún. Likadana sandiga gator och små låga hus.
Hela ön är nationalpark och beses lämpligen med cykel eller jeep. Här finns flera stränder, som Playa de las Conchas, vacker men lömsk med sina strömmar, och Playa Francesa, desto lugnare och barnfamiljernas favorit. Playa Cocina vid Montaña Amarilla är populär bland både surfare och snorklare.
Missa inte heller att hänga vid hamnen bland öborna i sina typiska stråhattar som påminner om lampskärmar.
Resfakta: Alla stora charterbolag har resor till Lanzarote. Färjan till La Graciosa går från Orzola på norra Lanzarote och tar cirka 25 minuter.

2. Agaetedalen, Gran Canaria

Bo mitt i den vackra grönskande dalen

Apelsiner, citroner, mango och avokado - till och med kaffe odlas i den bördiga Agaetedalen på nordvästra Gran Canaria. Mellan odlingarna ligger vita små byar. Den som vill bo mitt i grönskan väljer Finca Las Longueras, adelssläkten Manrique de Laras gamla residens som nu är ett lantligt hotell.
Längst ute vid havet slutar dalen vid fiskebyn Puerto de las Nieves. På helgerna är där livligt och trångt när stadsborna från Las Palmas kommer för att äta söndagslunch på någon av de många fiskrestaurangerna längs kajen. Byn har en liten kolsvart och stenig strand med utsikt mot resterna av Dedo de Dios, Guds finger, en klippa som stod rakt upp tills stormen "Delta" förstörde den i november 2005.
Resfakta: Agaete ligger 87 kilometer från Playa del Inglés och 33 kilometer från Las Palmas. Fritidsresor har resor till spahotellet Roca Negra norr om Puerto de las Nieves.

3. El Cotillo, Fuerteventura

Surfare och barnfamiljer i genuin by

Det är mest surfare som hittar till den lilla byn El Cotillo på Fuerteventuras nordvästra kust. Men medan de tampas med vågorna vid Playa del Castillo strax söder om byn håller barnfamiljerna och alla andra som föredrar lugnare vatten till vid lagunerna Los Lagos en bit norrut.
Mittemellan dessa väsensskilda stränder ligger själva byn El Cotillo, inte orörd av turister men med en genuin kärna med vita hus innanför de fåtaliga hotellen. Än så länge obebyggda kvarter vid Los Lagos skvallrar om storslagna planer, så kom hit innan byn byggs sönder.
El Cotillo är en fin dagsutflykt från Corralejo. Ät lunch på La Marisma. Varning för jätteportioner, en räcker för två om man inte är utsvulten.
Resfakta: Apollo, Solresor och Ving har resor till Fuerteventura men ingen har boende i El Cotillo. Avstånd till Corralejo 20 kilometer. Buss går en gång i timmen.

4. Santa Cruz, Teneriffa

Bra shopping och spansk stadskänsla

Teneriffas huvudstad har aldrig lockat turister i samma mängder som sin motsvarighet Las Palmas på Gran Canaria. Troligen beror det på att Santa Cruz inte har någon fin stadsstrand som Las Canteras. Vill man bada här är det pool-området Parque Marítimo som gäller eller vackra stranden Las Teresitas en mil norr om stan.
Den relativt lilla mängden turister gör att Santa Cruz känns som en riktigt genuin spansk stad. Här festar man med stadsborna på barer och krogar i stadsdelen La Noria. Bästa shoppingen finns på Calle Castillo med de stora spanska klädkedjorna och Calle El Pilar med småbutiker.
Varje år hålls världens näst största karneval (efter Rios) i Santa Cruz. År 2015 är det karneval 11-22 februari.
Resfakta: Alla stora charterbolag har resor till Teneriffa. Ving har hotell i Santa Cruz. Avstånd till Las Americas cirka 75 kilometer. Det går bussar flera gånger i timmen.

5. Las Palmas, Gran Canaria

Prisvärda tapas och myllrande folkliv

Vill du äta som lokalbefolkningen så satsa på att åka till Las Palmas på torsdagskvällar. Då är det nämligen öl- och tapaskväll i stadsdelen Vegueta. Mellan klockan 20 och 22 kan man köpa tapas, pintxos och montaditos. och ett glas vin eller öl för bara 18 kronor. Men det är inte bara prisvärt, det är oerhört kul att bland annat studera folklivet där såväl unga som lite äldre spanska damer på stående fot äter och dricker små öl på flaska av märket Tropical. Vi börjar vid La Recova Vieja som ligger på torget Plazoleta de Francisco Mesa y León där man kan äta under ett 200 år gammalt fikusträd. Vi minglar sedan vidare in på Calle Pelota och fortsätter in i gränderna och efter cirka tio tapasbarer och krogar är man ganska mätt. Det är inga GI-dieter som gäller här utan mycket bröd i till exempel små hamburgare och potatis, eller papas arrugadas som är just små kokta, rynkiga potatisar serverade med en stark mojosås.
Resfakta: Las Palmas är huvudstad på Gran Canaria. Alla stora charterbolag har resor till hotell i Las Palmas.

 

Här hittar du mer inspirerande läsning om Kanarieöarna.

Är Gran Canaria din favorit ska du istället klicka här!

Kanarieöarna, Spanien

Resa dit: Alla charterbolag har resor till Kanarieöarna. Norwegian flyger direkt till Gran Canaria och Teneriffa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, till Gran Canaria även från Umeå. Ryanair flyger till Gran Canaria och Teneriffa från Skavsta. SAS flyger direkt till Gran Canaria från Stockholm, även från Köpenhamn 1 november 2014-28 mars 2015.

Bästa tiden: Året runt.

Valuta och prisnivå: Euro. Spanien har 70 procent av svenska priser enligt Forex (juni 2014), Kanarie-öarna är ofta lite billigare på grund av lägre skatter.

Bra att veta: Hyrbil är billigt liksom bensin. En dags bilhyra från cirka 330 kronor. En liter bensin cirka tio kronor.