Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 aug 2015 12:37

Kamera på resan – test av 6 systemkameror

<span>Nikon D3200.</span>

Nikon D3200.

1/6

Nikon D750.

Nikon D750.

2/6

Leica M.

Leica M.

3/6

Canon EOS 700D.

Canon EOS 700D.

4/6

Sony Alpha a6000.

Sony Alpha a6000.

5/6

Panasonic Lumix DMC-GM5.

Panasonic Lumix DMC-GM5.

6/6

Kameror har stadigt sjunkit i pris de senaste åren, samtidigt som utvecklingen gjort dem vassare.

Dagens systemkameror skiljer bättre än någonsin mellan mörka och ljusa partier i en bild.

Nikon D3200

Bildstorlek: 24,7 miljoner bildpunkter

Serietagning: 4 bilder/s

Vikt: 505 gram

Den här kameran har ett par år på nacken, men det är svårt att hitta en kamera som bättre passar in i sitt fack. Först och främst är den en riktig spegelreflexkamera. Vill du lära dig fotografera på riktigt och själv kunna ställa in bländare och slutartid, är det en suverän nybörjarkamera. Den har inte så många funktioner och finesser som kan störa, utan det handlar – helt opretentiöst – om ett hantverksredskap. Kameran tål att hänga med där det händer, den tar högupplösta och detaljrika bilder på låga ISO-tal. Däremot hänger autofokusen med lite dåligt i snabba lägen. Du får väldigt mycket kamera för pengarna!

Läs mer: www.nikon.se

Pris: 3 500 kronor med ett 18-55-objektiv

 

Nikon D750

Bildstorlek: 24,3 miljoner bildpunkter

Serietagning: 6 bilder/s

Vikt: 750 gram

D750 får symbolisera ett hopp upp från vassa amatörkameror till entusiastlägret. Den är bättre anpassad för filmning, som SLR-kameror förstås också gör vansinnigt mycket bättre än mobiltelefoner. En roterbar skärm gör jobbet enklare. Bilderna blir fantastiskt bra, tack vare den fina bildsensorn. Autofokusen är både snabb och klarar mörka miljöer (vilket inte hör till vanligheterna), och bilderna har ett stort färgomfång (dynamiskt omfång som kamerafolket säger). Laddar du ned Nikons kameraapp till din telefon så kan du trycka av bilder på avstånd. Minus då? Knappt några. Lite för oprecisa knappar på baksidan kanske, och kameran har en tendens att överexponera i vissa lägen.

Läs mer: www.nikon.se

Pris: 23 000 kronor (med ett 24-85-objektiv)

 

Canon EOS 700D

Bildstorlek: 18 miljoner bildpunkter

Serietagning: 5 bilder/s

Vikt: 580 gram

Canons EOS-serie har alltid handlat om spegelreflexkameror för glada amatörer, utan alla knepiga funktioner hos företagets proffskameror och utan alla turistfunktioner hos pocketkameror. Även om du plåtar i det manuella läget, är kontrollerna närmast intuitiva. Den senaste modellen är lite mer osäker. En pekskärm och situationsberoende kontroller lockar till sig uppmärksamheten från själva kameran. Man blir mer sugen på att testa funktionerna för litet skärpedjup på långt håll, ”tilt shift”, än att koncentrera sig på motivet. Det är lite synd, men i grunden är det fortfarande en bra kamera. Den är lite som Nikon D3200s lite vimsiga och kreativa kusin, men efter ett par glas Bollinger.

Läs mer: www.canon.se

Pris: 5 500 kronor med ett 18-55-objektiv

 

Leica M

Bildstorlek: 24 miljoner bildpunkter

Serietagning: 3 bilder/s

Vikt: 680 gram

Ända sedan Lecia introducerade sin M3 på 1950-talet har märket varit synonymt med kvalitet. I en tid när du faktiskt får en riktigt vass kamera för 5-6 000 kronor är det lätt att man får känslan av att man behöver vara tekniknörd eller nyrik (eller bägge) för att lägga det tiodubbla på en kamera. Speciellt när det inte finns någon autofokus. Å andra sidan är det själva vitsen. Det här är en digital fullformatskamera du tar dig tid med, en kamera där varje exponering ska räknas. Är fotografi din stora hobby, tja, varför inte. För dig som vill ha ett snabbt och vasst alternativ till mobilkameran, välj något annat. Men bilderna blir kalas. Verkligen.

Läs mer: www.leica-camera.se

Pris: 65 000 kronor (utan objektiv)

 

Sony Alpha a6000 – BÄST I TEST!

Bildstorlek: 24,3 miljoner bildpunkter

Serietagning: 11 bilder/s

Vikt: 285 gram

Hybridkameror, de där lite mindre modellerna med stora objektiv och stora ambitioner, har aldrig varit vår favorit. Antingen är de för mycket pocketkameror eller så försöker de låtsas att de är riktiga systemkameror genom att visa hur många funktioner de har. Men här fungerar det. Bildkvaliteten slår ibland Canons EOS 700D, den har en snabb serietagningsfunktion och autofokusen är suverän. På nedsidan: Kameran försöker automatiskt ta bort alla störningar i bilden, vilket ger ett platt och utsmetat resultat när kameran inte begriper vad vi vill framhäva i bilden.

Läs mer: www.sony.se

Pris: 6 000 kronor med ett 16-50-objektiv

 

Panasonic Lumix DMC-GM5

Bildstorlek: 16,8 miljoner bildpunkter

Serietagning: 3 bilder/s

Vikt: 211 gram

Panasonic försöker övertala oss att deras bildsensor, motsvarigheten till film i analoga kameror alltså, är speciellt bra eftersom den nästan är en fullformatssensor. Det går vi inte på. Men vi kan konstatera att DMC-GM5, Panasonics senaste minisystemkamera, tar tusan så bra bilder. Det här är en suverän kamera som får plats överallt. Tyst slutare, snabba kontroller, snabb autofokus och en skärm som det faktiskt går att titta på när solen skiner. Och kanske bäst av allt. Kamerans wifi-funktion fungerar faktiskt. När du plåtat klart ansluter du datorn till kamerans trådlösa nät och laddar ned bilderna – helt utan att krångla med minneskort. Nackdelar? Kort batterilivslängd och färre bildpunkten är konkurrenterna.

Läs mer: www.panasonic.se

Pris: 7 000 kronor med ett 12-32-objektiv

 

LÄS OCKSÅ:

 

Text: Fredrik Granlund

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat